Εικόνες αποκάλυψης από τον φονικό σεισμό που έπληξε, χθες, την Αϊτή

Η φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου μετρά εκατοντάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοουμένους, αλλά και ανυπολόγιστες καταστροφές, 11 μόλις χρόνια μετά τον σεισμό που κατέστρεψε την πρωτεύουσα και άλλες επαρχιακές πόλεις.

Article featured image
Article featured image


Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε χθες την Αϊτή, 8 χιλιόμετρα από την πόλη Πτι Τρου ντε Νιπ, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Οι εικόνες που φθάνουν από τη χώρα είναι αποκαρδιωτικές, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 304 τουλάχιστον νεκρούς με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Αϊτής, Αριέλ Ανρί, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα.

Αιτη.jpg

Αιτη 3.jp2

Αιτή 6.jpg

haiti (3).jpg



«Οι πρώτες επιχειρήσεις, που διεξήχθησαν τόσο από τους επαγγελματίες διασώστες όσο και από μέλη του πληθυσμού, επέτρεψαν να ανασυρθούν πολλοί άνθρωποι από τα ερείπια. Τα νοσοκομεία συνεχίζουν να δέχονται τραυματίες», ανέφερε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της χώρας.



Βίντεο που αναρτώνται στο διαδίκτυο καταγράφουν τα συντρίμμια κτηρίων, αλλά και «αυτοσχέδιες» διασώσεις ανθρώπων εγκλωβισμένων κάτω από τα συντρίμμια.



Τουλάχιστον 949 σπίτια, επτά εκκλησίες, δύο ξενοδοχεία και τρία σχολεία καταστράφηκαν, ενώ άλλα 723 σπίτια, μια φυλακή, τρία ιατρικά κέντρα και επτά σχολεία έπαθαν εκτεταμένες ζημιές. Το λιμάνι, το αεροδρόμιο και οι τηλεπικοινωνίες δεν φαίνεται, ωστόσο, να υπέστησαν κάποια σοβαρή βλάβη.



«Είδα άτομα να ανασύρονται από τα ερείπια, τραυματισμένους και πιθανότατα νεκρούς», ανέφερε ένας 38χρονος ντόπιος, ο οποίος βρισκόταν στην τοπική αγορά, την ώρα του σεισμού, προσθέτοντας «Άκουγα κραυγές πόνου παντού».

haiti (4).jpg

Αιτή 7.jpg

Αιτή 10.jpg

Αιτή 12.jpg


Η φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου έχει ακόμη ζωντανές τις μνήμες από τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου του 2010, που κατέστρεψε την πρωτεύουσα και άλλες επαρχιακές πόλεις. Τότε, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και περισσότεροι από 300.000 είχαν τραυματιστεί.

Αιτή 17.jpg

Αιτή2.jpg

haiti (6).jpg

haiti (5).jpg



Μετασεισμός 5,9 Ρίχτερ

Μετασεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην περιοχή αργά το βράδυ του Σαββάτου (τοπική ώρα), ανέφερε το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC). Ο μετασεισμός είχε εστιακό βάθος 8 χλμ., σύμφωνα με το EMSC.



Ενεργοποιήθηκε το ρήγμα του 2010

«Έντεκα χρόνια μετά τον σεισμό μεγέθους 7,2 Ρίχτερ που είχε ως αποτέλεσμα 300.000 και πλέον θανάτους το ρήγμα Enriquillo-Plantain Garden ενεργοποιήθηκε και πάλι σήμερα με έναν σεισμό της τάξης επίσης των 7,2 Ρίχτερ».

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, αναφερόμενος στον φονικό σεισμό που σημειώθηκε στην Αϊτή.

«Το επίκεντρο του σεισμού του 2010 εντοπιζόταν στα 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Port-au-Price, ενώ το επίκεντρο της σημερινής δόνησης εντοπίζεται περίπου στα 100 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας», σημειώνει και προσθέτει: «Από την επιτόπια έρευνα που διεξάγαμε το 2010 με τον καθηγητή Παναγιώτη Καρύδη διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης αριστερόστροφο, καθώς και ότι οι μεγάλες καταστροφές οφείλονται στην εγγύτητα της ρηξιγενούς ζώνης με τις υποδομές, στην άθλια κατάσταση των κατασκευών, στο έδαφος θεμελίωσης, το οποίο παρουσιάζει χαρακτηριστικά που ευνοούν έντονα φαινόμενα ρευστοποίησης. Ταυτόχρονα, καταγράφηκαν εκτεταμένες κατολισθήσεις και μεταθέσεις ακτογραμμών, ενώ σήμερα την εικόνα της καταστροφής συμπληρώνουν κύματα τσουνάμι».

Για την ερευνητική αποστολή του 2010 οι καθηγητές Παναγιώτης Καρύδης και Ευθύμης Λέκκας δηλώνουν: «Πρόκειται ίσως για την πιο επώδυνη εμπειρία αποστολής σε σεισμό, δεδομένου ότι πέραν των τεράστιων καταστροφών, προκλήθηκε κατάρρευση όλων των δομών με συνέπεια εκτεταμένες λεηλασίες, έως και δολοφονίες, σε ένα τοπίο όπου κάθε παρέμβαση από τρίτες χώρες κρίθηκε επικίνδυνη».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ