Ο τελικός του Euro 2020, στο κατάμεστο Γουέμπλεϊ, προκάλεσε τεράστια διασπορά του κορωνοϊού

Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι χιλιάδες άνθρωποι μολύνθηκαν με κορωνοϊό την ημέρα του μεγάλου τελικού, στο Λονδίνο.

Article featured image
Article featured image


Ο τελικός του Euro 2020, τον προηγούμενο μήνα, φαίνεται ότι προκάλεσε έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, αφού μεγάλος αριθμός μολύνσεων καταγράφηκαν εντός ή γύρω από το γήπεδο την εν λόγω ημέρα.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, 2.295 άνθρωποι πιθανόν ήταν μολυσματικοί και άλλοι 3.404 πιθανόν μολύνθηκαν στο ματς της 11ης Ιουλίου, ανάμεσα στην Αγγλία και την Ιταλία, που ανέδειξε μεγάλη νικήτρια τη «Σκουάντρα Στζούρα». «Ο τελικός ήταν γεγονός υπερμετάδοσης», ανέφερε χαρακτηριστικά η εφημερίδα Times.

Στις κερκίδες του Γουέμπλεϊ βρέθηκαν την ημέρα του τελικού περίπου 67.000 φίλαθλοι. «Το Euro 2020 ήταν ένα ξεχωριστό γεγονός και είναι απίθανο να δούμε παρόμοιο αντίκτυπο σε ό,τι αφορά τα κρούσματα κορωνοϊού σε μελλοντικές εκδηλώσεις», δήλωσε η Τζένιφερ Σμιθ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας.

«Όμως, τα στοιχεία μάς δείχνουν πόσο εύκολα μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός όταν υπάρχει στενή επαφή και αυτό θα πρέπει να είναι μία προειδοποίηση για όλους μας, καθώς προσπαθούμε να επιστρέψουμε προσεκτικά σε μία κανονικότητα», συμπλήρωσε.

Άλλες δοκιμαστικές εκδηλώσεις που έγιναν στη Βρετανία σε μία περίοδο τεσσάρων μηνών έδειξαν πολύ λιγότερα θετικά τεστ και τα στοιχεία είτε συμβάδιζαν είτε ήταν χαμηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο.

Στο βρετανικό Γκραν Πρι της Formula 1, στο Σίλβερστοουν, που τον προηγούμενο μήνα προσέλκυσε 350.000 ανθρώπους σε τρεις ημέρες, καταγράφηκαν 585 κρούσματα. Από αυτές τις περιπτώσεις, 343 θεωρείται πιθανό ότι ήταν ήδη μολυσματικοί τις ημέρες του αγώνα και οι υπόλοιποι πιθανολογείται ότι μολύνθηκαν τότε.

Στο Γουίμπλεντον, το οποίο παρακολούθησαν από κοντά συνολικά περίπου 300.000 άνθρωποι τις δύο εβδομάδες του τουρνουά, καταγράφηκαν 881 κρούσματα.

«Δείξαμε ότι μπορούν να ξαναρχίσουν με ασφάλεια αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά είναι σημαντικό οι άνθρωποι να παραμένουν προσεκτικοί όταν βρίσκονται σε χώρους με μεγάλο συνωστισμό», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Όλιβερ Ντάουντεν.

«Προκειμένου να κρατήσουμε την ποδοσφαιρική σεζόν, τα θέατρα και τις συναυλίες ασφαλή και με πλήρη χωρητικότητα αυτόν τον χειμώνα, καλώ τους λάτρεις του αθλητισμού, της μουσικής και του πολιτισμού να εμβολιαστούν γιατί αυτός είναι ο ασφαλής τρόπος για να έχουμε ξανά μεγάλες εκδηλώσεις», συμπλήρωσε.


Με πληροφορίες από Lifo.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ