Η αποκαλούμενη και C.1.2. παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο στις επαρχίες Μπουμαλάνγκα και Γκοτένγκ, όπου βρίσκεται μία από τις πρωτεύουσες της Νοτίου Αφρικής, την Πρετορία και το Γιοχάνεσμπουργκ.
Ως τις 13 Αυγούστου, η παραλλαγή εντοπίστηκε σε έξι από τις συνολικά εννέα επαρχίες της Νότιας Αφρικής, αλλά και στη δημοκρατία του Κονγκό, τον Μαυρίκιο, την Πορτογαλία, την Νέα Ζηλανδία και την Ελβετία.
Η αυξημένη μεταδοτικότητα φέρνει νέες μεταλλάξεις
Οι μεταλλάξεις στους ιούς «σχετίζονται με την αυξημένη μεταδοτικότητα» και την αυξημένη ικανότητά τους να αποφεύγουν τα αντισώματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες. «Είναι σημαντικό να τονίσουμε αυτή την παραλλαγή, δεδομένης της ανησυχητικής συγκέντρωσης μεταλλάξεων», είπε.
Οι αλλαγές στους ιούς οδήγησαν σε διαδοχικά κύματα της πανδημίας του κορωνοϊού, με την μετάλλαξη Δέλτα που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία να οδηγεί σε έξαρση της επιδημίας σε όλο τον κόσμο.
Η παραλλαγή C.1.2. εξελίχθηκε από την C.1., μια παραλλαγή του ιού που κυριάρχησε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας στη Νότια Αφρική στα μέσα του 2020. Από την αρχική έξαρση του ιού στην Ουχάν, έχουν εντοπιστεί μεταξύ 44 και 59 μεταλλάξεων.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη Νότια Αφρική έπειτα από την σύμπραξη ερευνητικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του κέντρου καινοτομίας KwaZulu-Natal και του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδιδόμενων Ασθενειών της χώρας.
Σημάδια εξάπλωσης της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού
Ενώ τον Μάιο, η εν λόγω παραλλαγή αφορούσε μόλις το 0,2% των γονιδιωμάτων του ιού στη χώρα, αυτό το ποσοστό αυξήθηκε σε 1,6% τον Ιούλιο. «Αξιολογούμε την επίδραση της παραλλαγής στην εξουδετέρωση των αντισωμάτων» τόσο για εμβολιασμένους, όσο και για ανεμβολίαστους, σημειώνουν οι επιστήμονες.
Τα τελικά αποτελέσματα της έρευνας αναμένονται εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με έναν εκ των επικεφαλής της, τον Τούλιο ντε Ολιβέιρα. «Παραμένει ακόμη σε χαμηλό ποσοστό, αλλά και πάλι το παρακολουθούμε από κοντά. Διαθέτει όλα τα στοιχεία ώστε να διαφεύγει της ανοσιακής απάντησης του οργανισμού» σημείωσε.
Κεντρική Φωτογραφία: Viktor Forgacs / Unsplash
Με πληροφορίες από iefimerida / HuffPost