Όλα τα νεότερα για την πορεία της πετρελαιοκηλίδας στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για «γυαλάδα πετρελαίου» (oil sheen) και όχι για αργό πετρέλαιο, ωστόσο, αυτό ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με το τελευταίο μοντέλο προσομοίωσης εξάπλωσης της πιθανής πετρελαιοκηλίδας, που προέκυψε από καύσιμα από Ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στην παράκτια περιοχή Baniyas της Συρίας, και με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα, η χθεσινή (Δευτέρα) εκτίμηση ήταν ότι θα επηρεάσει το Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα σήμερα το πρωί.

καβοκαβο.jpg


Όπως φαίνεται από ανάρτηση στο Twitter του Κέντρου Αριστείας «Ερατοσθένης», η πετρελαιοκηλίδα είχε πλησιάσει πολύ κοντά στο Ακρωτήρι αργά χθες το βράδυ.


Για το περιστατικό μίλησε σήμερα στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο» η Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας, Μαρίνα Αργυρού.

Όπως ανέφερε, με βάση το Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοειδή, συνήλθε η Ομάδα Αντίδρασης στο Συντονιστικό Κέντρο ΖΗΝΩΝ του ΚΣΕΔ για διερεύνηση και αξιολόγηση όλων των δεδομένων, με σκοπό τη λήψη όλων των απαραίτητων ενεργειών πρόληψης/αντιμετώπισης.

Πρόσθεσε πως έχουν ενημερωθεί οι κατοχικές αρχές, ενώ εάν τελικά κατευθυνθεί προς τις ελεύθερες περιοχές, θα ληφθούν μέτρα άμεσα.

Όπως είπε, εκδόθηκε NAVTEX και NOTAM, ώστε παραπλέοντα πλοία και αεροσκάφη να δίνουν πληροφόρηση στις Αρχές και μέσω φωτογραφιών.

Εκτιμάται, όπως ανέφερε, ότι πρόκειται για «γυαλάδα πετρελαίου» (oil sheen) και όχι για αργό πετρέλαιο που προκαλεί σοβαρής μορφής ρύπανση, ωστόσο, αυτό ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί.


Οι τρόποι διάσπασης της πετρελαιοκηλίδας και οι επιπτώσεις

Για τους τρόπους διάσπασης της πετρελαιοκηλίδας που απειλεί τις κατεχόμενες μας ακτές στην περιοχή του Αποστόλου Ανδρέα μίλησε στο Ράδιο Πρώτο ο Περιβαλλοντολόγος Δρ Κώστας Παπασταύρος.

Ο δρ Παπασταύρος είπε ότι πρόκειται για μεγάλη πετρελαιοκηλίδα, η πορεία της οποίας είναι άγνωστη αφού δεν γνωρίζει κανείς πώς θα κινηθούν τα ρεύματα μέχρι το απόγευμα.

Ο δρ Παπασταύρος εξήγησε ότι η κηλίδα οδεύει προς κατεχόμενες περιοχές ενώ παράλληλα τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στη διάθεσή της όλα τα μέσα για παρακολούθηση αλλά και για καταπολέμηση του φαινομένου. «Δεν πρόκειται για πετρέλαιο που θα αφήσει αποτύπωμα, μάλλον πρόκειται για μαζούτ που είναι πιο ελαφρύ καύσιμο.

Η κηλίδα μπορεί να ψεκαστεί με διασπαστικά υλικά και θα διαλυθεί. Αν φθάσει στην ακτή και μαζευτούν τα ασφαλτικά, οι 'κατράδες', σίγουρα ο καθαρισμός είναι διαφορετικός».

Κληθείς να εξηγήσει για τον όγκο της περιβαλλοντικής καταστροφής, ο περιβαλλοντολόγος είπε ότι η ρύπανση μπορεί να αγγίζει τους 5 με 10 τόνους. «Καλύπτει ένα μεγάλο μέρος σε έκταση. Για να την καθορίσουμε επακριβώς πρέπει να ξέρουμε ποσότητα και τύπο πετρελαίου», είπε.



Συνεχής ενημέρωση για το θέμα στο Sigmalive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ