Νομικοί περιορισμοί για τις αμβλώσεις στο Τέξας

Σε επικύρωση αμφιλεγόμενου νόμου προχώρησε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, απαγορεύοντας τις αμβλώσεις στην πολιτεία του Τέξας μετά την έκτη εβδομάδα κύησης.

Article featured image
Article featured image


Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο υπέγραψε τον Μάιο ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ, οι αμβλώσεις απαγορεύονται μετά τον εντοπισμό καρδιακού παλμού στο έμβρυο. Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ, με το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να αγνοεί το έκτακτο αίτημα οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών, που σκοπό είχε την παρεμπόδιση της εφαρμογής του.

Βάσει του νόμου, απαγορεύεται ουσιαστικά τουλάχιστον το 85% των αμβλώσεων που γίνονται στην πολιτεία του Τέξας. Πάντως, τόσο αυστηρή απαγόρευση δεν έχει υιοθετηθεί σε καμία πολιτεία των ΗΠΑ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το 1973 στην υπόθεση Ρόου εναντίον Ουέιντ, η οποία ουσιαστικά νομιμοποίησε τις αμβλώσεις σε όλη τη χώρα.

Οι κλινικές της οργάνωσης Planned Parenthood, άλλες κλινικές που προσφέρουν υπηρεσίες σε γυναίκες, γιατροί ακόμη και ιερείς προσέφυγαν εναντίον του νομοσχεδίου τον Ιούλιο στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Όστιν, επισημαίνοντας ότι παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Εξάλλου ο νόμος αυτός ξεχωρίζει από άλλους που έχουν υιοθετηθεί σε ρεπουμπλικανικές πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να φροντίζουν για την εφαρμογή του. Αντί να προβλέπει ποινές για όσους κάνουν αμβλώσεις, επιτρέπει στους πολίτες του Τέξας να υποβάλουν αγωγή εναντίον κλινικών ή γιατρών που κάνουν αμβλώσεις ή εναντίον οποιουδήποτε «βοηθά ή συνδράμει» σε άμβλωση ζητώντας αποζημίωση τουλάχιστον 10.000 δολαρίων.

Οι επικριτές του νόμου καταγγέλλουν ότι ενδέχεται να κοστίσει στις κλινικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, ένα κόστος το οποίο δεν θα μπορέσουν να επωμιστούν.

Ωστόσο ο Στίβεν Βλαντέκ, καθηγητής στη νομική σχολή του πανεπιστημίου του Τέξας, εκτίμησε ότι μέχρι στιγμής κανένα δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του νόμου και ότι η ισχύς του μπορεί να ανασταλεί έπειτα από δικαστική απόφαση. «Παρά τα όσα λένε μερικοί, δεν είναι το τέλος του Ρόου», σχολίασε.

Το Τέξας είναι μεταξύ των ρεπουμπλικανικών πολιτειών που έχουν εφαρμόσει αυστηρούς περιορισμούς στις αμβλώσεις, απαγορεύοντάς τις μετά τον εντοπισμό καρδιακού παλμού στο έμβρυο, συνήθως στην έκτη εβδομάδα της κύησης, συχνά προτού μια γυναίκα συνειδητοποιήσει ότι είναι έγκυος.

Εξάλλου η πολιτεία του Μισισίπι έχει ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να ανατρέψει την απόφασή του τού 1973. Οι δικαστές πρόκειται να ξεκινήσουν να εξετάζουν το θέμα τον Οκτώβριο, με την απόφασή τους να αναμένεται ως το τέλος του Ιουνίου του 2022.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ