Πώς θα σου φαινόταν να είχες στη διάθεσή σου ένα δωμάτιο-φορτιστή;
Όχι πια low battery!
Τετάρτη 01 Σεπτεμβρίου 2021
2
λεπτά
Η τεχνολογία ασύρματης φόρτισης έχει αρχίσει να μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας, αλλά οι επιστήμονες ετοιμάζουν μια λύση που θα παρέχει ασύρματα ρεύμα, χωρίς τη χρήση κάποιου συγκεκριμένου αξεσουάρ.
Επιστήμονες ετοιμάζουν μια νέα τεχνολογία μαγνητικών πεδίων για μεγάλες αποστάσεις, χωρίς την παραγωγή ηλεκτρονικών πεδίων που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό ή τα ζώα. Η ομάδα που ετοιμάζει αυτό το project βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο και στην τωρινή του φάση, το δωμάτιο μπορεί να παράγει ισχύ 50 watts.
Το μόνο που απαιτείται από τον χρήστη είναι να έχει μια συσκευή που μπορεί να φορτίσει ασύρματα, να υποστηρίζει δηλαδή τη σχετική τεχνολογία από τον κατασκευαστή. Το project θέλει μια κολώνα στο κέντρο του δωματίου που θα επιτρέπει το μαγνητικό πεδίο να φτάνει σε κάθε άκρη του χώρου. Η κατασκευή ενός τέτοιου χώρου θα μπορούσε να γίνει είτε από την αρχή, είτε και να προσαρμοστούν τα κατάλληλα εργαλεία εκ των υστέρων.
Το ενδιαφέρον είναι πως μια τέτοια εφαρμογή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για ιατρικούς σκοπούς, όπως πχ. στα εμφυτεύματα καρδιάς που θα μπορούσαν να αποδεσμευτούν επ’ αόριστον από τα καλώδια που χρησιμοποιούν στη σημερινή εποχή.
Οι πρώτες δοκιμές της ασύρματης τεχνολογίας αυτής έγιναν σε ένα μικρό δωμάτιο και με τη βοήθεια της εγκατάστασης τροφοδοτήθηκαν λάμπες, ανεμιστήρες και κινητά τηλέφωνα, με τις συσκευές να λειτουργούν σε οποιοδήποτε σημείο του χώρου κι αν τοποθετήθηκαν. Το βήμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς κάθε προηγούμενη απόπειρα για κάτι παρόμοιο χρησιμοποιούσε ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν επιβλαβή ακτινοβολία για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Προς το παρόν, οι ερευνητές σημειώνουν πως δεν υπάρχει περιορισμός στο μέγεθος του δωματίου που μπορεί να δημιουργηθεί και θα μπορούσαμε να δούμε την τεχνολογία ακόμη και σε μεγάλα κτίρια, όπως πχ. μεγάλα εμπορικά κέντρα. Μέχρι σήμερα όλες οι δοκιμές φέρνουν αποτελέσματα που είναι κάτω από τα όρια που έχει θεσπίσει το FCC για την προστασία του ανθρώπινου οργανισμού από έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ενέργεια.
Οι ερευνητές, πάντως, σημειώνουν πως το project είναι ακόμη στα αρχικά του στάδια και ίσως χρειαστούν χρόνια μέχρι να δούμε την ουσιαστική του εφαρμογή σε ένα κανονικό σπίτι.