Στην Ιαπωνία εντοπίστηκαν μαύρα σωματίδια σε εμβόλιο της Moderna

Μετά τον εντοπισμό των σωματιδιών από έναν φαρμοκοποιό που ήλεγχε το σκεύασμα πριν από τη χορήγησή του, η εν λόγω παρτίδα αποσύρθηκε.

Article featured image
Article featured image


Σύμφωνα με τις ιαπωνικές Aρχές, ένας φαρμακοποιός διέκρινε πολλά μαύρα σωματίδια σε ένα φιαλίδιο του εμβολίου, κατά τον έλεγχό του για ξένες ουσίες πριν από τη χρήση του. Ωστόσο, προηγουμένως περίπου 3790 άτομα είχαν ήδη εμβολιαστεί από την εν λόγω παρτίδα, ενώ έχει ανασταλεί η χρησιμοποίηση της υπόλοιπης. 

Η εν λόγω είδηση έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου η Ιαπωνία ανέστειλε τη χρήση περίπου 1,63 εκατομμυρίων δόσεων Moderna λόγω μόλυνσης. 

Ο φαρμακοποιός βρήκε τα μαύρα σωματίδια κατά τον έλεγχο για ξένες ουσίες πριν από τη χρήση του εμβολίου. Ο εγχώριος διανομέας του εμβολίου έχει συλλέξει το φιαλίδιο για το οποίο υπάρχει υποψία ότι είναι μολυσμένο, ενώ αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης λένε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για κινδύνους για την υγεία από το ενδεχομένως μολυσμένο εμβόλιο. 

Η Takeda Pharmaceutical, που πωλεί και διανέμει το εμβόλιο στην Ιαπωνία, μόλις την περασμένη εβδομάδα είχε αναστείλει τη χρησιμοποίηση τριών παρτίδων του εμβολίου αφού βρέθηκαν «ξένα υλικά» σε μερικές δόσεις μιας παρτίδας, περίπου 560.000 φιαλιδίων. Η ισπανική φαρμακευτική εταιρεία Rovi, η οποία εμφιαλώνει το εμβόλιο, ανέφερε σε δήλωσή της ότι μια γραμμή παραγωγής στην Ισπανία θα μπορούσε να είναι η αιτία του ζητήματος. Πρόσθεσε δε, ότι διεξάγει έρευνες για το εν λόγω θέμα. 

Την Τρίτη, πάντως, ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι ξένες ύλες που βρέθηκαν στα εμβόλιο στη νότια περιφέρεια της Οκινάουα οφείλονται σε λανθασμένες εισαγωγές βελόνων στα φιαλίδια. 

Στο μεταξύ, σημειώνεται πως η Ιαπωνία καταγράφει έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι Παραολυμπιακοί Αγώνες. 

Η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς, με μόλις το 40% του ιαπωνικού πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο και το 50% να έχει λάβει τη μία δόση. 


Με πληρφορίες από BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ