Met Gala 2021: Όταν η μόδα έχει (πολιτική) άποψη

«Φορολογήστε τους πλούσιους» και «καρφώστε την πατριαρχία».

Article featured image
Article featured image



Υπό κανονικές συνθήκες, το Met Gala λαμβάνει χώρα την πρώτη Κυριακή του Μαΐου. Φέτος, όμως, ένεκα ειδικών συνθηκών πανδημίας, ακυρώθηκε και η νέα του ημερομηνία, 13 Σεπτεμβρίου, συνέπεσε με τον μήνα μόδας. Στο Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης, χθες βράδυ, πραγματοποιήθηκε το φετινό Met Gala, με αφορμή την έναρξη της νέας έκθεσης του Costume Institute που έχει θέμα: «In America: A Lexicon of Fashion» και θα ανοίξει για το κοινό στις 18 Σεπτεμβρίου. Οικοδεσπότες της βραδιάς ήταν ο ηθοποιός Timothée Chalamet, η τραγουδίστρια Billie Eilish, η πρωταθλήτρια του τένις Naomi Osaka και η ποιήτρια Amanda Gorman.

Φυσικά ένα τέτοιο event ξεχωρίζει διαχρονικά για τις extravagant εμφανίσεις, αν και φέτος είδαμε πιο ήπιες εμφανίσεις, κάποιες εκ των οποίων είχαν και ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση.


«Φορολογήστε τους πλούσιους»

Με το κόκκινο σύνθημα «Φορολογήστε τους πλούσιους» πάνω στη λευκή της τουαλέτα έκανε την παρθενική της εμφάνιση στο Met, το νεαρότερο μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ. 




Το φόρεμα σχεδίασε η καλλιτεχνική διευθύντρια Aurora James του Brother Vellis, φανατική υποστηρίκτρια, όπως λέει η ίδια, της «οικονομικής δικαιοσύνης». Το 2020 ξεκίνησε το 15% Pledge, ένα κάλεσα σε μεγάλα καταστήματα των ΗΠΑ να διασφαλίσουν χώρο τουλάχιστον 15% στα ράφια τους για επιχειρήσεις μαύρων ιδιοκτητών, καμπάνια που αγκάλιασαν ήδη Sephora, West Elm και Vogue.

Ocasio&Aurora_metgala_city.jpg
Η Alexandria Ocasio-Cortez με την Aurora James στο κόκκινο χαλί του 2021 Met Gala. EPA/JUSTIN LANE



«Καρφώστε την πατριαρχία»

Η Ocasio-Cortez δεν ήταν η μοναδική που θέλησε να περάσει κάποιο μήνυμα. Το μοντέλο και ηθοποιός Cara Delevingne, επίσης με λευκό και κόκκινο, είχε γραμμένη την φράση «Peg the Patriarchy» στο στήθος.

cara-delevingne-2021-met-gala-7.jpg



Επίσης, η βουλευτής Carolyn Maloney επέλεξε ένα φόρεμα με τα χρώματα από τις Σουφραζέτες (πράσινο, λευκό και μωβ) που έγραφε «Equal rights for women» σε συνδυασμό με δυο μακριές πλεξούδες στα μαλλιά της.


adc47371a046c61a3cdb1aaa83f0514b00ead1b4.jpg


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ