18 Σεπτεμβρίου 2013, δολοφονείται ο Παύλος Φύσσας

8 χρόνια μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του από τη Χρυσή Αυγή.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Eurokinissi

Το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου του 2013, ο Παύλος Φύσσας βρισκόταν με φίλη του σε καφετέρια του Κερατσινίου όπου παρακολουθούσαν ποδοσφαιρικό αγώνα. Σε κάποια στιγμή διαπληκτίστηκε με κάποια άτομα, τα οποία με τα κινητά τους κάλεσαν ενισχύσεις. Αυτό που αρχικά φάνηκε ως μία διαμάχη για το ποδόσφαιρο, στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι είχε βαθύτερα πολιτικά κίνητρα, καθώς αυτοί που έσπευσαν στην καφετέρια ήταν μέλη των τοπικών οργανώσεων της χρυσής αυγής.


Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί στον τόπο των επεισοδίων βρήκαν τον Παύλο Φύσσα να κείται αιμόφυρτος στο πεζοδρόμιο με τραύματα από μαχαίρι στο στήθος. Διακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο Φύσσας, λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή υπέδειξε τον Γιώργο Ρουπακιά, ως δράστη της εναντίον του επίθεσης.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ευαισθητοποίησε πολιτικές και δικαστικές Αρχές. Ο Ρουπακιάς προφυλακίστηκε με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και σχεδόν σύσσωμη η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή οδηγήθηκε σε δίκη με βαριές κατηγορίες όπως «ένταξη σε εγκληματική οργάνωση» και «απόπειρες ανθρωποκτονιών».

Τον Οκτώβριο του 2020 οι επικεφαλής της «Χρυσής Αυγής» κρίθηκαν ένοχοι και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Ο δολοφόνος του Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Ο Παύλος Φύσσας γνωστός και ως «Killah P.» ήταν αντιφασίστας καλλιτέχνης της ραπ.


ΠΗΓΗ: reader.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ