Το ανώτατο δικαστήριο στη Μεγάλη Βρετανία, αποφάνθηκε την Πέμπτη (16/09) πως η διαθήκη του Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου, θα πρέπει να παραμείνει μυστική για τουλάχιστον 90 χρόνια, για να προστατευτεί η «αξιοπρέπεια και η υπόσταση» της Βασίλισσας.
Τα δικαστήρια όπως ισχύει για πάνω από έναν αιώνα, καλούνται να σφραγίσουν τις διαθήκες των ανώτερων μελών της Βασιλικής οικογένειας μετά τον θάνατό τους.
Αυτό σημαίνει πως σε 90 χρόνια από τώρα θα υπάρξει ιδιωτική διαδικασία, κατά την οποία θα αποσαφηνιστεί εάν μπορεί να αποσφραγισθεί η διαθήκη του Δούκα.
Η διαδικασία της αίτησης για να παραμείνει μυστική η διαθήκη του, πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο από τον Sir Andrew McFarlane, ανώτερο δικαστή στα οικογενειακά δικαστήρια.
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, δικηγόροι, εκπρόσωποι της βασιλικής οικογένειας για την περιουσία του Φιλίππου, ανακοίνωσαν τα επιχειρήματά τους ενώπιον του δικαστηρίου.
«Αποδέχθηκα τον ισχυρισμό ότι, ενώ υπάρχει δημόσια περιέργεια ως προς τις ιδιωτικές ρυθμίσεις που μπορεί να επιλέξει να κάνει μέλος της βασιλικής οικογένειας στη διαθήκη του, δεν υπάρχει πραγματικό δημόσιο ενδιαφέρον για το κοινό, για να γνωρίζει αυτές τις εντελώς ιδιωτικές πληροφορίες», αποφάνθηκε ο δικαστής.
Ο Sir Andrew είπε ότι μετά από 90 χρόνια κάθε βασιλική διαθήκη θα ανοίγει και θα εξετάζεται από τον ιδιωτικό δικηγόρο του μονάρχη, τον φύλακα των Βασιλικών Αρχείων, τον γενικό εισαγγελέα και από τυχόν προσωπικούς εκπροσώπους του νεκρού που μπορεί να είναι ακόμα διαθέσιμοι.
Ο δικηγόρος της βασίλισσας και ο γενικός εισαγγελέας υποστήριξαν ωστόσο, ότι οι διαθήκες θα πρέπει να σφραγίζονται για 125 χρόνια, παρ’ όλα αυτά ο Sir Andrew έκρινε ότι τα 90 χρόνια ήταν «ανάλογα και επαρκή» και ότι ο κίνδυνος δημοσίευσης της ιδιωτικής ζωής των βασιλικών μελών μειώνεται σημαντικά και στην περίπτωση του διαστήματος των 90 ετών.
Η αποσφράγιση πραγματοποιείται από έναν επαγγελματία αρχειοφύλακα για να διασφαλιστεί ότι τα έγγραφα και οι σφραγίδες είναι σωστά. Περαιτέρω λεπτομέρειες της διαδικασίας θα αποφασιστούν από το δικαστήριο πριν αρχίσει η διαδικασία.
Ο Sir Andrew, μιλώντας για το ιστορικό από προηγούμενες αποφάσεις, είπε ότι το πρώτο μέλος της οικογένειας του οποίου η διαθήκη σφραγίστηκε από το δικαστήριο, ήταν ο πρίγκιπας Φράνσις, ο μικρότερος αδελφός της βασίλισσας Μαίρη, ο οποίος πέθανε το 1910.
Σύμφωνα με τον νομικό και βασιλικό εμπειρογνώμονα Μάικλ Νας, συγγραφέα του ‘Royal Wills’, ο νέος νομικός μηχανισμός επινοήθηκε στη Βρετανία αφού ο πρίγκιπας Φραγκίσκος άφησε πολύτιμα σμαράγδια στην ερωμένη του, την κόντισα του Κίλμορι.
ΠΗΓΗ: popaganda.gr