Η ιδιαίτερη ιστορία του γηραιότερου Κύπριου που είχε βιώσει νεκρανάσταση

Καταγόταν από το χωριό Πολύστυπος και πέθανε εν τέλει σε ηλικία 115 ετών.

Article featured image
Article featured image

Ένα γεγονός με υπερκόσμιες διαστάσεις, όσον αφορά την ανάσταση του Χριστόδουλου Νικόλα Κολιανδρή Ρούσου και το θάνατο του σε ηλικία 115 ετών.


Η Νεκρανάσταση του Χριστόδουλου Νικόλα Κολιανδρή Ρούσου.

Ο Χριστόδουλος Νικόλα Κολιανδρή Ρούσος, ο επιλεγόμενος «Βασιλέας», ήταν ο μακροβιότερος κάτοικος του Πολυστύπου, και πολύ πιθανό και της Κύπρου. Ο χωριανός μας αυτός γεννήθηκε στον Πολύστυπο το 1849 και πέθανε το 1964. Έζησε δηλαδή 115 χρόνια. Το γεγονός αυτό, όμως, δεν ήταν το μόνο αξιοσημείωτο που σημάδεψε την πολυτάραχη ζωή του Χριστόδουλου Ρούσου.

Συνέβη ένα παράξενο γεγονός που συντάραξε συθέμελα όχι μόνο τη μικρή μας κοινότητα αλλά όλο το παγκύπριο, αφού αποτέλεσε θέμα υψίστου ενδιαφέροντος και χαρακτηρίστηκε την εποχή εκείνη σαν πραγματικό θαύμα.


Γύρω στο έτος 1870, όταν δηλαδή ήταν νεαρό παλληκάρι, τον βρήκαν ένα πρωινό οι γονιοί του, παγωμένο και νεκρό στο κρεβάτι του. Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στη μικρή μας κοινότητα, γιατί μέχρι τότε το παλικάρι δεν αντιμετώπιζε οποιαδήποτε προβλήματα υγείας. Την άλλη μέρα οι δικοί του, μέσα σε βαρύτατο πένθος και με συνοδεία τα συνηθισμένα τότε συγκινητικά μακρόσυρτα μοιρολόγια, ετοίμασαν τα πάντα για τη κηδεία.


Συμπληρώθηκε η επικήδεια τελετή μέσα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και τέσσερα νεαρά παλικάρια, φίλοι του εκλιπόντος, σήκωσαν το ξυλοκρέβατο, βγήκαν από την εκκλησία και πήραν το κατηφορικό μονοπάτι προς το κοιμητήριο, που την εποχή εκείνη βρισκόταν δίπλα από την εκκλησία, εφαπτόμενο της βόρειας πλευρά της αυλής της. Την εποχή εκείνη στο χωριό μας, όπως και ασφαλώς σε όλα τα άλλα χωριά, δεν χρησιμοποιούσαν φέρετρα όπως τα σημερινά. Για τη μεταφορά των νεκρών, χρησιμοποιούσαν μια επίπεδη, ξύλινη, στενόμακρη πλατφόρμα με τέσσερις χειρολαβές που την ονόμαζαν ξυλοκρέβατο.

Ενώ κατηφόριζαν το κακοτράχαλο μονοπάτι για να κατέβουν κάτω στο επίπεδο του κοιμητηρίου, ένας από τους τέσσερις μεταφορείς γλίστρησε και έπεσε στο έδαφος παρασύροντας κατά τη πτώση του και το ξυλοκρέβατο που ανατράπηκε και ο νεκρός εκσφενδονίστηκε στο έδαφος. Με το απότομο κτύπημα στο έδαφος, ο νεκρός συνήλθε (αναστήθηκε να πούμε) και έντρομος άρχισε να ρωτά που βρισκόταν. Παγωμάρα, φρίκη και τρόμος κατέλαβε προς στιγμή τους παρευρισκομένους της νεκρώσιμης πομπής που έχασαν τη λαλιά και το χρώμα τους για το υπερφυσικό (όπως πίστευαν) συμβάν.

Αργότερα κάποιος ποιητάρης συνέταξε ποίημα- τραγούδι για το παράξενο γεγονός και για χρόνια το διαλαλούσε στα πανηγύρια και στις αγορές. Έκτοτε ο Χριστόδουλος παντρεύτηκε, απέκτησε 6 παιδιά και πλήθος απογόνων και έζησε άλλα 95 χρόνια.

241120947_10215687757505403_6308998316990139868_n (1).jpg



Πληροφορίες από το γενεαλογικό βιβλίο ΠΟΛΥΣΤΥΠΟΣ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ του Αιμίλιου Λεωνίδα και το κείμενο αναρτήθηκε από το γκρούπ ΠΟΛΥΣΤΥΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ POLYSTYPOS CYPRUS .

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ