Στάχτη και αποκαΐδια ο απολογισμός της χθεσινής πυρκαγιάς στην επαρχία Πάφου

Η πυρκαγιά που προκάλεσε μεγάλη οικολογική καταστροφή, φαίνεται ότι προήλθε από κακόβουλη ενέργεια.

Article featured image
Article featured image


Με τις τελικές ρίψεις των ελικοπτέρων πυρόσβεσης ξεκίνησε στις 06:20 το πρωί η σημερινή ημέρα στην περιοχή των χωριών Γιόλου-Μηλιού και Σίμου-Δρύμου για τις τελικές κατασβέσεις. Οι κάτοικοι των επηρεαζόμενων κοινοτήτων μετρούν τις πληγές τους από τις στάχτες που άφησε η φονική πυρκαγιά. Στάχτη και αποκαΐδια είναι η σημερινή εικόνα των πληγείσων περιοχών της επαρχίας Πάφου.

Οι κοινοτάρχες των επηρεαζόμενων κοινοτήτων αναφέρθηκαν στις μεγάλες υλικές ζημιές αλλά και στην ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που εξερράγη χθες το μεσημέρι σε περιοχή ανάμεσα στην Γιόλου και τη Σίμου σε δύο διαφορετικές εστίες. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χτες γύρω στις 18:00 περίπου το απόγευμα, καίγοντας γεωργικές καλλιέργειες, υποστατικά και συστήματα άρδευσης.

cffcfdf1804b45c08b83337f1d5c4182.jpgΟ πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Δρυνιάς Χριστάκης Γεωργίου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως στην κοινότητά του πήραν προληπτικά μέτρα κατόπιν συστάσεων της πυροσβεστικής υπηρεσίας και της πολιτικής άμυνας. Όπως ο ίδιος ανέφερε, εδώ και 25 χρόνια που βρίσκεται στο πηδάλιο της κοινοτικής αρχής της Δρυνιάς δεν έχει αντικρύσει ξανά «τέτοια μεγάλη οικολογική καταστροφή». Ο κ. Γεωργίου σημείωσε πως χτες σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα συγκέντρωσαν τους εξήντα περίπου εναπομείναντες συγχωριανούς τους στην πλατεία της κοινότητας και προχώρησαν στην εκκένωση των κατοικιών, κυρίως για προληπτικούς λόγους. Ως επί το πλείστον, συνέχισε, στη Δρυνιά διαμένουν ηλικιωμένοι αλλά και Βρετανοί μόνιμοι κάτοικοι. Το βράδυ ωστόσο έλαβαν ειδοποίηση από την πολιτική άμυνα και όλοι μετέβησαν στα σπίτια τους.

«Τραγική» χαρακτήρισε την εικόνα της επόμενης ημέρας ο κοινοτάρχης της Δρύμου, Σωκράτης Σωκράτους. Ο κ. Σωκράτους σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ αναφέρθηκε στις πρωινές ρίψεις των ελικοπτέρων στα σημεία που υπήρχε η πιθανότητα αναζωπύρωσης της φωτιάς. Οι στιγμές αγωνίας των κατοίκων της περιοχής, συνέχισε, ήταν μεγάλες αλλά εξέφρασε την ικανοποίησή του που η φωτιά δεν εισήλθε εντός της κοινότητάς του και γλύτωσαν τα χειρότερα. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σωκράτους ανέφερε πως στη Δρύμου κάηκαν πολλά δέντρα όπως αμυγδαλιές, ελιές, όχι όμως υποστατικά. Όσο για τους κατοίκους της περιοχής, είπε ότι έμειναν στα σπίτια τους τη νύχτα.

1614838d30e3b1.jpgΣτις στιγμές που βίωσαν χτες από την φωτιά οι κάτοικοι της Σίμου, αλλά και στις ζημιές που υπέστησαν αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Σίμου Ανδρέας Παπαγαπίου. Ο κ. Παπαγαπίου ανέφερε πως σήμερα αναμένεται κλιμάκιο του Υπουργείου Γεωργίας Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης να μεταβεί στην περιοχή για καταγραφή των ζημιών, σύμφωνα με ενημέρωση που έτυχε από τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή.

Είπε πως σήμερα, από νωρίς το πρωί, περιόδευσε με το όχημά του αντικρίζοντας «εικόνες στάχτης, μαυρίλας και καταστροφής» από την νοτιοδυτική πλευρά της κοινότητας προς τη Γιόλου. Πρόσθεσε πως εκτός από τις πρωινές ρίψεις των ελικοπτέρων, σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι δασοπυροσβέστες και οι πυροσβέστες. Στην κοινότητα υπέστησαν ζημιές μικρά περβόλια, είπε. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των δασοπυροσβεστών και όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης, εναέριων και επίγειων, αλλά και με τη συμβολή των κατοίκων της περιοχής απετράπησαν τα χειρότερα, κατέληξε ο κ. Παπαγαπίου.

242214216_896239304337455_4061043839344700813_n.jpgΣτη Γιόλου καταστράφηκαν υποστατικά με μπάλες σανού, μέρος ξενοδοχείου σκύλων και διάφορες γεωργικές καλλιέργειες. Εκ μέρους της κοινοτικής αρχής Γιόλου, η Σύλβια Αντωνίου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως στη Γιόλου καταστράφηκε μέρος του ξενοδοχείου των σκύλων που διατηρείται στην περιοχή, ένα όχημα, μία βάρκα ένα λυόμενο, αλλά και κτηνοτροφικό υποστατικό με μπάλες σανού. Η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου των σκύλων μετέφερε τα είκοσι περίπου σκυλάκια που φιλοξενούσε στο ξενοδοχείο σκύλων στο σπίτι της όπου και τα προστάτευσε.

1614838c1804ae.jpgΟι περισσότεροι κάτοικοι της Γιόλου έμειναν στις κατοικίες τους, συνέχισε, ωστόσο εξαμελής οικογένεια Βρετανών με τέσσερα παιδιά εγκατέλειψαν το σπίτι τους και διευθετήθηκε η παραμονή τους σε ξενοδοχείο. Επίσης, άλλοι ιδιοκτήτες επτά κατοικιών μετακινήθηκαν το βράδυ, αφού δεν μπορούσαν να κοιμηθούν στις κατοικίες τους λόγω των καπνών. Η κ. Αντωνίου εξέφρασε την εκτίμηση πως τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης θα έπρεπε να σπεύσουν πιο σύντομα.

Εξάλλου η Πρόεδρος του Κ.Σ. Μηλιού Εύα Χρυσάνθου είπε στο ΚΥΠΕ πως αν η φωτιά μεταπηδούσε στη δεξιά πλευρά του δρόμου, τότε θα καταστρεφόταν ολοσχερώς η κοινότητά της. «Ήμασταν τυχεροί ως κοινότητα» είπε, ωστόσο, σημείωσε, κάτοικοι της περιοχής που διατηρούν χωράφια με ελιές, αμυγδαλιές, χαρουπιές, από την άλλη πλευρά του δρόμου έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Η κ. Χρυσάνθου αναφέρθηκε και στους δυνατούς ανέμους που έπνεαν χτες στην περιοχή, δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης. Η Μηλιού είπε είναι πλούσια σε βλάστηση και εξέφρασε τη λύπη και την απογοήτευση της για την οικολογική καταστροφή.

16148396fa2d09.jpgΣημειώνεται πως η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δύο διαφορετικά μέτωπα των χωριών Γιόλου- Μηλιού και Σίμου – Δρύμου, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Ανδρέα Κεττή, κατέκαψε συνολική έκταση 8 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου από ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση και δέντρα.Πιθανότατα κακόβουλη ενέργεια

Μιλώντας το πρωί, στο Ράδιο Πρώτο, ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ανέφερε ότι η παρουσία περισσοτέρων ταυτόχρονων εστιών της φωτιάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται πιθανότατα για κακόβουλη ενέργεια. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι υπήρχαν τουλάχιστον δυο ξεχωριστές εστίες, ενώ κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για πέντε συνολικά αρχικές εστίες.


Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ και Ράδιο Πρώτο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ