Δεκάδες υπό εξαφάνιση πιγκουίνοι σκοτώθηκαν από μέλισσες στη Νότια Αφρική

Οι αφρικανικοί πιγκουίνοι, που κατοικούν σε ακτές και νησιά της Νότιας Αφρικής, είναι στην κόκκινη λίστα της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης, αντιμετωπίζοντας τεράστιο κίνδυνο εξαφάνισης.

Article featured image
Article featured image


Σμήνος μελισσών σκότωσε με τσιμπήματα 63 απειλούμενους με εξαφάνιση αφρικανικούς πιγκουίνους, γνωστούς ως σφηνίσκους, σε παραλία έξω από το Κέιπ Τάουν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιδρύματος για τη Διατήρηση των Παράκτιων Πτηνών Νότιας Αφρικής.

Οι πιγκουίνοι βρέθηκαν νεκροί στη μικρή πόλη Σάιμονς Τάουν, που φιλοξενεί μία αποικία των προστατευόμενων πουλιών, και μεταφέρθηκαν για νεκροψία. «Μετά από εξετάσεις, διαπιστώσαμε τσιμπήματα μέλισσας γύρω από τα μάτια των πιγκουίνων», δήλωσε ο κλινικός κτηνίατρος του ιδρύματος, Ντέιβιντο Ρόμπερτς, ο οποίος συμπλήρωσε: «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο περιστατικό. Δεν περιμένουμε να το βλέπουμε συχνά, είναι ένα τυχαίο γεγονός. Στο σημείο βρέθηκαν, επίσης, νεκρές μέλισσες».

Οι μέλισσες του Ακρωτηρίου αποτελούν μέρος του οικοσυστήματος στην περιοχή, η οποία είναι εθνικό πάρκο. «Δεν πρέπει να χάνονται έτσι απλά οι πιγκουίνοι, κινδυνεύουν ήδη με εξαφάνιση. Είναι προστατευόμενο είδος», επεσήμανε ο Ρόμπερτς και συμπλήρωσε ότι, σύμφωνα με τις νεκροψίες, δεν έχουν βρεθεί εξωτερικές κακώσεις σε κανένα από τα πτηνά.

Οι πιγκουίνοι που κατοικούν στις ακτές και τα νησιά της νότιας Αφρικής περιλαμβάνονται και στον κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για τη διατήρηση της φύσης, γεγονός που τους κατατάσσει στα είδη που βρίσκονται αντιμέτωπα με υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ