Στις εκλογές της Γερμανίας συνέβη και αυτό το πολύ σημαντικό

Δύο τρανσέξουαλ βουλεύτριες στο γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και η στιγμή είναι ιστορική.

Article featured image
Article featured image

Iστορία έγραψαν η Τέσα Γκανσερέρ και η Νίκε Σλάβικ, οι οποίες κέρδισαν στις γερμανικές εκλογές μια θέση στο Bundestag. Η Γκανσερέρ, βουλευτής των Πράσινων, κατέβηκε υποψήφια στη Βαυαρία, μπήκε στο κοινοβούλιο κι έγινε η πρώτη τρανσέξουαλ ομοσπονδιακή βουλευτής στη Γερμανία. Η Τέσα Γκανσερέρ, αρχικά πολιτεύτηκε ως άντρας, έως το 2019 που πήρε την απόφαση να αλλάξει την ταυτότητά της.

Η Τέσα Γκάνσερερ είχε εκλεγεί μέλος της Βουλής της Βαυαρίας δυο φορές ως άνδρας με το κόμμα των Πρασίνων. Το 2019 έκανε το μικρό της όνομα Τέσα και έγινε η πρώτη διεμφυλική πολιτικός στη χώρα της με έδρα σε περιφερειακή ή εθνική Βουλή.

«Η ταυτότητα φύλου είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα», είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους, προτρέποντας για επικαιροποίηση του νόμου για τα τρανσέξουαλ άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών.

Tessa Ganserer.jpg
Tessa Ganserer

Λίγο αργότερα κι ενώ συνεχιζόταν η καταμέτρηση των ψήφων έγινε γνωστό ότι και η Νίκε Σλάβικ κατάφερε να μπει στη γερμανική Bundestag με το κόμμα Λεβερκούζεν - Κολωνία IV.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η Slawik δήλωσε ότι «ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω, αλλά με αυτό το ιστορικό εκλογικό αποτέλεσμα σίγουρα θα είμαι μέλος της επόμενης Bundestag».

Nyke Slawik.jpg
Nyke SlawikΝίκη για τους Σοσιαλδημοκράτες

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με επικεφαλής τον Όλαφ Σολτς είναι ο μεγάλος νικητής στις εκλογές στη Γερμανία καθώς με το 100% των ψήφων καταγεγραμμένο, συγκεντρώνουν το 25,7% έναντι του 24,1% της Χριστιανικής Ένωσης, του κόμματος της απελθούσας καγκελαρίου, Άγκελας Μέρκελ.

Το SPD, λοιπόν, συγκεντρώνει το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ τα CDU/CSU έλαβαν 24,1% (–8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές), σημείωσαν με άλλα λόγια τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους, έπειτα από 16 χρόνια στην κυβέρνηση.

ekloges-sti-germania_0.jpg
Ο νικητής στις εκλογές στη Γερμανία, Όλαφ Σολτς.Οι Πράσινοι καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό από ιδρύσεως του κόμματος, εξασφαλίζουν το 14,8% των ψήφων και αναδεικνύονται σε τρίτη δύναμη της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής.

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) βελτιώνει τη θέση του, συγκεντρώνοντας το 11,5% των ψήφων. Το ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πέφτει από την τρίτη στην πέμπτη θέση, με το 10,3% των ψήφων. Το κόμμα Η Αριστερά πέφτει στο 4,9%.

Πλέον όλο το ενδιαφέρον μεταφέρεται στις προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, κάτι που θα γίνει είτε υπό τους Σοσιαλδημοκράτες, που κέρδισαν αλλά με μικρή διαφορά, είτε υπό τους συντηρητικούς.


Πηγή: Reader.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ