O ηγέτης του Τουρκμενιστάν έδωσε εντολή να «σφραγιστεί» η «Πύλη της Κολάσεως»

Οι παλαιότερες απόπειρες απέτυχαν.

Article featured image
Article featured image


Ο ηγέτης του Τουρκμενιστάν έδωσε σε ειδικούς εντολή να βρουν έναν τρόπο να σβήσει η μεγάλη φωτιά που καίει εδώ και πέντε δεκαετίες σε γιγάντιο κρατήρα φυσικού αερίου, που έχει γίνει γνωστή ως «Πύλη της κολάσεως».

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα στα οποία ο Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουκαμέντοφ λέει σε αξιωματούχους να σβήσουν τη φωτιά στον κρατήρα φυσικού αερίου Darvaza, στη μέση της τεράστιας ερήμου Karakum. Ο πρόεδρος της χώρας ανέφερε ότι η φωτιά αυτή πλήττει το περιβάλλον και την οικονομία.

turkmenistan1.jpg



Ο ίδιος είχε δώσει και το 2010 εντολή σε ειδικούς να βρουν έναν τρόπο να σβήσει η φωτιά, που καίει από τότε που πήγε «στραβά» μια σοβιετική γεώτρηση, το 1971. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τουρκμενιστάν, ο κρατήρας «επηρεάζει αρνητικά τόσο το περιβάλλον όσο και την υγεία των ανθρώπων που ζουν εκεί κοντά».

«Χάνουμε πολύτιμους φυσικούς πόρους, από τους οποίους θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε σημαντικά κέρδη και να τα χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε την ευημερία των πολιτών μας», είπε και έδωσε εντολή σε αξιωματούχους: «βρείτε μία λύση να κατασβεστεί η φωτιά».

turkmenistan2.jpg



Ο κρατήρας δημιουργήθηκε το 1971 κατά τη διάρκεια ατυχήματος σε σοβιετική γεώτρηση, που χτύπησε υπόγειο σπήλαιο φυσικού αερίου, με συνέπεια να πέσει μέσα το γεωτρύπανο και να καταρρεύσει η γη κάτω από αυτό. Για να μην εξαπλωθούν επικίνδυνα αέρια, οι Σοβιετικοί αποφάσισαν να κάψουν το φυσικό αέριο και έβαλαν φωτιά.

Από τότε ο κρατήρας φλέγεται και οι παλαιότερες απόπειρες κατάσβεσης απέτυχαν. Ο κρατήρας, με πλάτος 70 μέτρα και βάθος 20 μέτρα, είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός στο Τουρκμενιστάν.



Πηγή:
Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ