H Μάγια Αγγέλου έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που εικονίζεται σε αμερικανικό νόμισμα
Το αμερικανικό νομισματοκοπείο σχεδιάζει να εκδώσει άλλα 20 κέρματα τα επόμενα τέσσερα χρόνια, που θα απεικονίζουν άλλες Αμερικανίδες, οι οποίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της χώρας.
Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022
3
λεπτά
Η ποιήτρια και ακτιβίστρια Μάγια Αγγέλου έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που απεικονίζεται σε αμερικανικό νόμισμα.
«Είναι τιμή μου να παρουσιάσω τα πρώτα νομίσματα του έθνους μας αφιερωμένα στον εορτασμό των Αμερικανίδων γυναικών και στη συμβολή τους στην αμερικανική ιστορία», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Νομισματοκοπείου Βέντρις Γκίμπσον.
«Κάθε τρίμηνο του 2022 έχει σχεδιαστεί για να αντικατοπτρίζει το εύρος και το βάθος των επιτευγμάτων που γιορτάζονται σε όλο αυτό το ιστορικό πρόγραμμα νομισμάτων. Η Μάγια Αγγέλου, που εμφανίζεται στην πίσω όψη αυτού του πρώτου νομίσματος της σειράς, χρησιμοποίησε τον λόγο της για να εμπνεύσει και να ανυψώσει», πρόσθεσε.
Τα νέα νομίσματα, τα οποία έχουν κοπεί, στη Φιλαδέλφεια και το Ντένβερ, δείχνουν τον Τζορτζ Ουάσινγκτον από τη μία όψη και την Αγγέλου από την άλλη.
Οι άλλες φιγούρες που πρόκειται να εμφανιστούν στο νόμισμα το 2022 είναι: η Sally Ride, η πρώτη Αμερικανίδα στο διάστημα, η Wilma Mankiller, η πρώτη γυναίκα κύρια επικεφαλής του έθνους Τσερόκι, η Nina Otero-Warren, επικεφαλής ψηφοφορίας στο Νέο Μεξικό, και η Anna May Wong, μια Κινέζα Αμερικανίδα σταρ του κινηματογράφου.
Το πρόγραμμα προβλέπει ότι το Νομισματοκοπείο των ΗΠΑ θα εκδίδει κάθε χρόνο μεταξύ 2022 και 2025 νομίσματα με πέντε διαφορετικές γυναίκες πρωτοπόρους που έχουν συνεισφέρει στη χώρα.
Ποια ήταν η Μάγια Αγγέλου
Η Μάγια Αγγέλου, η οποία γεννήθηκε με το όνομα Μαργκερίτ Άνι Τζόνσον στο Μιζούρι το 1928, ήταν δοκιμιογράφος και ποιητής, που συνεργάστηκε με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ και τον Μάλκολμ Χ, κατά τη διάρκεια της δράσης του Κινήματος Πολιτικών Δικαιωμάτων.
Μέσα από τις συγκλονιστικές της βιογραφίες, με πιο γνωστό το βιβλίο «Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί» του 1969, η Μάγια Αγγέλου περιγράφει τα τραυματικά της παιδικά χρόνια. Σε ηλικία μόλις 7 ετών θα πέσει θύμα βιασμού από τον σύντροφο της μητέρας της στη γενέτειρά της το Σεντ Λούις. Όπως περιγράφει, επί 5 χρόνια δεν μίλησε σε κανέναν, κλείστηκε στον εαυτό της και προσπάθησε να αντιμετωπίσει το εφιαλτικό της βίωμα.
Η Τζόνσον γνωρίζει το 1951 έναν Ελληνοαμερικανό, ηλεκτρολόγο στο επάγγελμα, ονόματι Αναστάσιος Αγγελόπουλος ή επί το αμερικανικότερον - Τος Άντζελος. Ο έρωτάς τους είναι κεραυνοβόλος και σύντομα παντρεύονται. Ο νεαρός με την ελληνική καταγωγή και το όνειρο να γίνει τραγουδιστής είναι εκείνος που θα χαρίσει το επίθετο στην ποιήτρια που συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο αναγνωρίσιμων προσωπικοτήτων στην Αμερική. Έτσι, κρατά το χαϊδευτικό όνομα με τον οποίο την φώναζε ο αδερφός της, Μάγια, και το επίθετο του Αντζέλος, με αποτέλεσμα να γίνει γνωστή ως Μάγια Αγγέλου ή Αντζέλου, όπως προφέρουν το όνομά της οι Αμερικανοί.
Έχοντας ζήσει στο πετσί της τον ρατσισμό, συνεργάστηκε με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και με τον Μάλκολμ X στον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων. Το συγγραφικό έργο της περιλαμβάνει ποιητικές συλλογές, επτά αυτοβιογραφίες, τρεις συλλογές δοκιμίων, θεατρικά έργα, καθώς και σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ανάμεσα στα πολυάριθμα βραβεία και τις τιμητικές διακρίσεις που έλαβε, περιλαμβάνονται το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών (2000), το Μετάλλιο Λίνκολν (2008) και το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας (2011).
Ο Μπάρακ Ομπάμα είχε αποκαλύψει πως οι γονείς του έδωσαν στην αδερφή του το όνομά της Μάγια. Παρόλα αυτά, στην κούρσα για το χρίσμα τότε, η Μάγια Αγγέλου επέλεξε να στηρίξει τη Χίλαρι Κλίντον. Όταν εκείνη έχασε, η Μάγια συντάχθηκε με τον Ομπάμα. «Μεγαλώνουμε πέρα από τα σύνορα του ρατσισμού και του σεξισμού», δήλωνε τότε σε όσους απόρησαν με την επιλογή της.