Οι πλούσιες χώρες έδωσαν εμβόλια στις φτωχές, αλλά τελικά δεν ήταν τόσο γενναιόδωρες

Πώς εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατέληξαν (κυριολεκτικά) στα σκουπίδια.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από REUTERS / Afolabi Sotunde


Οι φτωχότερες χώρες του κόσμου απέρριψαν τον περασμένο μήνα περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού που τους είχαν διανεμηθεί στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος «COVAX», κυρίως επειδή επρόκειτο να λήξουν σύντομα, σύμφωνα με τις δηλώσεις μιας αξιωματούχου της UNICEF.

«Πάνω από 100 εκατομμύρια εμβόλια απορρίφθηκαν μόνο μέσα στον Δεκέμβριο», είπε η Ετλίβα Λαντιγί, η διευθύντρια του τμήματος προμηθειών της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, μιλώντας προς τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

Όπως η ίδια διευκρίνισε, ο κυριότερος λόγος της απόρριψής τους ήταν ότι οι προμήθειες αυτές είχαν σύντομη ημερομηνία λήξης.

VSBLPX6RF5KQ7N5GHXJSMOJCD4.jpg



Οι φτωχότερες χώρες έχουν επίσης υποχρεωθεί να καθυστερήσουν τις παραλαβές επειδή δεν διαθέτουν κατάλληλες εγκαταστάσεις φύλαξης, περιλαμβανομένης της έλλειψης ψυγείων για τη φύλαξη των εμβολίων, σημείωσε η ίδια.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Unicef, 681 εκατομμύρια δόσεις που αποστέλλονται μέχρι στιγμής μέσω του μηχανισμού «COVAX» είναι αχρησιμοποίητες σε περίπου 90 χώρες με χαμηλό εισόδημα σε όλον τον κόσμο, υποστηρίζει η φιλανθρωπική οργάνωση «CARE».

Πάνω από 30 χώρες, μεταξύ αυτών το Κονγκό και η Νιγηρία έχουν χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής τις μισές από τις δόσεις που έχουν λάβει.

Οι προμήθειες σε φτωχότερες χώρες ήταν από καιρό πολύ περιορισμένες λόγω έλλειψης εμβολίων, καθώς τα πλουσιότερα κράτη εξασφάλισαν τις περισσότερες από τις δόσεις που ήταν αρχικά διαθέσιμες από τον Δεκέμβριο του 2020.

Το τελευταίο τρίμηνο, οι αποστολές αυξήθηκαν εκθετικά χάρη στις δωρεές από πλούσιες χώρες, που έχουν εμβολιάσει την πλειοψηφία του πληθυσμού τους, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα.

Ο ταχύτερος ρυθμός των προμηθειών έπιασε πολλές χώρες υποδοχής απροετοίμαστες.

Επίσης, από τα 15 εκατομμύρια δόσεις που χορηγήθηκαν από την ΕΕ αλλά απορρίφθηκαν, τα τρία τέταρτα ήταν εμβόλια της AstraZeneca με διάρκεια ζωής μικρότερη από 10 εβδομάδες κατά την παράδοσή τους.

Οι πλούσιες χώρες που δωρίζουν εμβόλια με σχετικά μικρή διάρκεια ζωής είναι ένα «μείζον πρόβλημα» για το «COVAX», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΠΟΥ τον περασμένο μήνα, καθώς πολλές δόσεις πάνε χαμένες.

vaccines.jpg



Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Huffpost.gr
Φωτογραφίες: Reuters / Afolabi Sotunde

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ