Ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ του «Guardian» περιγράφει την πραγματικότητα πολλών Ινδών γυναικών που εξαναγκάζονται σε πρόωρη διακοπή της κύησής τους όταν ανακαλύπτεται ότι περιμένουν κορίτσι και όχι τον «πολυπόθητο» γιο.
Κυριακή 02 Ιανουαρίου 2022
3
λεπτά
Η Laali ήταν μόνη στο σπίτι όταν άρχισε να αιμορραγεί. Η αιμορραγία της 25χρονης Ινδής κράτησε οκτώ ώρες και παραλίγο να την οδηγήσει στον θάνατο. Προηγουμένως είχε εξαναγκαστεί, χωρίς ιατρική επίβλεψη, να πάρει το λεγόμενο χάπι της έκτρωσης, καθώς στους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης της είχε διαπιστωθεί ότι περιμένει ξανά κορίτσι.
Οι επιπλοκές την οδήγησαν στο νοσοκομείο, όπου παρέμεινε για ένα βράδυ. Το επόμενο πρωί επέστρεψε στην εργασία της στα χωράφια. Έτσι, η αγέννητη κόρη της προστέθηκε στα 46 εκατομμύρια θηλυκά έμβρυα της Ινδίας που, όπως εκτιμάται, δεν πρόλαβαν να γεννηθούν ποτέ, σύμφωνα με ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ του «Guardian», που γράφει ότι πολλές Ινδές εξαναγκάζονται σε πρόωρη διακοπή της κύησής τους όταν ανακαλύπτεται ότι περιμένουν κορίτσι και όχι τον «πολυπόθητο» γιο.
Τα κορίτσια κοστίζουν ακριβά
Η προίκα που συνοδεύει τον γάμο μιας κόρης στην Ινδία σύμφωνα με το έθιμο, όπως εξηγεί η ακτιβίστρια σε θέματα φύλου Prem Chowdhry, συνταξιούχος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Δελχί, έχει αναδειχθεί σε δυσβάστακτη υποχρέωση για πολλές οικογένειες, με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να καταφεύγουν στις εκτρώσεις εξαιτίας του φύλου του μωρού. Παρόλο που η συγκεκριμένη πρακτική έχει απαγορευτεί από το 1994, εξακολουθεί να ασκείται παράνομα, σε ιδιωτικές κλινικές.
«Οι οικογένειες θέλουν γιο, με οποιοδήποτε κόστος» λέει η Laali στον «Guardian», προσθέτοντας: «Αν πεθάνω, ο σύζυγός μου θα παντρευτεί αύριο κιόλας, ελπίζοντας ότι η επόμενη γυναίκα του θα του χαρίσει έναν γιο».
Η ίδια παντρεύτηκε στα 19 χρόνια της, με συνοικέσιο. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια γέννησε δύο κορίτσια. Στη δεύτερη εγκυμοσύνη της, διάφοροι «θεραπευτές» χρησιμοποίησαν γιατροσόφια πιστεύοντας ότι έτσι θα μπορούσαν να καθορίσουν το φύλο του παιδιού ώστε να γεννήσει αγόρι. Όταν απέκτησε τη δεύτερη κόρη της, κανένας από την οικογένειά της δεν την επισκέφτηκε στο μαιευτήριο, ενώ μετά την επιστροφή της στο σπίτι η πεθερά της δεν ήθελε ούτε να κοιτάξει το μωρό, σύμφωνα με τη μαρτυρία της στη βρετανική εφημερίδα, λέγοντάς της: «Γεννάς το ένα κορίτσι μετά το άλλο. Πόσο ακόμα μπορώ να σε φροντίζω;».
Οι «πλεονάζοντες άντρες» της Ινδίας
Πρόσφατα η κυβέρνηση της Ινδίας παρουσίασε στατιστικά σύμφωνα με τα οποία για πρώτη φορά οι γυναίκες υπερτερούν αριθμητικά των αντρών. Όμως ακτιβιστές και ειδικοί τα αμφισβητούν. Όπως σχολίασε ένας από αυτούς, ο Dr Prabhat Jha του Πανεπιστημίου του Τορόντο, «Τα δημογραφικά στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, η πιο σχολαστική μελέτη, εκτιμά ότι αυξάνεται ο αριθμός των “πλεοναζόντων αντρών” στην Ινδία». Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2021 στην επιθεώρηση «Lancet».
Καμία κοινωνική τάξη δεν εξαιρείται από αυτή τη σεξιστική και επικίνδυνη πρακτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια εύπορη 40χρονη γυναίκα από τη Βομβάη δήλωσε ότι εξαναγκάστηκε σε οκτώ αμβλώσεις μέχρι να ικανοποιήσει την επιθυμία της οικογένειάς της για έναν γιο. Προτού καταφύγει στη δικαιοσύνη, της χορηγήθηκαν πάνω από 1.500 ενέσεις ορμονών. Πρόσφατα μια άλλη, 28χρονη Ινδή πέθανε μετά από επιπλοκές της τρίτης έκτρωσης στην οποία εξαναγκάστηκε.
Όσο για τη Laali, η πίεση και η παρενόχληση που υπέστη την ώθησε να αναζητήσει ψυχιατρική βοήθεια και να ξεκινήσει φαρμακευτική αγωγή. Δύο εκτρώσεις και μία επέμβαση αργότερα, οι γιατροί τη συμβουλεύουν να μη μείνει έγκυος ξανά: «Η μήτρα μου έχει εξασθενήσει και το σώμα μου δεν μπορεί να κυοφορήσει ένα ακόμα παιδί» είπε.
Ένας από τους λόγους που έχουν αυξηθεί οι αμβλώσεις λόγω φύλου στην Ινδία είναι γιατί όλο και περισσότερα σύγχρονα ζευγάρια αποφασίζουν να κάνουν λιγότερα παιδιά από ό,τι οι γονείς τους. Αν λοιπόν αποκτήσουν δύο κορίτσια, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να βεβαιωθούν ότι το τρίτο, και τελευταίο, θα είναι αγόρι.