Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε το σπίτι μας ζεστό τις κρύες μέρες του χειμώνα

Χρήσιμα tips που θα μάς βοηθήσουν να εξοικονομήσουμε χρήματα (και ενέργεια).

Article featured image
Article featured image


Οι χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών μάς έχουν αναγκάσει να κάνουμε χρήση κάθε διαθέσιμου μέσου θέρμανσης προκειμένου να ζεσταθούμε. Μιλώντας στην εκπομπή του Σίγμα, «Μεσημέρι και Κάτι», η Μηχανολόγος-Μηχανικός Ελίζα Βασιλείου, έδωσε μερικά χρήσιμα tips που θα μας βοηθήσουν να ζεσταθούμε καλά και σωστά, κάνοντας ταυτόχρονα σωστή εξοικονόμηση θέρμανσης, αλλά και χρημάτων.

Η ρύθμιση του θερμοστάτη είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να γίνει άμεσα. Ο θερμοστάτης πρέπει να ρυθμίζεται στους 21-22 βαθμούς, όπως είπε η κα Βασιλείου, τονίζοντας ότι για κάθε βαθμό που αυξάνουμε τη θέρμανσή μας, καταναλώνουμε περίπου 5%-7% περισσότερη ενέργεια. Τόνισε δε, πως την ώρα που κοιμόμαστε, μπορούμε να χαμηλώσουμε τον θερμοστάτη 3-4 βαθμούς.

Παράλληλα, ανέφερε πως είναι προτιμότερο να μην αναβοσβήνουμε τη θέρμανση αλλά να βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες.

Όσον αφορά στα θερμαντικά σώματα και την υποδαπέδια θέρμανση σε ζώνες, εάν είναι εφικτό να απενεργοποιούνται σε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται. Π.χ. σε δωμάτια που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες ή σε άλλα που δεν χρησιμοποιούνται καθόλου. Είναι, σημαντικό, σύμφωνα με την κα Βασιλείου να μην θερμαίνονται οι χώροι, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούνται από τα άτομα που διαμένουν στο σπίτι.

Πολύ σημαντική για τα θερμαντικά σώματα, όπως είπε περαιτέρω, είναι η εξαέρωσή τους ώστε να βελτιώνεται η αποδοτικότητά τους. Συχνά μέσα στα σώματα παγιδεύεται αέρας που δεν επιτρέπει στο ζεστό νερό να κυκλοφορήσει ελεύθερα. Αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό αν κάποιος ακουμπήσει πάνω στο σώμα. Αν υπάρχει αέρας μέσα στο θερμαντικό σώμα, συνήθως το πάνω μέρος θα είναι κρύο ή θα είναι λιγότερο ζεστό από το κάτω μέρος.

Σχετικά με τα κλιματιστικά, θα πρέπει να διασφαλίζεται η τακτική συντήρησή τους με καθαρισμό των φίλτρων, ενώ η κατεύθυνση του αέρα θα πρέπει να είναι προς τα κάτω. Τα πτερύγια, δηλαδή, πρέπει τον χειμώνα να ρυθμίζονται προς τα κάτω, διότι ο ζεστός αέρας κινείται προς τα πάνω.

Επίσης, είναι καλό να αφήνουμε την ηλιακή ακτινοβολία να μπαίνει στο σπίτι τις ώρες που υπάρχει ήλιος. Όταν από την άλλη, υπάρχει αέρας ή ψύχος να κλείνουμε τα παραθυρόφφυλλα για να μην υπάρχει απώλεια θερμότητας προς τα έξω.

Δεν σκεπάζουμε ποτέ τα θερμαντικά σώματα με καλύμματα, δεν βάζουμε κουρτίνες ή έπιπλα μπροστά, για να μπορεί να κινείται ο αέρας ελεύθερα. Αντίστοιχα, δεν καλύπτουμε με χαλιά τα πατώματά μας όταν έχουμε υποδαπέδια θέρμανση.

Όσον αφορά στο τζάκι, αυτό ως μονάδας θέρμανσης, όπως εξήγησε η κα Βασιλείου, δεν είναι ιδιαίτερα αποδοτικό, αφού όπως όλα τα συστήματα ακτινοβολίας, θερμαίνει μόνο τον χώρο, στον οποίο ακτινοβολεί. Εντούτοις, σε περίπτωση που χρησιμοποιείται, θα πρέπει να γίνεται με προσοχή: Η καπνοδόχος πρέπει να καθαρίζεται τακτικά, ώστε να υπάρχει καλή επαγωγή των καυσαερίων προς τα έξω. Δεν πρέπει να τοποθετούνται κοντά στο τζάκι εύφλεκτα αντικείμενα, όπως χαλιά κ.α., ενώ δεν πρέπει να καίει ποτέ χωρίς την παρουσία μας.

Καταληκτικά, η κα Βασιλείου τόνισε ότι πέραν αυτών των έκτακτων λύσεων, που θα μάς βοηθήσουν να ζεσταθούμε αυτές τις κρύες μέρες, το πιο σημαντικό, για να εξοικονομείται ενέργεια, είναι η σωστή θερμική μόνωση των κτηρίων.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ