Όταν ο συγκεκριμένος τρόπος δειγματοληψίας προτάθηκε πρώτη φορά τον περασμένο Μάρτη, ένας πνευμονολόγος είχε δηλώσει στα τοπικά ΜΜΕ ότι τα ίχνη του κορωνοϊού παραμένουν για περισσότερο χρόνο ανιχνεύσιμα στα δείγματα κοπράνων, απ’ ό,τι στη μύτη ή τον λαιμό.
Όμως το ενδεχόμενο να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία οι ξένοι επισκέπτες έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Για παράδειγμα, η Ιαπωνία καλεί την Κίνα να σταματήσει να χρησιμοποιεί αυτή την εξευτελιστική τεχνική δειγματοληψίας, κάνοντας λόγο για «ψυχολογική οδύνη».
Σύμφωνα με σχετικές αναφορές, η Κίνα έχει διατάξει Αμερικανούς διπλωμάτες να υποβληθούν σε πρωκτικά τεστ, προξενώντας αντιδράσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Από την πλευρά του το Πεκίνο αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, αλλά η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε τα τεστ απρεπή.
Ο Λου Χονγκζού, ένας Κινέζος γιατρός, μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ, ανέφερε ότι οι ταξιδιώτες θα μπορούν να δίνουν δείγματα κοπράνων στο αεροδρόμιο, αντί να υποβάλλονται σε πρωκτικό τεστ κορωνοϊού.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Πεκίνο βρίσκεται εν μέσω αυστηρού lockdown, έπειτα από τη διαπίστωση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος της μετάλλαξης Όμικρον στην πόλη τον Γενάρη.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, συνολικά έχουν διαπιστωθεί 11 κρούσματα.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Κίνα εγκατέλειψε τα σχέδιά της να πουλήσει εισιτήρια για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο κοινό, ανακοινώνοντας ότι μόνο επιλεγμένοι θεατές θα μπορούν να παρευρεθούν στην κορυφαία διοργάνωση χειμερινών σπορ.
Πηγή: Sputnik.gr