Η Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN) δεν είναι ακριβής, σύμφωνα με τους ερευνητές. Όπως εξηγούν, αυτό συμβαίνει γιατί η λίστα αφήνει εκτός τα περισσότερα από τα ασπόνδυλα και τα φυτά, οργανισμούς που έχουν βιώσει δραματική μείωση, ενώ αποτελούν την πλειοψηφία της βιοποικιλότητας της Γης. Το ίδιο ισχύει και με τα είδη των νησιωτικών περιοχών που έχουν πολύ υψηλότερους ρυθμούς εξαφάνισης από τα ηπειρωτικά είδη.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης, από το 1500 έχουν εξαφανιστεί περίπου το 1,5% των θηλαστικών και πτηνών.
Ωστόσο, η καινούρια μελέτη αναφέρει ότι από τον 16ο αιώνα η Γη θα μπορούσε να έχει χάσει μεταξύ 7,5 και 13% από τα 2 εκατ. γνωστά είδη στον πλανήτη.
Οι επιστήμονες ρίχνουν την ευθύνη της κρίσης στους ανθρώπους, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για αποτέλεσμα της φυσικής εξελικτικής πορείας των ειδών. «Οι άνθρωποι είναι το μόνο είδος που είναι ικανό να χειραγωγεί τη βιόσφαιρα σε μεγάλη κλίμακα. […] Είμαστε το μόνο είδος που έχει συνειδητή επιλογή αναφορικά με το μέλλον της βιοποικιλότητας της Γης» σχολίασε ο επικεφαλής της έρευνας.
Πηγή: Sputnik.gr