«Ένα τεράστιο σύννεφο που ψαρόνια να χορέφκει πάνω που τους ουρανούς της Λάρνακας»

Ένα βίντεο με τους μαγευτικούς σχηματισμούς των ψαρονιών στον ουρανό της Λάρνακας.

Article featured image
Article featured image


Ένα βίντεο που ανήρτησε ο Mark Kassinos στο Facebook δείχνει ένα σμήνος από ψαρόνια να δημιουργούν εντυπωσιακούς σχηματισμούς στον ουρανό της Λάρνακας. «Ίσως το πιο εκπληκτικό θέαμα που είδα τες τελευταίες μέρες. Ένα τεράστιο σύννεφο που ψαρόνια (starlings) να χορέφκει πάνω που τους ουρανούς της Λάρνακας. Ένα φαινόμενο γνωστό ως ‘starling murmuration’», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη λεζάντα που συνοδεύει την ανάρτηση. Ομολογουμένως το θέαμα είναι πανέμορφο:



Οι εντυπωσιακοί σχηματισμοί των ψαρονιών

Το ψαρόνι (επιστημονική ονομασία στούρνος ο κοινός) είναι είδος πουλιού που ανήκει στο γένος Στούρνος, που ανήκει στην οικογένεια Sturnidae. Τα είδη του γένους αριθμούν περίπου 55. Τα ψαρόνια ζουν και αναπαράγονται σχεδόν όλο το χρόνο στην βόρεια και κεντρική Ευρώπη, στην νότια Αυστραλία και στην βόρεια και Κεντρική Αμερική. Το ψαρόνι στην Ελλάδα είναι γνωστό και ως γκάρκουλο, γκαραβέλι ή ζαραβέλι, χειμώνι, μαυροπούλι και στην Κύπρο ως λαζούρι.

Τα ψαρόνια είναι γνωστά για τον τρόπο που πετούν όλα μαζί (σχηματίζουν τις πιο πολυάριθμες συγκεντρώσεις πουλιών), αλλά και για τις πολύ εντυπωσιακές μανούβρες που κάνουν στον αέρα. Τους εναέριους σχηματισμούς τους κάνουν πάντα στις μετακινήσεις τους, όταν θέλουν να αποκρούσουν κάποιο αρπακτικό ή όταν ψάχνουν για τροφή.

«Τα ψαρόνια έχουν την τάση να κινούνται ως ένας οργανισμός ενωμένος που αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε εξωτερική απειλή. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια ισχυρή οπτική έκφραση, όμοια με αυτή ενός σχεδίου με μελάνι ή μιας καλλιγραφικής πινελιάς, που διεκδικεί τη θέση του στον ουρανό», αναφέρει ο Δανός φωτογράφος Søren Solkær, ο οποίος, τα τελευταία χρόνια, αποφάσισε να εστιάσει τον φακό του σε ένα διαφορετικό, πανέμορφο θέαμα: την καταγραφή ψαρονιών.

ψαρονι.jpg
Φωτογραφία: Søren Solkær

ψαρόνι2.jpg
Φωτογραφία: Søren Solkær

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ