Τι αναφέρει το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης για τη σημερινή σεισμική δόνηση

Ο σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, καταγράφηκε λίγο πριν από τις 06:00 το πρωί.

Article featured image
Article featured image


Σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ καταγράφηκε στις 05:58 στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, 50 χιλιόμετρα δυτικά -βορειοδυτικά της Πόλης Χρυσοχούς και εστιακό βάθος 23 χιλιόμετρα, που αξιολογείται ως μετασεισμός του ισχυρού σεισμού μεγέθους 6,5 βαθμών της 11ης Ιανουαρίου 2022.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σήμερα Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022 και τοπική ώρα 05:58 καταγράφηκε από το σεισμολογικό δίκτυο του Τμήματος σεισμός μεγέθους M=4.5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

Ο σεισμός, σημειώνει, είχε επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, 50 χιλιόμετρα δυτικά -βορειοδυτικά της Πόλης Χρυσοχούς και εστιακό βάθος 23 χιλιόμετρα.

Εγινε αισθητός στην επαρχία Πάφου, ελαφρά αισθητός στις επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας και αντιληπτός στην ανατολική Κύπρο. Αξιολογείται ως μετασεισμός του ισχυρού σεισμού μεγέθους Μw=6.5 της 11ης Ιανουαρίου 2022.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποταθούν : http://www.gsd-seismology.org.cy/en/origins/80044/event

Το φαινόμενο παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης και η σχετική πληροφόρηση (σεισμικοί παράμετροι, διαδραστικοί χάρτες κτλ) δημοσιεύεται στις ιστοσελίδες του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης www.gsd-seismology.org.cy και http://www.moa.gov.cy/gsd και στο λογαριασμό Twitter του Τμήματος @CY_earthquakes, καταλήγει η ανακοίνωση.



Εγρήγορση και ψυχραιμία

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου, τόνισε ότι εξετάζεται κατά πόσο πρόκειται για νέο σεισμό ή για μετασεισμό του σεισμού της 11ης Ιανουαρίου του 2022, ενώ συστήνει εγρήγορση και ψυχραιμία.

Σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε «επιβεβαιώνουμε ότι στις 5:58 σήμερα, υπήρξε σεισμός, στην ίδια περιοχή περίπου που έγινε ο σεισμός της 11ης Ιανουαρίου , βορειοδυτικά της Πέγειας και δυτικά της Πόλης Χρυσοχούς».

Η επεξεργασία που γίνεται, συνέχισε, είναι, «για να δούμε και το ακριβές μέγεθος του σεισμού και το βάθος», αλλά παράλληλα συνέχισε, «εξετάζουμε κατά πόσο πρόκειται για μετασεισμό ή αν πρόκειται για νέο σεισμό». O κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε πως ο σεισμός ήταν αισθητός ωστόσο δεν έχουν, όπως είπε, ιδιαίτερες αναφορές.

Θεωρώ τόνισε, ότι ήταν τοπικά αισθητός, λαμβάνοντας υπόψη και την εκτίμηση βάθους που είναι γύρω στα 10 χιλιόμετρα. Πρόκειται, εξήγησε, για αρχικές τιμές, ενώ μόλις επεξεργαστούν καλά τα δεδομένα θα εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση για ακριβή στοιχεία.

Ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως βρισκόμαστε σε μια σεισμογενή περιοχή, σεισμοί μπορούν να συμβούν ανά πάσα σεισμοί, δεν μπορεί να προβλέψουμε που θα εκδηλωθούν, αλλά εκτίμησε πως θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να ενεργούμε με ψυχραιμία.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι το να έχουμε τακτικές σεισμικές δονήσεις οι οποίες να μην είναι καταστροφικοί σεισμοί, σημαίνει ότι είναι μια ένδειξη ότι εκτονώνεται η ενέργεια χωρίς να μας δώσει μεγάλους ή καταστρεπτικούς σεισμούς και αυτό είναι θετικό.

Αυτό όμως είπε «δεν σημαίνει, ότι δεν αποκλείεται, ότι σε κάποια από τα ενεργά ρήγματα της Κύπρου να υπάρχει ένας μεγάλος καταστροφικός σεισμός».

Για αυτό λέω ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ