Πόση ζάχαρη είναι ασφαλές να καταναλώνουμε την εβδομάδα;

Όλοι ξέρουν ότι η ζάχαρη είναι επιβλαβής για την υγεία.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: GettyImages


H αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει επίσημη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τη ζάχαρη.

Όπως και να έχει όμως, υπάρχουν κάποια όρια πρόσθετης ζάχαρης που δεν πρέπει να ξεπερνούμε, ακόμα κι αυτά ποικίλλουν. Για παράδειγμα, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προτείνει η ημερήσια πρόληψη ζάχαρης να μην ξεπερνάει το 10% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων.

Αν λοιπόν καταναλώνετε 2.000 θερμίδες καθημερινά, θα πρέπει να τρώτε έως και 52 γραμμάρια (12 κ.γ.) ζάχαρη ή, μετρώντας το εβδομαδιαίως, 364 γραμμάρια (84 κ.γ.) .

Άλλοι οργανισμοί, όπως η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (AHA) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) είναι ακόμα πιο συντηρητικοί και προτείνουν τις περίπου τις μισές από τις παραπάνω ποσότητες.

Πώς μεταφράζονται στη διατροφή μας οι κουταλιές του γλυκού ζάχαρη

Έξι κουταλιές του γλυκού ζάχαρη περιλαμβάνονται σε:

  • Μία και μισή πλακέτα σοκολάτας
  • Δύο και ¼ μήλα
  • Τρία ποτήρια γάλα

Οι διατροφολόγοι και οι ειδικοί σε θέματα υγείας δεν ανησυχούν για τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται στα φρούτα ή στο μέλι, καθώς τα προϊόντα αυτά έχουν περιορισμένη ποσότητα «κακής ζάχαρης» και ωφελούν πολύ τον οργανισμό.

Το πρόβλημα είναι με την πρόσθετη ζάχαρη, η οποία κρύβεται στα γλυκά σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Ένα αναψυκτικό, για παράδειγμα, μπορεί να έχει περισσότερη ζάχαρη από τρία πορτοκάλια.

Η πρόσθετη ζάχαρη επηρεάζει γενικότερα τους μυς και τους δίνει ενέργεια, όμως οι υπερβολικές ποσότητες μπορεί να κάνουν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος να ανεβαίνουν πολύ απότομα και αντίστοιχα να πέφτουν πολύ απότομα.

Αν καταναλώνετε πολλή ζάχαρη, προσπαθήστε να τη μειώσετε, καθώς έχει επιπτώσεις στη συγκέντρωσή σας και στη διάθεσή σας. Ακόμα, έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζει και το δέρμα, κάνοντάς το πιο λεπτό, με αποτέλεσμα να ευνοείται η εμφάνιση ρυτίδων.

Σε πολλές τροφές αναγράφεται στην ετικέτα η περιεκτικότητα ζάχαρης ανά μερίδα. Προσπαθήστε να την ελέγχετε συχνά ώστε να γίνει συνήθεια της καθημερινότητάς σας και να έχετε πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πόση ζάχαρη καταναλώνετε.

Με πληροφορίες από onmed

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ