Απάντηση στις ανησυχίες πολλών γυναικών για μειωμένη γονιμότητα μετά τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19 δίνει πρόσφατη μελέτη από το Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία δεν συντρέχουν λόγοι περαιτέρω αναβολής της θωράκισής τους έναντι του κορωνοϊού.
Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 και ειδικά από την πρώτη κορύφωση, η εγκυμοσύνη και η γονιμότητα αποτέλεσαν αντικείμενο ιδιαίτερου ερευνητικού ενδιαφέροντος. Πρόσφατη έρευνα από τη Σκωτία έδειξε ότι η αναπαραγωγική υγεία των γυναικών έχει διαταραχθεί εξαιτίας του ψυχολογικού βάρους της ζωής με τον κορωνοϊό. Ενώ λοιπόν το εμβόλιο αποτελεί το κύριο όπλο για την «έξοδο από το τούνελ», πολλές γυναίκες διστάζουν να εμβολιαστούν υπό τον φόβο μείωσης ή απώλειας της γονιμότητάς τους.
Τις εν λόγω ανησυχίες φαίνεται να ξεδιαλύνει πρόσφατη μελέτη από το Ιατρικό Κέντρο Sheba στο Tel-Hashomer του Ισραήλ, η οποία έδειξε ότι τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση mRNA εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 -το βασικό εμβόλιο που χορηγείται πλέον και στην Ελλάδα για τις αναμνηστικές δόσεις- δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στα επίπεδα της ορμόνης ΑΜΗ (αντι-μυλλέριος ορμόνη) στο αίμα των 129 εμβολιασμένων γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας (18-42 ετών) που συμμετείχαν στη μελέτη. Τα σχετικά ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Human Reproduction.
Η ΑΜΗ είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από τα κύτταρα των ωοθυλακίων στο αίμα μιας γυναίκας και αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο δείκτη του ωοθηκικού αποθέματος της γυναίκας, την εναπομένουσα γονιμότητά της δηλαδή όπως προκύπτει από τον συνολικό αριθμό των ωαρίων στις ωοθήκες της. Τα επίπεδα της ορμόνης μειώνονται φυσιολογικά όσο προχωρά η ηλικία και ιδίως μετά τα 38 έτη ο ρυθμός μείωσης επιταχύνεται. Τα φυσιολογικά επίπεδα της ΑΜΗ (σε µg/L) ανά ηλικία:
Ηλικία ΑΜΗ
18-24 1.52 – 9.95
25-29 1.20 – 9.05
30-34 0.71 – 7.59
35-39 0.41 – 6.96
40-44 0.06 – 4.44
45-50 0.01 – 1.79
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα επίπεδα της ορμόνης στο αίμα των γυναικών πριν την πρώτη δόση εμβολίου και τρεις μήνες μετά τη δεύτερη (ολοκληρωμένος εμβολιασμός) ήταν αντίστοιχα 5.3 ± 4.29 µg/L και 5.3 ± 4.50 µg/L. Επόμενες αναλύσεις σε διακριτές ηλικιακές ομάδες -κάτω των 30 ετών, 30-35, 35 και άνω- έδειξαν μεν τα σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ΑΜΗ για την ομάδα μεγαλύτερων ηλικιών, όχι όμως συσχέστιση με τον εμβολιασμό ή την υπαγόμενη από αυτόν ανοσιακή απόκριση.
«Όλες οι συμμετέχουσες ανέπτυξαν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων κατά της COVID-19 σε τρεις μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Δεν διαπιστώσαμε καμία συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων αντισωμάτων και των επιπέδων AMH επομένως συνάγεται ότι τα εμβόλια mRNA έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2 δεν σχετίζονται με μείωση του ωοθηκικού αποθέματος στους τρεις μήνες» ανέφεραν οι ερευνητές, επισημαίνοντας τη σημασία των συμπερασμάτων τόσο για τους ιατρούς όσο και τον γενικό πληθυσμό.
Με πληροφορίες από ygeiamou.gr