Πώς είναι να είσαι σήμερα γυναίκα στο Ιράν;

Τα μυστικά πάρτι και...

Article featured image
Article featured image

Δεν υπάρχει ελευθερία, δημοκρατία, ούτε φυσιολογική ζωή στο Ιράν. Οι γυναίκες σήμερα δολοφονούνται, επαναστατούν και κόβουν τα μαλλιά τους. Η κυβέρνηση τους απαγορεύει να ζουν τη ζωή που θέλουν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι εκείνες δεν το κάνουν στα κρυφά… Ενδεικτικά είναι τα όσα περιγράφει μια Ελληνίδα, η οποία από το 2013 έως το 2016 έζησε στο Ιράν.

Διπλή ζωή

Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες στο Ιράν ζουν δύο διαφορετικές ζωές. Είναι ένα είδος σχιζοφρενικής κοινωνίας. Υπάρχει μια εσωτερική, ιδιωτική ζωή και μια εξωτερική, δημόσια ζωή. Σχεδόν όλοι ζουν με αυτούς τους κανόνες. Έτσι, σε ένα βασικό επίπεδο, πρέπει να λένε ψέματα για το ποιοι είναι, ανάλογα με το είδος της κοινωνικής ομάδας στην οποία έχουν μεγαλώσει και ζουν.

Αυτό διαχέεται σε κάθε πτυχή της ζωής των ανθρώπων. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι στο Ιράν πίνουν. Δεν υπάρχει γωνιά στην Τεχεράνη που να μην υπάρχει ποτό. Ωστόσο, φυσικά πρέπει να πουν ψέματα γι’ αυτό, αλλιώς θα βρουν τον μπελά τους. Είτε για να παρακάμψουν τους νόμους, είτε για να αποφύγουν να κριθούν από την κοινωνία.

Σε ένα τέτοιο καταπιεστικό περιβάλλον, τα πάντα γίνονται πιο έντονα. Οι φιλίες σημαίνουν πολύ περισσότερα, οι σχέσεις είναι πολύ ισχυρότερες. Το ζήτημα της εμπιστοσύνης είναι καθοριστικό και ιδίως για τις γυναίκες που κινδυνεύουν περισσότερο από τους αυστηρούς θεοκρατικούς νόμους.

Τι φοράνε;

Λόγω της έλλειψης νυχτεριών κλαμπ και μπαρ, τα πάρτι στο Ιράν είναι το μοναδικό μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να συναναστρέφονται ελεύθερα . Τα «υπόγεια» πάρτι παραβιάζουν τεχνικά το νόμο και ξεκίνησαν αμέσως μετά την επανάσταση. Τίποτα δεν μπόρεσε να τα σταματήσει από τότε.

Πολλά από αυτά είναι απλά οικογενειακά πάρτι ή γάμοι. Γίνονται όλο και περισσότερο σε διάφορες πόλεις, ώστε οι νέοι να μπορούν να συναντηθούν για να πιούν, να ακούσουν μουσική και να χορέψουν. Καθημερινά πράγματα για τα οποία μπορεί να έχαναν και τη ζωή τους αν τα έκαναν σε δημόσια θέα.

Στο Ιράν οι γυναίκες να καταφθάνουν στα πάρτι ντυμένες σύμφωνα με τον υποχρεωτικό ενδυματολογικό κώδικα. Έπειτα, συνήθως πηγαίνουν σε άλλα δωμάτια όπου βγάζουν τη χιτζάμπ τους και αλλάζουν στα κανονικά τους ρούχα.

Είναι συναρπαστικό πώς οι νέες Ιρανές βρίσκουν τρόπους να παρακάμπτουν τους νομικούς και κοινωνικούς περιορισμούς που τους έχουν επιβληθεί.

Πώς μπαίνουν στο ίντερνετ;

Οι ακτιβίστριες στο Ιράν εκφράζουν την ανησυχία τους για τις εκτεταμένες διακοπές του διαδικτύου και την αδυναμία πρόσβασης των κατοίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

@tytysplanett Hello everyone. Thank you all for your attention, please watch this video to be fully aware of everything happening right now. I will keep you updated. #mahsaamini #iran #opiran ♬ original sound - tytysplanett

«Τώρα μπορώ να μπω στο ίντερνετ μετά από 20 ώρες, αλλά είναι περιορισμένο. Πρέπει να βγάλουμε τις κάρτες σιμ από τα κινητά μας και να συνδεθούμε σε πολλά διαφορετικά vpn για να χρησιμοποιήσουμε Instagram, TikTok και WhatsApp», δήλωσε μια νεαρή Ιρανή στο βίντεο της στο TikTok.

«Δεν ξέρω που είναι οι φίλοι μου, η οικογένεια μου. Νιώθω παγιδευμένη, ανοίγω το κινητό μου και βλέπω ότι άνθρωποι σκοτώνονται στους δρόμους. Είμαι ζωντανή, για τώρα…», συγκλονίζει η ανατριχιαστική της μαρτυρία.

Η ομάδα παρακολούθησης του Διαδικτύου NetBlocks δήλωσε ότι το Instagram και το WhatsApp – δύο από τα σημαντικότερα εργαλεία επικοινωνίας που συνήθως επιτρέπει το Ιράν – έχουν περιοριστεί. Το WhatsApp δήλωσε ότι εργάζεται για να κρατήσει τους Ιρανούς χρήστες συνδεδεμένους.

Οι δύο εφαρμογές που ανήκουν στη Meta έχουν εκατομμύρια Ιρανούς χρήστες και έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλείς αφού οι αρχές μπλόκαραν άλλες πλατφόρμες τα τελευταία χρόνια, όπως το Facebook και το Twitter. Το Telegram, το YouTube και το TikTok έχουν επίσης περιοδικά κλείσει. Το Ιράν αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή πρόκληση των τελευταίων ετών.

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ