Η ένωση της Αμερικής με την Ασία θα «γεννήσει» μια νέα υπερήπειρο, την «Αmasia»

Μια νέα ήπειρος (φαίνεται ότι) σχηματίζεται -αργά, αλλά σταθερά- στη Γη.

Article featured image
Article featured image


Μια νέα υπερήπειρος, που θα αλλάξει το πρόσωπο της Γης και οι επιστήμονες τη βάφτισαν ήδη «Amasia» ίσως γεννηθεί σε 250 με 300 εκατ. χρόνια από την ένωση της Αμερικής και της Ασίας, καθώς θα «κλείσει» ο παλαιότερος ωκεανός του πλανήτη μας, ο Ειρηνικός.

Ο φλοιός κάτω από τους νεότερους ωκεανούς, όπως ο Ατλαντικός και ο Ινδικός, είναι στην πραγματικότητα παχύτερος και πιο στιβαρός και είναι λιγότερο πιθανό να βυθιστεί στον μανδύα της Γης, όπως υποδεικνύει προσομοίωση σε υπερ-υπολογιστή, που έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου Curtin στην Αυστραλία και δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στην επιστημονική επιθεώρηση National Science Review.

Στιγμιότυπο 2022-10-10, 10.13.23 πμ.png



«Τα τελευταία δύο δισεκατομμύρια χρόνια, οι ήπειροι της Γης συγκρούονται μεταξύ τους, σχηματίζοντας μια υπερήπειρο κάθε 600 εκατομμύρια χρόνια, σε μια διαδικασία γνωστή ως ο κύκλος των υπερηπείρων. Αυτό σημαίνει ότι οι σημερινές ήπειροι θα επανενωθούν ξανά σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια», εξηγεί ο βασικός συντάκτης της έρευνας, Δρ Τσουάν Χουάνγκ.

Το επόμενο στάδιο του λεγόμενου «κύκλου των υπερηπείρων» της Γης θα μπορούσε να είναι η «Amasia», τον σχηματισμό της οποίας είχε ήδη προβλέψει μια άλλη προσομοίωση που δημοσιεύτηκε πριν από δέκα χρόνια στην επιθεώρηση Nature από ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου Yale.



Σύμφωνα με νέα δεδομένα που ελήφθησαν με τη βοήθεια υπερυπολογιστή, ο Ειρηνικός είναι ο ωκεανός που προορίζεται να εξαφανιστεί και όχι ο Ατλαντικός ή ο Ινδικός. Μειούμενος κάθε χρόνια και λίγα εκατοστά, ο Ειρηνικός άρχισε να συρρικνώνεται από την εποχή των δεινοσαύρων. Και βάσει της νέας προσομοίωσης, το σημερινό εύρος των 10.000 χλμ του Ειρηνικού Ωκεανού, θα κλείσει σε λιγότερο από 300 εκατομμύρια χρόνια.

«Η νέα υπερήπειρος που θα προκύψει έχει ονομαστεί ήδη Αμασία (Amasia) καθώς κάποιοι θεωρούν, σε αντίθεση με τον Ατλανικό και τον Ινδικό, ότι ο Ειρηνικός θα είναι αυτός που θα εξαφανιστεί, όταν η Αμερική συγκρουστεί με την Ασία. Η Αυστραλία αναμένεται να παίξει ρόλο στη σπουδαία αυτή γεωγραφική εξέλιξη, συγκρουόμενη πρώτα με την Ασία και συνδέοντας έπειτα την Αμερική και την Ασία, όταν πια ο Ειρηνικός θα έχει εξαφανιστεί», εξηγεί ο Χουάνγκ.

Αυτήν τη στιγμή η Αυστραλία κινείται προς την Ασία σε ρυθμό περίπου 7 εκατοστών ετησίως, ενώ η Ευρασία και η Βόρεια και Νότια Αμερική κινούνται σε μικρότερους ρυθμούς προς τον Ειρηνικό, προσθέτει ο Zheng-Xiang Li, που συνυπογράφει την έρευνα.



Μια πολύ διαφορετική γη

«Όταν σχηματιστεί η “Amasia”, η Γη θα είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που γνωρίζουμε σήμερα», επισημαίνει ο Zheng-Xiang Li, που συνυπογράφει τη μελέτη. «Η στάθμη της θάλασσας θα πρέπει να είναι χαμηλότερη και το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας της υπερηπείρου προβλέπεται να είναι άνυδρο, με υψηλές ημερήσιες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις.

Προς το παρόν η Γη αποτελείται από επτά ηπείρους με πολύ διαφορετικά οικοσυστήματα και ανθρώπινους πολιτισμούς, επομένως είναι συναρπαστικό να σκεφτόμαστε πώς θα μπορούσε να μοιάζει ο κόσμος σε 200-300 εκατομμύρια χρόνια», είπε.

sn-amasia.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ