Δημήτρη, πώς είναι να αφήνεις το comfort zone σου για κάτι εντελώς καινούργιο;

Ο Δημήτρης Ιωαννίδης, ιδρυτής και CEO της Purpose Communications, μάς μιλά για το νέο του ξεκίνημα σε μια αγορά –αλλά και έναν κόσμο– που συνεχώς μεταβάλλονται.

Article featured image
Article featured image


Έχοντας στη «φαρέτρα» του μια πολυετή εμπειρία στον χώρο της επικοινωνίας, ο Δημήτρης Ιωαννίδης δημιούργησε πρόσφατα τη δική του εταιρεία επικοινωνίας, την Purpose Communications, θέλοντας να προσφέρει μια διαφορετική -και πιο σύγχρονη- προσέγγιση στον τρόπο, με τον οποίο οι εταιρείες «χτίζουν» την επικοινωνιακή τους στρατηγική. Σε μια αγορά που συνεχώς μεταβάλλεται και εξελίσσεται, η Purpose Communications, αναγνωρίζοντας τις νέες τάσεις, επιδιώκει να βοηθήσει τους πελάτες της να επαναπροσδιορίσουν τον πραγματικό τους σκοπό – εξού άλλωστε και η ονομασία της εταιρείας.

Μιλώντας με τον Δημήτρη Ιωαννίδη για το νέο του ξεκίνημα, δεν θα μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε πώς είναι να αφήνεις το comfort zone σου για κάτι εντελώς καινούργιο, αλλά και τι εν τέλει χρειάζονται τα νέα ξεκινήματα.


Συχνά οι νέοι άνθρωποι φοβούνται τα νέα ξεκινήματα. Εσύ, μετά από πολλά χρόνια, άφησες το comfort zone σου, για να αρχίσεις κάτι δικό σου. Αλήθεια, πόσο εύκολο -ή δύσκολο- είναι αυτό;

Το «βόλεμα» σε μια παγιωμένη κατάσταση ή αν θες σε ένα comfort zone, πολλές φορές δεν μας αφήνει το πεδίο να αξιολογήσουμε με καθαρό μυαλό τις ευκαιρίες, αλλά και την προοπτική που μπορεί να έχει το «ξε-βόλεμα». Όταν όμως οι συγκυρίες σού επιτρέψουν να δεις τα δεδομένα με μια πιο καθαρή ματιά, τότε η απόφαση είναι πολύ πιο απλή. Θα έλεγα πως η δημιουργία της Purpose Communications ήρθε τη στιγμή που τα πράγματα μπήκαν στη σωστή τους θέση και η μέχρι στιγμής αποδοχή μάς δικαιώνει πλήρως.


Τελικά, τι χρειάζονται τα νέα ξεκινήματα; Στρατηγική, σχέδιο, τόλμη, αυθορμητισμό; Και τι θα συμβούλευες έναν νέο άνθρωπο που θέλει να κάνει το βήμα που θα τον βγάλει από τη ζώνη ασφαλείας του;

Όλα μαζί. Πάνω απ’ όλα όμως θέλει όρεξη για δουλειά και δημιουργικότητα. Πολλές φορές ζούμε με το αίσθημα της «ανασφάλειας για το άγνωστο». Ωστόσο, εάν κανείς ζυγίσει τις ικανότητές του και τα θέλω του, τότε μπορεί επίσης να αναγνωρίσει τις δυνατότητές του για ένα νέο ξεκίνημα. Ο φόβος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας. Αν δεν δοκιμάσεις, δεν ξέρεις πού πραγματικά μπορείς να φτάσεις.


Και εγένετο, λοιπόν, Purpose Communications, σε μια αγορά -αλλά και έναν κόσμο- που συνεχώς μεταβάλλονται. Τι καινούργιο και διαφορετικό επιδιώκει να προσφέρει μια εταιρεία επικοινωνίας όπως η Purpose;

Σε μια αγορά και σε έναν κόσμο που εξελίσσονται, θα πρόσθετα εγώ. Είναι μια άκρως δημιουργική περίοδος, με αυτό το νέο κεφάλαιο στην ήδη πολυετή εμπειρία μου στον χώρο της επικοινωνίας. Με νέους, ακόμη πιο δυνατούς και πολύ δημιουργικούς συνεργάτες, όπως είναι η DeLeMa Communication, που αποτελεί τον στρατηγικό συνοδοιπόρο μου σε αυτήν την καινούργια πρόταση στον κλάδο. Η Purpose Communications ξεκίνησε μετά από αρκετούς μήνες προγραμματισμού και αναζήτησης, κυρίως στο εξωτερικό, για τις τάσεις που κυριαρχούν στις ανεπτυγμένες αγορές ή αναμένεται να επικρατήσουν ευρύτερα στον κλάδο της επικοινωνίας σε παγκόσμια κλίμακα.

Επιδιώκουμε να προσφέρουμε την εμπεριστατωμένη αντίληψή μας στην ανάπτυξη της στρατηγικής εταιρικής επικοινωνίας, καθώς επίσης και να δώσουμε τη δική μας - διαφορετική - προσέγγιση, επιδιώκοντας έτσι να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να διαμορφώσουν έγκαιρα τα μηνύματα και τους μηχανισμούς που εφαρμόζουν σε θέματα επικοινωνίας, έχοντας λόγο στις πιο σημαντικές και ουσιαστικές συζητήσεις της καθημερινότητάς μας. Από την αναδιαμόρφωση των πολιτικών Εταιρικής Υπευθυνότητας έως την προτεραιότητα στη Διαφορετικότητα, την Ισότητα και την Ενσωμάτωση και τη δημόσια υποστήριξη για τα ζητήματα που ενδιαφέρουν περισσότερο το προσωπικό, τους μετόχους, τους stakeholders και τους καταναλωτές, η έμπειρη ομάδα της Purpose Communications προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών που οδηγούν στην επιχειρηματική ανάπτυξη και επιτυγχάνουν πραγματικά, μετρήσιμα αποτελέσματα.


Ποιες είναι αυτές οι υπηρεσίες;

Η Purpose Communications προσφέρει μια ποικιλία εξατομικευμένων υπηρεσιών, όπως Corporate Reputation & Brand Purpose, Executive Profiling & Thought Leadership, ESG & Sustainability, Strategic Media Relations, Multi-platform brand storytelling & messaging, Advocacy & Campaigning, Stakeholder engagement, Specialised Events, Insights & Analysis. Παράλληλα, επιδιώκουμε να βοηθήσουμε πελάτες που το επιθυμούν, να εξελίξουν το πελατολόγιο και τις δραστηριότητές τους και εκτός Κύπρου, αφού η ανάπτυξη συνεργιών είναι μέρος των εξειδικευμένων υπηρεσιών που προσφέρουμε. Ήδη βρισκόμαστε σε επαφή με ανεξάρτητα γραφεία επικοινωνίας του εξωτερικού, έτσι ώστε να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ενισχύσουμε επικοινωνιακά τον οποιονδήποτε πελάτη θέλει να επενδύσει στην επέκταση των δραστηριοτήτων του και εκτός συνόρων.

Μάλιστα πολύ πρόσφατα ανακοινώσαμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για εμάς, καθώς είμαστε η πρώτη εταιρεία του κλάδου με έδρα την Κύπρο που συμπεριλαμβάνεται στο δίκτυο των 160+ Corporate Affiliates του CIPR παγκοσμίως, επιδιώκοντας, με αυτόν τον τρόπο, να δραστηριοποιούμαστε στο πλαίσιο των υψηλών διεθνών επαγγελματικών και ηθικών προτύπων του CIPR.


Εκτός από αυτήν τη συνεργασία, πρόσφατα ανακοινώθηκε και μια άλλη σημαντική συνεργασία με τον ανθρωπιστικό οργανισμό «Hope for Children» CRC Policy Center.

Πολύ σωστά. Σε σχέση με το «Hope for Children» CRC Policy Center, για εμένα είναι αδιανόητο μια εταιρεία επικοινωνίας που έχει την υποδομή και την εμπειρία, να μην στηρίζει με κάθε τρόπο ΜΚΟ που με τη σειρά τους ενισχύουν την κοινωνία και όχι μόνο. Τουλάχιστον στο DNA της Purpose Communications αυτό υπάρχει και μας χαρακτηρίζει. Στόχος μας είναι να δώσουμε χρόνο και ενέργεια, για να στηρίξουμε ΜΚΟ με αποδεδειγμένο έργο και πορεία. Ένας από αυτούς είναι φυσικά και το «Hope For Children» CRC Policy Center, στο οποίο είμαι εδώ και χρόνια στο Senior Advisory Board, στηρίζοντας με κάθε τρόπο τις προσπάθειές του.


Μίλησέ μας λίγο και για τη συνεργασία με την DeLeMa Communication.

Με τη Δέσπω Λευκαρίτη υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια μια αμοιβαία αλληλοεκτίμηση και όταν κάναμε την πρώτη μας αναγνωριστική συνάντηση πριν από αρκετούς μήνες, για να συζητήσουμε μια ενδεχόμενη συνεργασία, μιλήσαμε αμέσως με τον ίδιο κώδικα και ευθύτητα, που προσωπικά επιζητώ από τους συνεργάτες μου. Πάντοτε εκτιμούσα την ειλικρίνεια και την ευθύτητα στους ανθρώπους, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Αυτή η ξεκάθαρη σκέψη και προοπτική μού κέντρισε το ενδιαφέρον και μετά από αρκετές συζητήσεις καταλήξαμε στο concept και το positioning της Purpose Communications και το πώς, ως ένα ανεξάρτητο γραφείο, θα λειτουργήσει τόσο αυτόνομα όσο και σε συνδυασμό με τις full service υπηρεσίες που προσφέρει η Delema.


Οι νέες τάσεις στον κλάδο της επικοινωνίας


Πόσο εύκολο είναι (και) για τις εταιρείες να βγουν από τη ζώνη ασφαλείας τους και να επαναπροσδιορίσουν τον πραγματικό τους σκοπό;

Σε ένα πρόσφατο άρθρο μου σχετικά με τις προβλέψεις για τις τάσεις που θα επικρατήσουν στον κλάδο της επικοινωνίας το 2023, επεσήμανα πως η κοινωνική συνείδηση θα μεγαλώνει και θα γίνεται όλο και περισσότερο σημαντική για τους αγοραστές. Οι B2C και Β2B αγοραστές, ξεκάθαρα πλέον αναγνωρίζουν τις εταιρείες που εφαρμόζουν πρακτικές κοινωνικής συνείδησης. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το 46% των καταναλωτών πιστεύει πως οι εταιρείες χρειάζεται να λάβουν μεγαλύτερη ευθύνη αναφορικά με τον ρόλο τους στην κοινωνία, ενώ ένα 55% αναφέρει ότι είναι πολύ πιο πιθανόν να κάνουν μια αγορά από μια εταιρεία που επιδεικνύει ενσυναίσθηση και έχει έναν ξεκάθαρο σκοπό (purpose). Την ίδια στιγμή, αυτοί οι αγοραστές απαιτούν από τις εταιρείες να μην περιορίζονται απλά στην πληρωμή ενός ποσού ως ένδειξη «υπηρεσίας» σε έναν κοινωνικό σκοπό, αλλά να τον ενισχύουν με ουσιαστική δράση - να μην κάνουν δηλαδή απλά χρηματικές δωρεές και σχετικές αναφορές σε αυτόν τον σκοπό μια φορά τον χρόνο. Οι εταιρείες που ακόμα δεν έχουν επικοινωνήσει ξεκάθαρα τις κοινωνικές τους αξίες θα πρέπει να ανταποκριθούν άμεσα σε αυτό, ούτως ώστε οι PR προσπάθειές τους να πετύχουν. Οι περισσότεροι αγοραστές, πλέον, δεν προτίθενται να επιδείξουν την οποία ανοχή σε εταιρείες που δεν ακολουθούν το μονοπάτι της κοινωνικής ευθύνης. Απαιτούν να ξέρουν ότι οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται ή στηρίζουν κάνουν σκληρή δουλειά και εφαρμόζουν τις αξίες που διακηρύττουν.


Είναι πράγματι, ειδικά στις μέρες μας, πολύ σημαντικό το αποτύπωμα που αφήνει μια εταιρεία στην κοινωνία και το περιβάλλον, καθώς και η εταιρική διακυβέρνηση που εφαρμόζει. Το ESG υιοθετείται από τις κυπριακές επιχειρήσεις;

Έχει σίγουρα ξεκινήσει από κάποιους μεγάλους οργανισμούς, ωστόσο, είμαστε ακόμη σε αρχικό στάδιο. Το σημαντικό είναι να κατανοήσουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις τι πραγματικά σημαίνει ESG και πώς επηρεάζει τη λειτουργία τους σε πολλαπλά επίπεδα, σε στρατηγικό και ρυθμιστικό επίπεδο, σε επίπεδο διαχείρισης ρίσκου και σε καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο. Το ESG κινείται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο σε σχέση με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, η οποία εξακολουθεί να διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Ωστόσο, το ESG επιδιώκει να καλύψει και να συντονίσει όλες τις εταιρικές δράσεις που αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση μέσα από την υιοθέτηση μίας ολιστικής προσέγγισης. Ως αποτέλεσμα, ο τρόπος με τον οποίο ένας οργανισμός οργανώνεται, θέτει στόχους, λειτουργεί και αφήνει το αποτύπωμά του στην κοινωνία στην οποία δραστηριοποιείται, επιδέχεται ουσιαστικές αναβαθμίσεις. Η προτεραιότητα των κυπριακών επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι η κατανόηση του αντικειμένου του ESG, η αξιολόγηση των υφιστάμενων πρακτικών τους αλλά και η αναθεώρηση των στόχων τους, με βάση τα δεδομένα τους, αυτά της αγοράς και του συγκεκριμένου τομέα δραστηριοποίησής τους.


Η Purpose Communications έκανε μια δυναμική είσοδο στην κυπριακή αγορά. Ποιοι είναι όμως οι στόχοι σας για το μέλλον;

Η συνεχής εξέλιξη και η ανάπτυξη τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ