Τι μας επιφυλάσσουν φέτος οι «Κινηματογραφικές Αναγνώσεις»

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου μάς προσκαλεί σε έναν λογοτεχνικό περίπατο στην τέχνη του Κινηματογράφου.

Article featured image
Article featured image

Λέξεις, εικόνα και ήχος! Για πέμπτη συνεχή χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου (Θέατρο Ριάλτο, 8-14 Οκτωβρίου 2022) προσκαλεί το κοινό σε μια ιδιαίτερα πρωτότυπη εκδήλωση, που ανοίγει τη σκέψη και το βλέμμα στην πολύπλοκη και γόνιμη σχέση μεταξύ του κινηματογράφου και της λογοτεχνίας.

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος «Κινηματογραφικές Αναγνώσεις», τέσσερις γνωστοί Κύπριοι συγγραφείς θα ερμηνεύσουν τέσσερις ταινίες μικρού μήκους χωρίς διάλογο, διαβάζοντας ζωντανά, σε παράλληλη προβολή των ταινιών, το κείμενο που έχουν γράψει ειδικά για την περίσταση.

Οι συμμετέχοντες συγγραφείς / αναγνώστες είναι οι ακόλουθοι:


Κυριάκος Μαργαρίτης

Πορτρέτο-Μαργαρίτης.JPG



Ο Κυριάκος Μαργαρίτης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1982. Το 1998 εξέδωσε το πρωτόλειο Ο Γιωρκής ο Καρπασίτης. Το 2002 βρέθηκε για σπουδές στην Αθήνα. Την ίδια χρονιά τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Νέου Λογοτέχνη στην Κύπρο, για τη συλλογή διηγημάτων Μικροί ερωτικοί θρήνοι. Έχει εκδώσει οχτώ παιδικά βιβλία (2001-2011) και πέντε μυθιστορήματα (2006-2013), και έχει δημοσιεύσει διάφορα άρθρα και δοκίμια για την ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Από το 2014 συντάσσει ένα πολύτομο μυθιστόρημα υπό τον γενικό τίτλο Νέα Κρόνακα. Τα δοκίμιά του για τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη και τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αρμός. Τα δοκίμιά του για τον Νίκο Καρούζο και τον Τ.Κ. Παπατσώνη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Επιστροφή. Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Κρόνακα και Εννέα.


Αντωνίνη Σμυρίλλη

Smirilli.jpg



Η Αντωνίνη Σμυρίλλη γεννήθηκε στη Λάρνακα, το 1987. Σπούδασε Φιλοσοφία, Παιδαγωγική και Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές (ΜΑ in Special and Inclusive Education· MA in Theory andPhilosophy of Education) στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου εκπονεί διδακτορικό στη Θεωρία και Φιλοσοφία της Εκπαίδευσης. Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές Βλέπω Ακόμα Παιδικά (Θράκα, 2017) και Κάτω απ’ το πάπλωμα (Σαιξπηρικόν, 2020). Η πρώτη της ποιητική συλλογή ήταν υποψήφια για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα στα Ελληνικά Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας. Ποιήματά της δημοσιεύτηκαν σε Ανθολογίες και λογοτεχνικά περιοδικά και έχουν μεταφραστεί σε αγγλικά, γερμανικά, τουρκικά και αραβικά.


Αιμίλιος Σολωμού

Solomou.jpg


Γεννήθηκε το 1971. Σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημοσιογραφία σε τριτοβάθμια σχολή και προχώρησε σε μεταπτυχιακό στο Παν. Κύπρου (Νεοελληνική Φιλολογία). Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε καθημερινή εφημερίδα. Είναι εκπαιδευτικός στη Μέση Εκπαίδευση. Πολλά διηγήματά του δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και ανθολογίες στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει εκδώσει τα βιβλία παιδικής λογοτεχνίας Το σκιάχτρο (Πατάκης, 2018) και Το ποτάμι (Πατάκης, 2020, βραχείες λίστες Κρατικών Βραβείων Ελλάδας, Κύπρου, IBBY Ελλάδας). Εξέδωσε ακόμα τα μυθιστορήματα για ενήλικες Ώσπερ στρουθίον, τάχος επέτασας (2003), Ένα τσεκούρι στα χέρια σου (2007, Άνευ, Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος Κύπρου), Ημερολόγιο μιας απιστίας (2012, Ψυχογιός, Βραβείο Λογοτεχνίας Ε.Ε.-κυκλοφορεί μεταφρασμένο σε 11 χώρες) και Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση (2015, Ψυχογιός).


Έρινα Χαραλάμπους

ΠΟΡΤΡΕΤΟ - Ε. Χαραλάμπους.jpg



Η Έρινα Χαραλάμπους γεννήθηκε στην Πάφο το 1980. Ζει στη Λευκωσία. Έχει εκδώσει τα ποιητικά βιβλία Πλεκτάνη (Θράκα 2020) και ΤΑΥ: είκοσι οκτώ ριπές και ένα πολεμικό ανακοινωθέν (Θράκα 2022).


Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ο Γιώργος Τριλλίδης θα συζητήσει με τον κορυφαίο πεζογράφο και σεναριογράφο Δημήτρη Νόλλα για τη σχέση σινεμά και λογοτεχνίας.


Δημήτρης Νόλλας

Νollas.jpg



Ο Δημήτρης Α. Νόλλας γεννήθηκε το 1940 στην Αδριανή Δράμας από γονείς Ηπειρώτες. Η οικογένεια του εκτοπίστηκε από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα το 1943. Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε στην Αθήνα, στη Φρανκφούρτη και στις Βρυξέλες νομικά και κοινωνιολογία, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Έκτοτε έζησε και εργάστηκε για μεγάλα διαστήματα στην πάλαι ποτέ Δ. Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική (1962-1975). Έγραψε και ραδιοσκηνοθέτησε παιδικές εκπομπές για το ραδιόφωνο και σκηνοθέτησε για την κρατική τηλεόραση ενημερωτικές εκπομπές (1975-97). Δίδαξε τεχνική σεναρίου στο τμήμα επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1993-95). Από το 2000 είναι επίτιμος διδάκτωρ του Κρατικού Πανεπιστημίου της Τυφλίδας και διδάσκει Νεοελληνικά Γράμματα στα Πανεπιστήμια του Μπρνο, της Πράγας, της Σόφιας και της Φιλιππούπολης. Συνεργάστηκε σε σενάρια κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών με τους σκηνοθέτες Χατζή, Τσίτο, Παναγιωτόπουλο, Αγγελόπουλο, Σμαραγδή, Λαμπρινό και Βούλγαρη.


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022, 17:30 - 19:30, στο Παλιό Ξυδάδικο, στη Λεμεσό.

Στηρίζει: Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλιοτρόπιο

Είσοδος ελεύθερη.

Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών του ΔΦΤΜΜΚ είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα:
https://www.isffc.com.cy/home



Διοργανωτές:
Το φεστιβάλ αποτελεί θεσμό του Υφυπουργείου Πολιτισμού (Πολιτιστικές Υπηρεσίες) και πραγματοποιείται από το Θέατρο Ριάλτο.

Πληροφορίες: Θέατρο Ριάλτο 77 77 77 45

Facebook: @Int’l Short Film Festival of Cyprus

Instagram: isffc_filmfestival

Twitter: #RialtoTheatreCy /#isffc22

www.isffc.com.cy / www.rialto.com.cy

Σε συνεργασία: Δήμος Λεμεσού

Χορηγός Βραβείου Καλύτερης Φωτογραφίας: Stefilm

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΡΙΚ, Check in, City

Τεχνική Υποστήριξη: Event Pro

Χορηγός Φιλοξενίας: Mediterranean Beach Hotel

Στηρίζουν: Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο, ΤΕΠΑΚ, Πανεπιστήμιο Κύπρου (Γραφείο Αποφοίτων), Limassol Today, Εφημερίδα Λεμεσός, Lemesos blog, Kινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού, Limassol Tourism Board, Vestnik, Mitos, Biβλιοτρόπιο, Art Studio 55

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ