Υγρός τάφος το Αιγαίο: Ο (μέχρι στιγμής) απολογισμός των ναυαγίων σε Λέσβο και Κύθηρα

«Σώθηκα χάρη στο σωσίβιο ενός πνιγμένου» - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες.

Article featured image
Article featured image


Ραγίζουν καρδιές οι εικόνες από τα δύο ναυάγια με πρόσφυγες και μετανάστες σε Λέσβο και Κύθηρα. Ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στην προσπάθειά τους για μια καλύτερη ζωή μπαίνοντας σε μια βάρκα με πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες χωρίς να λογαριάζουν τίποτα.

Στη Λέσβο ο τραγικός απολογισμός έφτασε τους 18 νεκρούς όταν μια πλαστική βάρκα, όπως υπολογίζεται, ανετράπη στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής στα ανατολικά του νησιού με αποτέλεσμα να ανασυρθούν νεκρές 16 γυναίκες αφρικανικής καταγωγής και ένας έφηβος, ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης εντοπίστηκε η σορός και ενός άνδρα.

Έχουν διασωθεί 10 νεαρές γυναίκες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης για τις πρώτες βοήθειες. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν ζωντανά στη στεριά από χερσαίο κλιμάκιο διάσωσης άλλα 15 άτομα. Από αυτά οι 11 είναι άνδρες και οι τέσσερις γυναίκες. Ο αριθμός των διασωθέντων ανήρχετο στους 25, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η βάρκα αναχώρησε από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί, εν μέσω θαλασσοταραχής και σε αυτήν επέβαιναν τουλάχιστον 53 άτομα.


Συγκλονιστικά είναι και όσα περιγράφουν οι διασωθείσες στο Star


«Από τη μία η βάρκα μάς τραβούσε προς τα μέσα, από την άλλη τα κύματα μάς έσπρωχναν πάλι προς τα βράχια. Αυτό έγινε δυο τρεις φορές και κάποιοι ήταν πολύ μακριά από το πλοίο. Μετά το πλοίο χωρίστηκε στα δύο. Οπότε εγώ χτύπησα στα βράχια και τραυματίστηκα στο πόδι. Όλοι άρχισαν να πηδούν στη θάλασσα, γιατί πλέον το σκάφος βυθιζόταν», είπαν συγκλονισμένες, η Άμινα και η Ισμαχάν, που κατάφεραν να σωθούν.

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία γυναίκας που είπε ότι κατάφερε να σωθεί χάρη στο σωσίβιο ενός πνιγμένου ανθρώπου που βρισκόταν στο ίδιο πλοίο με την ίδια. Σοκαριστικές οι περιγραφές δύο γυναικών από τη Σομαλία για τον εφιάλτη του έζησαν. Όπως αναφέρουν, δεν τους σταμάτησε ούτε ένα τουρκικό σκάφος.

– Πόσα δώσατε στους διακινητές;

– Λέει ότι εκείνη πλήρωσε 300 δολάρια. Εξαρτάται από το παζάρι με τους διακινητές. Άλλοι πληρώνουν 500, άλλοι 600 δολάρια. Εκείνη λέει ότι πλήρωσε 300 δολάρια.

– Είδαν τουρκική ακτοφυλακή όταν ξεκινούσαν από την Τουρκία; Τους σταμάτησε κανείς;

– Μέχρι που φτάσαμε εδώ δεν είδαμε κανέναν.

«Το χειρότερο ήταν να βλέπεις κάποιον στη θάλασσα να φωνάζει ότι πεθαίνει και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα για να τον σώσεις. Ήταν ό,τι χειρότερο έχω ζήσει», ανέφερε μία από τις γυναίκες που διασώθηκαν.

Οι υποψίες όλων κάνουν λόγο για οργανωμένο σχέδιο με ξεκάθαρο στόχο, ενώ οι κάτοικοι της Λέσβου αναφέρουν πως το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι εισροές μεταναστών.


Δεκάδες αγνοούμενοι στα Κύθηρα

Στο ναυάγιο στα Κύθηρα οι εικόνες σοκάρουν με προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων να επιπλέουν στα νερά της θάλασσας. Το βράδυ της Τετάρτης (5/10), ένα ιστιοφόρο με 95 ανθρώπους βρέθηκε στο έλεος των καιρικών συνθηκών και διαλύθηκε στα Κύθηρα. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι αρχές και στήθηκε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, ενώ από την πρώτη στιγμή τα τοπικά μέσα έκαναν λόγο για πτώματα στη θάλασσα, καθώς και για εγκλωβισμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται ελλαδικά Μέσα, πέντε σοροί έχουν εντοπιστεί από άνδρες της ΕΜΑΚ σε χαράδρα και γίνονται προσπάθειες για την ανάσυρσή τους. Τουλάχιστον 80 πρόσφυγες - μετανάστες είχαν διασωθεί μέχρι το βράδυ της Πέμπτης μετά την πρόσκρουση του ιστιοφόρου σε βράχια σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή, στο Διακόφτι Κυθήρων, κοντά στο λιμάνι. Στο σκάφος επέβαιναν, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις αρχές, μετανάστες με καταγωγή κυρίως από το Αφγανιστάν. 11 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού για τις πρώτες βοήθειες και 69 σε ένα παλιό δημοτικό σχολείο, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος του νησιού. Δεκαοκτώ από τους διασωθέντες είναι παιδιά, 55 είναι άνδρες και επτά είναι γυναίκες.

Η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζεται υπό δυσμενείς συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης 8 με 10 μποφόρ. Οι πιθανότητες να βρεθούν άνθρωποι ζωντανοί είναι περιορισμένες δεδομένου ότι το ιστιοφόρο προσέκρουσε βράχια με μαρτυρίες να θέλουν ανθρώπους να πέφτουν πάνω σε αυτά.

nauagio-kithira.jpg



Μάλιστα ο δήμαρχος του νησιού, Στράτος Χαρχαλάκης είχε κάνει λόγο για νεκρούς από νωρίς. Σύμφωνα με τη συγκλονιστική μαρτυρία του, είδε να πεθαίνουν μπροστά του 5 άτομα. Πρόσθεσε ότι οι άτυχοι μετανάστες παρασύρθηκαν από τα κύματα και το σκάφος τους προσέκρουσε και διαλύθηκε πάνω σε κάθετα βράχια που έχουν ύψος 15 - 20 μέτρα.

Όπως επισημαίνει ο Νίκος Κοκκάλας, εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις αφού οι Τούρκοι βάζουν σε βάρκες κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες γυναίκες και παιδιά καθώς και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ενώ την ίδια στιγμή εστιάζει στο νέο εκείνο στοιχείο που προβληματίζει ιδιαίτερα τις Αρχές.

«Βλέπουμε δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, στις οποίες δεν μπορούν να ταξιδέψουν μεγάλα πλοία, πόσωμάλλον φουσκωτά υπερφορτωμένα ή ιστιοφόρα και βλέπουμε τέτοια σκάφη με υπεράριθμους αλλοδαπούς, σε πολύ άσχημες συνθήκες. Βλέπουμε ότι σε αυτά επιβιβάζουν άτομα από ευάλωτες ομάδες, άτομα με αναπηρίες, γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και όχι απλώς παιδιά, αλλά ακόμη και βρέφη, όπως είδαμε προ ημερών στην Καλαμάτα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκκάλας.


Με πληροφορίες από parallaximag.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ