Σπάνιο ροζ διαμάντι πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι (σχεδόν) 58 εκατ. δολαρίων

Είναι η δεύτερη υψηλότερη τιμή για οποιοδήποτε πετράδι έχει πουληθεί σε δημοπρασία.

Article featured image
Article featured image


Ένα σπάνιο ροζ διαμάντι πουλήθηκε σε δημοπρασία χθες στο Χονγκ Κονγκ έναντι σχεδόν 58 εκατ. δολαρίων, τιμή που αποτελεί νέο ρεκόρ ανά καράτι για ένα διαμάντι ή έναν πολύτιμο λίθο, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's.

Το «Williamson Pink Star» των 11,15 καρατίων πουλήθηκε για 453,2 εκατ. δολάρια Χονγκ Χονγκ, ή 57,7 εκατ. δολάρια (συμπεριλαμβανομένου του πριμ της δημοπρασίας), που είναι η δεύτερη υψηλότερη τιμή για οποιοδήποτε πετράδι έχει πουληθεί σε δημοπρασία, διευκρίνισε ο Sotheby's.

Η υψηλότερη προσφορά που έγινε από έναν αγοραστή από την Μπόκα Ρατόν της Φλόριντα (ΗΠΑ), του οποίου η ταυτότητα δεν αποκαλύφθηκε, είναι διπλάσια της εκτιμώμενης τιμής πώλησης των 21 εκατ. δολαρίων.

νάιαμανο.jpg



Το διαμάντι πήρε το όνομά του από το ορυχείο Williamson στην Τανζανία, όπου ανακαλύφθηκε. Είναι ένα από τα παλαιότερα σε λειτουργία ορυχεία διαμαντιών στον κόσμο, διάσημο για την παραγωγή διαμαντιών που περιγράφονται ως «διαμάντια τσιχλόφουσκα», σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών. Ένα από τα πιο γνωστά διαμάντια από το ορυχείο είναι το 23,6 καρατίων «Williamson Pink Diamond» που διαμορφώθηκε σε καρφίτσα από τον Cartier και ανήκε στη βασίλισσα Ελισάβετ Β'.

Ο Tobias Kormind, διευθύνων σύμβουλος του λονδρέζικου κοσμηματοπωλείου 77 Diamonds, είπε ότι ο σύνδεσμος της πέτρας με την αείμνηστη μονάρχη πιθανόν να βοήθησε στην αξία του.

queen-Williamson-Diamond-brooch-1604877.jpg



Ο πολύτιμος αυτός λίθος ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο ροζ διαμάντι που έχει πουληθεί σε δημοπρασία. Τα ροζ διαμάντια είναι οι πιο σπάνιοι πολύτιμοι λίθοι και έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην παγκόσμια αγορά.

Το ρεκόρ για ένα ροζ διαμάντι καταγράφηκε το 2017, όταν το «CTF Pink Star» πουλήθηκε στο Hong Kong για 71,2 εκατ. δολάρια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ