Σταματήστε ό,τι κάνετε, υπάρχει τρόπος να καίμε λίπος ενώ καθόμαστε στο γραφείο

Κάποιοι (πολύ φίλοι μας) επιστήμονες, βρήκαν έναν εναλλακτικό τρόπο να υπερτροφοδοτηθούν οι μεταβολικές δραστηριότητες του σώματος, ενώ καθόμαστε.

Article featured image
Article featured image



Ο μέσος Αμερικανός ξοδεύει σχεδόν δέκα ώρες την ημέρα καθιστός, ενώ με την πανδημία να πυροδοτεί την ανάγκη για τηλεργασία στο σπίτι, ο καθιστικός τρόπος ζωής ήταν μονόδρομος. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής είναι επιβλαβής για την καρδιά, ενώ έχει κατηγορηθεί και για παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι δυσλειτουργίες στον μεταβολισμό, καθώς και για σοβαρά προβλήματα στην πλάτη. Μοναδική λύση στην περίπτωση που είμαστε αναγκασμένοι να καθόμαστε πολλές ώρες την ημέρα, αποτελεί η άσκηση.

Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ζήτηση για όρθια γραφεία, έχει αυξηθεί σημαντικά. Φαίνεται όμως ότι υπάρχει κι ένας εναλλακτικός τρόπος να υπερτροφοδοτηθούν οι μεταβολικές δραστηριότητες του σώματος, ενώ καθόμαστε. Ειδικοί στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, ερευνούν μια τεχνική που ονομάζεται Soleus Pushup (SPU), η οποία περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του πελματικού μυός (soleus) στην περιοχή της γάμπας για την ενίσχυση του μεταβολισμού με ελάχιστη σωματική προσπάθεια.

soleusmuscle.jpg



Ο μυς της γάμπας, βρίσκεται στο κάτω μέρος του ποδιού και στην πραγματικότητα αποτελείται από δύο μύες, τον γαστροκνήμιο που είναι ο μεγαλύτερος και τον υποκνημίδιο που είναι ο μικρότερος.

Ο γαστροκνήμιος (gastrocnemius) είναι ο μεγαλύτερος μυς της γάμπας που αποτελεί το ορατό εξόγκωμα κάτω από το δέρμα. Το γαστροκνήμιο έχει δύο μέρη ή «κεφάλια» που μαζί δημιουργούν ένα σχήμα διαμαντιού.

Ο υποκνημίδιος (soleus) ή πελματικός είναι ο μικρότερος επίπεδος μυς που βρίσκεται κάτω από τον γαστροκνήμιο μυ.

soleus-pushup-l.png



Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα εδώ είναι ότι ο πελματικός μυς μπορεί να διατηρήσει τη δραστηριότητα του μεταβολισμού σε λειτουργία για ώρες χωρίς να κουράζεται, ακόμη και όταν το άτομο κάθεται σε μια καρέκλα. Η βασική κατευθυντήρια αρχή είναι ότι σε μυϊκές ίνες ηρεμίας όπως το πέλμα, η κατανάλωση ενέργειας είναι ελάχιστη. Η ώθηση του πέλματος περιλαμβάνει την ανύψωση της φτέρνας στο μέγιστο ύψος της, ενώ το μπροστινό πόδι διατηρείται κολλημένο στο έδαφος και καταλήγει σε αργό κατέβασμα της φτέρνας. Κατά τη διεξαγωγή των δοκιμών, η ομάδα ανακάλυψε ότι η περιοχή του πέλματος αναδείχθηκε στο πιο ενεργό σημείο στο σώμα για τη διάσπαση υδατανθράκων, όπως η γλυκόζη.

researchers-900x500.jpg
Οι συγγραφείς της μελέτης όπως απεικονίζονται από αριστερά προς τα δεξιά: Deborah Hamilton, ανώτερη διευθύντρια έρευνας, Marc Hamilton, καθηγητής, και Theodore Zderic, επίκουρος καθηγητής.



Μελέτη που διεξήχθη σε εθελοντές με ποικίλα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, από ανθρώπους που διάγουν καθιστική ζωή, μέχρι αθλητικούς τύπους, διαπίστωσε ότι κανένα γνωστό φάρμακο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο μέγεθος του οξειδωτικού μεταβολισμού σε ολόκληρο το σώμα, όπως μπορεί να επιτευχθεί με τη μέθοδο Soleus Pushup. Ευρήματα, τα οποία έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό iScience, υποστηρίζουν ότι η τεχνική PSU είναι πιο αποτελεσματική στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα, ακόμα και από προπονήσεις όπως το τρέξιμο σε διάδρομο ή από ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα απώλειας βάρους.



Ένα όφελος για όσους από εμάς εργαζόμαστε όλη μέρα μπροστά από έναν υπολογιστή

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών SPU, διαπιστώθηκε ότι η μέθοδος οδήγησε σε 52% υψηλότερη απώλεια σακχάρου στο αίμα, ενώ η απαίτηση σε ινσουλίνη περιορίστηκε κατά 60%. Επιπλέον, διπλασιάστηκε ο ρυθμός μεταβολισμού του λίπους στο σώμα, μειώνοντας το συνολικό επίπεδο λίπους στο αίμα.

Τονίζοντας τις μεγάλες δυνατότητες της αξιοσημείωτης έρευνάς του, ο καθηγητής Μαρκ Χάμιλτον από το Health and Human Performance στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον σημειώνει ότι «παρά το γεγονός ότι το πέλμα καταλαμβάνει μόνο το 1% του σωματικού βάρους, είναι ικανό να αυξήσει τον μεταβολικό του ρυθμό κατά τη διάρκεια των SPU συσπάσεων, οι οποίες διπλασιάζουν έως και τριπλασιάζουν την οξείδωση των υδατανθράκων σε ολόκληρο το σώμα».

graphic-750x750.jpg

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ