Ένα νέο «χάπι της επόμενης μέρας» δεν στοχεύει στην πρόληψη της εγκυμοσύνης αλλά στη μείωση του κινδύνου προσβολής από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).
Το αντιβιοτικό που ονομάζεται δοξυκυκλίνη λειτουργεί παρόμοια με τα χάπια της επόμενης ημέρας που προλαμβάνουν την εγκυμοσύνη, με τη διαφορά ότι στοχεύει τη μόλυνση με σύφιλη, χλαμύδια και γονόρροια, αναφέρει το Smithsonianmag.
Τον Μάιο, μια κλινική δοκιμή του φαρμάκου έκλεισε πρόωρα, επειδή τα αποτελέσματά της ήταν τόσο ελπιδοφόρα που οι ερευνητές θεώρησαν ότι θα ήταν ανήθικο να συνεχίσουν να χορηγούν εικονικά φάρμακα στους συμμετέχοντες.
Η δοκιμή με το όνομα DoxyPEP (doxycycline post-exposure prophylaxis / προφύλαξη μετά την έκθεση) μελέτησε τη χρήση του αντιβιοτικού δοξυκυκλίνη σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και σε διεμφυλικές γυναίκες, δεδομένου ότι αυτοί οι πληθυσμοί έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης. Διαπίστωσε ότι η λήψη μίας δόσης εντός 72 ωρών από το στοματικό, πρωκτικό ή κολπικό σεξ μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής από σύφιλη, χλαμύδια και γονόρροια.
Οι ερευνητές μοιράστηκαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα τον Ιούλιο στο 24ο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS. Μεταξύ των HIV-αρνητικών συμμετεχόντων, η θεραπεία doxyPEP ήταν 88% αποτελεσματική στην πρόληψη των χλαμυδίων, 87% αποτελεσματική κατά της σύφιλης και 55% αποτελεσματική κατά της γονόρροιας. Για τα οροθετικά άτομα, οι αριθμοί διέφεραν ελαφρώς: 74% για τα χλαμύδια, 77% για τη σύφιλη και 57% για τη γονόρροια.
Οι επιστήμονες μελετούν εδώ και χρόνια την επίδραση της δοξυκυκλίνης στα ΣΜΝ, αλλά σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί σχετικά πρόσφατα, αναφέρουν οι Τζέμι Σμιθ και Κέιτλιν Γκίμπερτ στους Financial Times.
Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Υγείας του Σαν Φρανσίσκο εξέδωσε την πρώτη επίσημη οδηγία στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την οποία συνιστάται η χρήση τού εν λόγω αντιβιοτικού για την πρόληψη των βακτηριακών ΣΜΝ.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι το doxyPEP μπορεί να μας βοηθήσει να ανατρέψουμε την τάση για την επιδημία ΣΜΝ με την οποία παλεύουμε στο Σαν Φρανσίσκο και σε ολόκληρη τη χώρα εδώ και τόσο καιρό», λέει η ιατρός Στέφανι Κοέν στο Bay Area Reporter’s. «Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια πραγματικά σημαντική, καινοτόμος στρατηγική δημόσιας υγείας για την πρόληψη των ΣΜΝ», προσθέτει.
Το αντιβιοτικό δοξυκυκλίνη κυκλοφορεί εδώ και περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες και χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία και την πρόληψη της ακμής και της νόσου του Lyme, καθώς και για την πρόληψη της ελονοσίας. Το φάρμακο έχει ελάχιστες παρενέργειες πέρα από πεπτικά προβλήματα και αυξημένη ευαισθησία στο ηλιακό φως.
Η στρατηγική της επόμενης μέρας για την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νόσων δεν είναι καινούργια - χρονολογείται από τα μέσα του 20ού αιώνα, αναφέρει η Κέρεν Λάντμαν στο Vox.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ερεύνησε κατά πόσον η πενικιλίνη εμπόδιζε τη γονόρροια στους άνδρες, εάν λαμβάνεται μετά τη σεξουαλική επαφή.