Το κράτος είναι «παράλυτο» από την προηγούμενη εβδομάδα.
Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022
2
λεπτά
Το νησιωτικό κράτος Βανουάτου στο νότιο Ειρηνικό, βρίσκεται εδώ και δύο εβδομάδες περίπου offline, μετά από μία κυβερνοεπίθεση στους servers της χώρας.
Οι χάκερς έριξαν τα websites της Βουλής, της αστυνομίας και του γραφείου του Πρωθυπουργού, καθώς και το σύστημα email, το intranet και τις βάσεις δεδομένων σχολείων, νοσοκομείων και άλλων υπηρεσιών.
Περίπου 315.000 κάτοικοι -οι οποίοι ζουν σε διάφορα νησιά-, δεν μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς, φόρους, να πάρουν άδειες ή ταξιδιωτικές βίζες.
Οι περισσότερες κυβερνητικές υπηρεσίες αναγκάστηκαν να γυρίσουν σε χειροκίνητες εργασίες ή απλά να κλείσουν. Αρκετοί υπάλληλοι χρησιμοποιούν προσωπικά emails και internet hotspots για να κάνουν τη δουλειά τους. Αντί για ηλεκτρονικές τραπεζικές μεταφορές, οι πληρωμές γίνονται με επιταγές.
Οι servers χτυπήθηκαν στις 4 Νοεμβρίου. Αναφορές κάνουν λόγο για απαίτηση λύτρων από τους χάκερς, τα οποία αρνήθηκε να πληρώσει η κυβέρνηση, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα επίσημη τοποθέτηση.
«Αν χτυπήσεις το κρατικό internet, επηρεάζονται τα πάντα. Θες να κάνεις αποστολές; Πρέπει να πας στο τελωνείο και να πάρεις εγκρίσεις. Επηρεάζει τις αεροπορικές εταιρίες. Επηρεάζει το σύστημα υγείας. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην επηρεάζεται», είπε η Τζίνι Στάιν, Αυστραλή δημοσιογράφος και σύμβουλος επικοινωνίας, σύμφωνα με τον Guardian.
Η κυβέρνηση ζήτησε από την Αυστραλία να τη βοηθήσει να επαναφέρει το δίκτυό της. Όσο για τους λόγους που μπήκε στο στόχαστρο η χώρα, υπάρχουν πολλές εικασίες. Η νέα κυβέρνηση εκλέχθηκε μόλις ένα μήνα πριν. Το Vanuatu στηρίζει το κίνημα ανεξαρτησίας της Δυτικής Παπούα στην Ινδονησία και πολλοί εικάζουν πως το χτύπημα προήλθε από την Ινδονησία. Άλλοι σημειώνουν πως η τοποθεσία της χώρας είναι γεωστρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ και την Κίνα, με το κράτος να έχει στενές σχέσεις με τη δεύτερη λόγω των τεράστιων επενδύσεων. Ωστόσο η Αυστραλία (σύμμαχος των ΗΠΑ) προσφέρει βοήθεια και ασφάλεια στο Vanuatu εδώ και 4 δεκαετίες.