Εκατοντάδες κάμερες ξεκίνησαν να τοποθετούνται σε όλη την Κύπρο

Πού θα τοποθετηθούν, τι θα βιντεογραφούν και πότε ολοκληρώνεται η διαδικασία.

Article featured image
Article featured image


Το τελευταίο διάστημα αρκετές κάμερες άρχισαν να τοποθετούνται σε διάφορα σημεία του νησιού, με μερικούς συμπολίτες μας, μάλιστα, να τις φωτογραφίζουν, αναρτώντας και σχετικές φωτογραφίες.

Γύρω από το ζήτημα έχουν δημιουργηθεί αρκετές και εύλογες απορίες, αφού πολύς κόσμος θεωρεί ότι οι κάμερες που άρχισαν να «ξεφυτρώνουν» – και που θα συνεχίσουν να το κάνουν για ακόμα μερικούς μήνες – ανήκουν στην Αστυνομία Κύπρου και ότι αυτές θα καταγράφουν τροχαίες παραβάσεις, μοιράζοντας εξώδικα και πρόστιμα.

Πρόσφατα, μια ανάρτηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΔΙΑΥΛΟΣ του Τμήματος Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ενημέρωνε το κοινό ότι θα αρχίσουν να τοποθετούνται ακόμα περισσότερες κάμερες, σε διάφορες τοποθεσίες του νησιού. Η βασική απορία που ηγέρθη είναι αν αυτές οι κάμερες έχουν σχέση με την Αστυνομική Τροχαία ή όχι.



Μιλώντας με τον υπεύθυνο του προγράμματος που τοποθετεί τις εν λόγω κάμερες στο οδικό δίκτυο, τον κ. Αριστοτέλη Σάββα, Εκτελεστικό Μηχανικό του Τμήματος Δημοσίων Έργων, ενημερωθήκαμε εν τέλει πως οι εν λόγω κάμερες δεν θα καταγράφουν τα παραπτώματα των οδηγών, αλλά θα χρησιμοποιούνται για να παρακολουθείται η κυκλοφορία στους δρόμους και να ενημερώνεται το κοινό στην περίπτωση που υπάρχει αυξημένη τροχαία κίνηση, κάποιο ατύχημα, αναμονές σε ουρά κτλ. Οι πληροφορίες αυτές θα δίδονται επίσης στην Αστυνομία για σκοπούς διαχείρισης της κυκλοφορίας και των διαφόρων συμβάντων.

Υπενθυμίζεται ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πέντε (5) κάμερες παρακολούθησης του οδικού δικτύου στη Λευκωσία, οι οποίες τοποθετήθηκαν ήδη από το 2014, μέσα από το συγχρηματοδοτούμενο έργο ΔΙΑΥΛΟΣ, από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος.


Στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου όμως, στο πλαίσιο αναβάθμισης του όλου συστήματος Επιτήρησης της Κυκλοφορίας – ΔΙΑΥΛΟΣ, άρχισαν να τοποθετούνται καινούργιες κάμερες, 21 σε αριθμό, πέντε στο κύριο οδικό δίκτυο της Λευκωσίας και 16 στο Υπεραστικό Δίκτυο. Η τοποθέτησή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτόν τον μήνα. Το έργο χρηματοδοτείται από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία «Συνδέοντας την Ευρώπη» και το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος, κάτω από τα αντίστοιχα έργα με τα ακρωνύμια «Crocodile» και «Step2Smart».


Οι κάμερες θα τοποθετηθούν στα εξής σημεία:




Οι κάμερες δεν είναι το μόνο καινούργιο «ηλεκτρονικό γκάτζετ» που θα δούμε στους κυπριακούς δρόμους.

Όπως μάς λέει ο κ. Σάββα, εκτός από τις κάμερες, θα αρχίσουμε να βλέπουμε κι άλλα σύγχρονα συστήματα στους δρόμους του νησιού μας.


VMS


Παράλληλα με την τοποθέτηση καμερών στο κύριο οδικό δίκτυο της Λευκωσίας και στο Υπεραστικό οδικό δίκτυο, το ίδιο έργο του Τμήματος Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών προβλέπει την τοποθέτηση τεσσάρων ηλεκτρονικών πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων (VMS - Variable Message Signs), οι οποίες θα ενημερώνουν τους οδηγούς για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Οι εν λόγω πινακίδες έχουν αφιχθεί στην Κύπρο, ολοκληρώθηκε η στατική μελέτη και κατασκευάζονται τα θεμέλια και οι στηρίξεις τους. Αναμένεται να τοποθετηθούν και να συνδεθούν με το Κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης Κυκλοφορίας – ΔΙΑΥΛΟΣ μέσα στον Δεκέμβριο του 2022 .

vms-ellada_city.jpg
VMS τοποθετημένο σε δρόμο της Ελλάδας


Μετρητές κυκλοφορίας


Αυτήν τη στιγμή 120 μετρητές κυκλοφορίας που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του αρχικού συγχρηματοδοτούμενου έργου ΔΙΑΥΛΟΣ και αποστέλλουν δεδομένα κυκλοφορίας ανά πέντε λεπτά στο Κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης Κυκλοφορίας, είναι τοποθετημένοι στο κύριο οδικό δίκτυο. Παράλληλα, έχουν ήδη τοποθετηθεί άλλοι 14 στο πλαίσιο του ίδιου έργου με τις κάμερες.

Μάλιστα, υπάρχουν δύο είδη τέτοιων μετρητών και ο δεύτερος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρώτα όμως, ας αναφερθούμε στον πρώτο, ο οποίος είναι σημειακός και λειτουργεί με επαγωγικούς βρόγχους (loops), πάνω από τους οποίους όταν περάσει κάποιο όχημα, γίνεται αναγνώριση του τύπου τού οχήματος (π.χ. φορτηγό, λεωφορείο, μοτοσικλέτα), όπως και μέτρηση ταχύτητας αλλά και απόστασης από άλλα κινούμενα οχήματα.

Ο δεύτερος τύπος μετρητών κυκλοφορίας είναι εκείνος που λειτουργεί με Bluetooth. Ουσιαστικά αυτό που κάνει είναι να αναγνωρίζει συσκευές που έχουν ενεργοποιημένα τα Bluetooth τους και να λαμβάνει τα τελευταία ψηφία MAC Address τους, χωρίς να συλλέγει ωστόσο οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία ή να αποθηκεύει οποιαδήποτε πληροφορία, όπως διευκρινίζει ο κ. Σάββα. Ο εν λόγω τύπος μετρητή βλέποντας τα ίδια ψηφία σε δύο διαφορετικά σημεία μπορεί να γνωρίζει την απόσταση που έκανε ένα όχημα και τον χρόνο που χρειάστηκε για να τη διανύσει, παράγοντας έτσι δεδομένα μέσης ταχύτητας και χρόνους ταξιδιού στον οδικό άξονα. Οι εν λόγω πληροφορίες είναι χρήσιμες και θα δίδονται και μελλοντικά στους οδηγούς μέσω των ηλεκτρονικών πινακίδων που αναφέρονται πιο πάνω.


Τα μελλοντικά «installations» που θα δούμε στους δρόμους της Κύπρου σε αριθμούς


Το Σύστημα Παρακολούθησης Κυκλοφορίας ΔΙΑΥΛΟΣ, πέραν του ότι αναβαθμίζεται με τα πιο πάνω συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, έγινε επίσης δέκτης χρηματοδότησης 4 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την πλήρη κάλυψη του κύριου οδικού και υπεραστικού δικτύου παγκύπρια. Στα επόμενα περίπου 3 χρόνια θα τοποθετηθούν συνολικά ακόμα 40 VMS, 180 μετρητές κυκλοφορίας (Bluetooth και σημειακοί) και 170 κάμερες στο κύριο οδικό και υπεραστικό δίκτυο της Κύπρου.

Απαντώντας μάς σε ερώτηση για το κατά πόσο σχετίζονται οι κάμερες του προγράμματος ΔΙΑΥΛΟΣ με τις κάμερες της Αστυνομικής Τροχαίας, ο κ. Σάββα μάς είπε: «Δεν έχουμε σχέση με τις κάμερες της Αστυνομίας. Εκείνες είναι κάμερες οι οποίες χρησιμοποιούνται για την επιτήρηση του νόμου και των οδικών ρυθμίσεων και έχουν δυνατότητα συλλογής στοιχείων για επιβολή εξωδίκων. Οι δικές μας κάμερες είναι για την επιτήρηση της κυκλοφορίας. Το μόνο που βλέπουμε και καταγράφουμε είναι τον αριθμό των οχημάτων, αν υπάρχει ατύχημα κτλ. Οι κάμερες της Αστυνομίας που είναι καθαρά για τη επιβολή του νόμου διέπονται από διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο απ’ ό,τι οι δικές μας».

Τέλος, ακόμα μια ενδιαφέρουσα λειτουργία (για τους φαν του Big Brother) που είναι επιβεβλημένη με Ευρωπαϊκή Οδηγία, αλλά και πολύ χρήσιμη για σκοπούς ενημέρωσης του κοινού και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, κυκλοφοριακών μελετών, έρευνας από πανεπιστημιακό ιδρύματα και ανάπτυξης εφαρμογών πλοήγησης από πάροχους χαρτών, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ παράλληλα με το έργο τοποθέτησης των προαναφερόμενων καμερών, VMS και μετρητών κυκλοφορίας, είναι το Εθνικό Σημείο Πρόσβασης.

Το Εθνικό Σημείο Πρόσβασης
είναι ουσιαστικά μια ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα, στην οποία θα δίδονται πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του οδικού δικτύου και εκεί θα μπορεί κανείς να δει φόρτους κυκλοφορίας, συμβάντα και εικόνες από κάμερες που επιτηρούν το οδικό δίκτυο. Θα τεθεί σε λειτουργία ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα συστήματα. Μάλιστα, το κοινό θα μπορεί να δει στην ιστοσελίδα, snapshots από το οδικό δίκτυο, αλλά διευκρινίζεται πως δεν θα υπάρχουν διαθέσιμα βίντεο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ