Urban
Τα red flags μιας τοξικής σχέσης (και πώς να τα αποφύγεις)
Δεν είμαστε life coaches, αλλά αν ήμασταν, θα το κάναμε πολύ καλά!
Ίσως ήρθε η ώρα να το παραδεχτούμε: οι ανθρώπινες σχέσεις μοιάζουν με ένα κακοσυντηρημένο roller coaster. Μπορεί να προσφέρονται για μια ξέφρενη, γεμάτη αδρεναλίνη και έντονες συγκινήσεις κούρσα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πότε θα φύγει εκείνη η βίδα που συγκρατεί τον συρμό και η κατάσταση θα εκτροχιαστεί. Όσο κι αν θέλουμε να το κρύβουμε κάτω από το χαλί, όλοι μας σε κάποια φάση της ζωής μας έχουμε βρεθεί σε μία τέτοια τοξική σχέση που μας μόλυνε μέρα με την ημέρα κι παρότι τα σημάδια (ή αλλιώς red flags) υπήρχαν από την αρχή, εμείς τα αγνοούσαμε όπως η κυβέρνηση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Οπότε, για να μην βρεθείς κι εσύ επί ξύλου κρεμάμενος (όπως εμείς), να αναρωτιέσαι πού έφταιξες και τι πήγε λάθος, καλό είναι να διαβάσεις την πιο κάτω λίστα, μπας και καταφέρεις να σώσεις οτιδήποτε, αν σώζεται!
Από το πρώτο περίεργο μήνυμα που θα λάβεις στο chat, μέχρι και την τελευταία βραδιά με φίλους στο σαλόνι, που «προκάλεσες» με τη συμπεριφορά σου, αυτά είναι τα 5 βασικά red flags που «φωνάζουν» να διώξεις μακριά οτιδήποτε τοξικό μολύνει την υγεία και το περιβάλλον στο οποίο ζεις και κινείσαι.
Red flag #1: Η υπερβολική ζήλια
Αν κάθε φορά που βγαίνεις για καφέ με φίλους/ες πρέπει να περάσεις από «ανακριτική επιτροπή» όταν γυρνάς σπίτι, κάτι δεν πάει καλά. Η ζήλια, κάθε μορφής και κάθε έντασης, είναι τοξική και άνευ ουσίας. Αντί λοιπόν να στέλνεις χαριτωμένα memes κάθε φορά που σου κάνει σκηνή, καλύτερα να στείλεις αυτή τη σχέση στα σκουπίδια.
Red flag #2: Η ανάγκη για συνεχή επιβεβαίωση
Όλοι χρειαζόμαστε λίγη επιβεβαίωση που και που, αυτό δεν είναι ούτε κακό ούτε κατακριτέο. Εκεί που το πράμα χαλάει και χρειάζεται προσοχή, είναι όταν η ανάγκη αυτή γίνεται εμμονή και προαπαιτούμενο για να κυλήσει καλά η συνύπαρξη. Όλοι έχουμε ένα φίλο/η που πάντα θέλει να νιώθει πως τα κάνει όλα καλύτερα από εμάς και θέλεις να μας το πει και να τον χειροκροτήσουμε γι’ αυτό. Ή ένα σύντροφο που θέλει να ακούει συνεχώς πόσο υπέροχος είναι ή ακόμα και συγγενείς που αν δεν τους παινεύεις συνεχώς, θα πέσουν να σε πλακώσουν. Αν μυριστείς ότι παίζει κάτι τέτοιο με κάποιο/α σύντροφο, φίλο, συγγενή, συνάδελφο ή γενικά άτομο του περιβάλλοντός σου, καλό θα είναι να στείλεις αυτή τη σχέση στον σωστό κάδο!
Red flag #3: Χειραγωγοί – Αυτή η μάστιγα
Εδώ μπαίνουμε σε βαθιά, σκοτεινά, αχαρτογράφητα νερά, καθώς έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που με ιδιαίτερη μαεστρία καταφέρνουν να διεισδύσουν στο μυαλό και στα κύτταρά σου και αλλάζουν όλη σου την ύπαρξη. Το πιο πιθανόν είναι πως κάθε συζήτηση μαζί τους, καταλήγει σε ενοχές, τύψεις και ένα απροσδιόριστο βάρος που δεν ξέρεις από πού προήλθε και πώς να το ξεφορτωθείς. Όποια και να είναι η αιτία που ξεκίνησε μια διαφωνία, καταλήγεις να είσαι εσύ αυτός που φταις και πρέπει να ζητήσεις συγνώμη. Οι τοξικές σχέσεις που βασίζονται στο gaslighting (γκούγκλαρε ή καλύτερα δες την ταινία του ’44 με την Ingrid Bergman) μπορούν να εξαντλήσουν την ψυχική σου αντοχή γρηγορότερα απ’ ότι τα δεδομένα τη μπαταρία του κινητού. Πριν σου φάνε όλη την ενέργεια και σε πετάξουν σαν την τρίχα από ζυμάρι, βάλ’ τους πρώτα εσύ εκεί που πρέπει!
Red flag #4: Απουσία συναισθηματικής υποστήριξης
Το να περιβάλλεσαι από ανθρώπους που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να σε στηρίξουν συναισθηματικά, είναι σαν να ζεις σε έναν άδειο κόσμο. Αν μοιράζεσαι τα όνειρα, τους φόβους, ή ακόμα και το τελευταίο αποτυχημένο σου αστείο και λαμβάνεις την απάντηση «και τι να κάνουμε τώρα;» ή «εσύ φταις» ή το ακόμη χειρότερο «εγώ στα έλεγα», μάλλον ήρθε η ώρα να τους στείλεις στην ανακύκλωση, και να βρεις νέους ανθρώπους, που σε αγαπούν και σε στηρίζουν, χωρίς να σε μολύνουν με τοξικές ουσίες.
Red flag #5: Η τοξική σχέση με τις... μπαταρίες
Σωστά διάβασες! Τοξικές σχέσεις δεν έχουμε μόνο με τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν, αλλά και με διάφορα αντικείμενα που μπορεί να κρατάμε για χρόνια, χωρίς ουσιαστικό λόγο, με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται άκρως τοξικά για εμάς και το περιβάλλον μας. Πόσοι από εμάς δεν έχουμε ξεχασμένες σε ένα συρτάρι του γραφείου ή της κουζίνας, άδειες μπαταρίες από παλιά που ξέμειναν εκεί και μέρα με την ημέρα μολύνουν το περιβάλλον με τις τοξικές τους ουσίες; Ή πόσες άδειες μπαταρίες έχεις πετάξει στον λάθος κάδο, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το ήδη βεβαρημένο οικοσύστημα γύρω μας. Κάθε μπαταρία περιέχει δεκάδες τοξικά συστατικά, τα οποία εάν δεν ανακυκλωθούν σωστά, θα καταλήξουν στο φαγητό και στο νερό μας και στη συνέχεια… στον οργανισμός μας. Αν, λοιπόν, διατηρείς μια τέτοια τοξική σχέση στο σπίτι σου, υπάρχει τρόπος να την ξεφορτωθείς.
ΑΦΗΣ’ το στους ειδικούς
Η ΑΦΗΣ Κύπρου, εδώ και 17 χρόνια έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο σημείων συλλογής μπαταριών, έτσι ώστε να μπορείς εύκολα να ανακυκλώσεις τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες σου, συμβάλλοντας κι εσύ στην προστασία της βιοποικιλότητας και του οικοσυστήματος. Όπως ισχύει για κάθε τοξική σχέση, έτσι και σε αυτή την περίπτωση μία μικρή κίνηση αρκεί για να αλλάξει όλο το τοπίο. Βρες εδώ το κοντινότερο σημείο που διαθέτει κάδο ΑΦΗΣ και βάλε τις άδειες μπαταρίες σου εκεί που πρέπει.
Ακολούθησε την ΑΦΗΣ Κύπρου στο Facebook και στο Instagram, και ανακάλυψε ένα κόσμο, χωρίς τοξικότητες!