Ο John θα γίνει ο πρώτος «παρααστροναύτης» στον κόσμο

Ο Βρετανός παραολυμπιονίκης θα γίνει ο πρώτος ΑμεΑ που θα εκπαιδευτεί και θα ταξιδέψει στο διάστημα.

Article featured image
Article featured image


Ο John McFall θα είναι ο πρώτος «παρααστροναύτης» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Ο Βρετανός παραολυμπιονίκης, ο οποίος είχε χάσει το ένα πόδι του σε τροχαίο ατύχημα όταν ήταν 19 ετών, επιλέχθηκε από την ESA για να συμμετάσχει στο εκπαιδευτικό της πρόγραμμα και μπορεί να γίνει το πρώτο άτομο ΑμεΑ που θα ταξιδέψει στο διάστημα.

mcfall-protos-parastronaftis_city.png
O Βρετανός παραολυμπιονίκης John McFall. Φωτογραφία: Reuters«Ήταν μια πολύ ταραχώδης εμπειρία, δεδομένου ότι ως ακρωτηριασμένος ποτέ δεν πίστευα ότι το να είμαι αστροναύτης ήταν μια πιθανότητα, οπότε ο ενθουσιασμός ήταν τεράστιο συναίσθημα», είπε ο McFall σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ESA.

«Η καλύτερη εκπροσώπηση των ατόμων με αναπηρία σε ρόλους με επιρροή θα βοηθήσει πραγματικά στη βελτίωση των στάσεων και θα καταρρίψει τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν πολλά άτομα με αναπηρία σήμερα», δήλωσε η επικεφαλής επικοινωνίας της φιλανθρωπικής οργάνωσης Scope, Άλισον Κέρι.Η νέα τάξη αστροναυτών της ESA

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ανακοίνωσε τη νέα τάξη των Ευρωπαίων αστροναυτών, στο Παρίσι μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου της ESA σε υπουργικό επίπεδο.

Η νέα τάξη (ESA Astronaut Class 2022) περιλαμβάνει πέντε αστροναύτες καριέρας που θα ενταχθούν άμεσα στο υπάρχον σώμα των Ευρωπαίων αστροναυτών, έντεκα επιλαχόντες -που προσωρινά τουλάχιστον θα συνεχίσουν να απασχολούνται στις νυν θέσεις εργασίας τους και για πρώτη φορά έναν αστροναύτη ΑμεΑ.

nea-taksi-astronafton-amea-esa-1_city.png
Μέλη της νέας τάξης αστροναυτών της ESA. Φωτογραφία: ReutersΟι πέντε νέοι αστροναύτες που θα στελεχώσουν την ESA, είναι μία Γαλλίδα πιλότος ελικοπτέρων διάσωσης, μία Βρετανίδα αστροφυσικός, ένας Ισπανός μηχανικός, ένας Βέλγος βιοϊατρικός μηχανικός με διδακτορικό στη νευροεπιστήμη και ένας Ελβετός γιατρός. Οι επιλαχόντες θεωρούνται και αυτοί αστροναύτες, αλλά η εκπαίδευσή τους θα ενεργοποιηθεί όταν προκύψει κάποια ανάγκη.

Η επιλογή έγινε ανάμεσα σε 22.523 υποψήφιους (17.126 άνδρες και 5.397 γυναίκες) που είχαν αρχικά κάνει σχετική αίτηση από τα κράτη μέλη, ενώ στον επόμενο γύρο είχαν προχωρήσει 831 άνδρες και 530 γυναίκες. Από την Ελλάδα είχαν κατατεθεί αρχικά 281 υποψηφιότητες (220 άνδρες και 60 γυναίκες), ενώ είχαν προκριθεί στην επόμενη φάση επιλογής 22 άνδρες και δύο γυναίκες.

Οι νέοι αστροναύτες θα παρουσιασθούν στο Κέντρο Ευρωπαίων Αστροναυτών στην Κολωνία της Γερμανίας. Μετά τη συμπλήρωση 12μηνης εκπαίδευσης, θα αρχίσουν εκπαίδευση για αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και, σε επόμενο στάδιο, σε άλλες πιο μακρινές αποστολές όπως στη Σελήνη.

nea-taksi-astronafton-amea-esa-2_city.png
Μέλη της νέας τάξης αστροναυτών της ESA. Φωτογραφία: ReutersΟ Γερμανός γενικός διευθυντής της ESA Γιόζεφ Ασμπάχερ έκανε επίσης γνωστό ότι η συνάντηση του συμβουλίου των υπουργών των κρατών μελών ενέκρινε τελικά τη χρηματοδότηση της ESA με 16,92 δισ. ευρώ για την τριετία 2023-25, έναντι 14,51 την περίοδο 2019-22 (αύξηση προϋπολογισμού 17%).

Τα περισσότερα κονδύλια θα κατευθυνθούν στο επιστημονικό πρόγραμμα (3,2 δισ. ευρώ, ποσοστό 19%), στις μεταφορές-εκτοξεύσεις στο διάστημα (2,8 δισ., ποσοστό 17%), στην ανθρώπινη και ρομποτική εξερεύνηση του διαστήματος (2,7 δισ. ευρώ, 16%), στην παρατήρηση της Γης από το διάστημα (2,7 δισ. ευρώ, 16%) και στις τηλεπικοινωνίες από το διάστημα (1,9 δισ. ευρώ, 11%).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ