Ανακάλυψαν νέο είδος ορνιθόποδων δεινοσαύρων, στη Ρουμανία

Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι μπορούσε να κολυμπήσει.

Article featured image
Article featured image

Μια ομάδα παλαιοντολόγων από τα Πανεπιστήμια του Tübingen στη Γερμανία και από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης εντόπισε ένα νέο γένος και είδος ορνιθόποδου δεινόσαυρου από απολιθωμένα οστά που βρέθηκαν στη λεκάνη του ποταμού Haceg στη δυτική Ρουμανία, σύμφωνα με δημοσίευση στο The Journal of Vertebrate Paleontology.

dinosavros261122.png

Το κρανίο ανήκε σε δεινόσαυρο της οικογένειας Rhabdodontidae, των φυτοφάγων δεινοσαύρων guanodont. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ζώο περπατούσε με δύο πόδια και ήταν περίπου δύο μέτρα. Οι ειδικοί του έδωσαν το όνομα Transylvanosaurus platycephalus προς τιμήν της Τρανσυλβανίας, όπου έζησε στην ύστερη Κρητιδική εποχή πριν από 70 εκατομμύρια χρόνια.

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν με το γεγονός ότι οι πιο στενοί συγγενείς αυτού του δεινοσαύρου ζούσαν στο έδαφος της σύγχρονης Γαλλίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην τοποθεσία Τρανσυλβανία υπήρχε ένα νησί στην ύστερη Κρητιδική εποχή, οπότε μέχρι στιγμής δεν μπορούν να πουν ακριβώς πώς ο δεινόσαυρος κατάφερε να φτάσει εκεί.

dinosavros2261122.png

Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι μπορούσε να κολυμπήσει ή οι διακυμάνσεις της θάλασσας δημιούργησαν προσωρινές διαβάσεις ξηράς. Οι ερευνητές σκοπεύουν να λάβουν απάντηση σε αυτό το ερώτημα αφού βρουν περισσότερα υπολείμματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Article featured image

Βίντεο από την εμφάνιση του Akyla στον τελικό της Eurovision

Article featured image

Μία σπάνια φωτογραφία από τα γυρίσματα για το φιλμάκι του τραγουδιού «Άννα Μαρία Λένα»

Article featured image

Νικητές της Eurovision που επέστρεψαν (χωρίς επιτυχία) στη σκηνή του διαγωνισμού