Gaslighting: Τι σημαίνει η λέξη της χρονιάς από το λεξικό Merriam-Webster

Η λέξη αναζητείτο συχνά κάθε μέρα του έτους, με τις αναζητήσεις της να ανέβηκαν κατά 1.740% φέτος σε σύγκριση με πέρυσι.

Article featured image
Article featured image


«Gaslighting», δηλαδή η χειραγώγηση του μυαλού, η παραπλάνηση, η εξαπάτηση. Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς, σύμφωνα με το λεξικό Merriam-Webster.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι αναζητήσεις για τη συγκεκριμένη λέξη στην ιστοσελίδα του λεξικού αυξήθηκαν κατά 1.740% το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αξιοσημείωτο είναι πως δεν υπήρξε ένα μεμονωμένο γεγονός που να οδήγησε στη σημαντική αύξηση της αναζήτησης της λέξης.

«Πρόκειται για μια λέξη που αναδύθηκε τόσο γρήγορα στην αγγλική γλώσσα, ειδικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που στην πραγματικότητα αποτέλεσε έκπληξη για μένα και για πολλούς από την ομάδα», δήλωσε ο Πίτερ Σοκολόβσκι του Merriam-Webster, σε συνέντευξη στο Associated Press πριν ανακοινωθεί η λέξη της χρονιάς.

«Ήταν μια λέξη που αναζητούνταν συχνά κάθε μέρα του έτους», είπε ο ίδιος, καθώς το συγκεκριμένο λεξικό διαλέγει τη «λέξη της χρονιάς» ανάλογα με τις αναζητήσεις.

Ο ορισμός που δίνει το συγκεκριμένο λεξικό για τον όρο «gaslighting» είναι: η ψυχολογική χειραγώγηση ενός ατόμου, συνήθως για μεγάλο χρονικό διάστημα, που «κάνει το θύμα να αμφισβητεί την εγκυρότητα των δικών του σκέψεων, της αντίληψης της πραγματικότητας ή των αναμνήσεών του και συνήθως οδηγεί σε σύγχυση, απώλεια εμπιστοσύνης και αυτοεκτίμησης, αβεβαιότητα για τη συναισθηματική ή διανοητική του σταθερότητα και εξάρτηση από τον δράστη».

gas-12-leksiko_city.jpg



Το gaslighting είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται από άτομα με κακοποιητική-χειριστική συμπεριφορά σε μία σχέση καθώς και από πολιτικούς κι άλλους ειδησεογραφικούς παράγοντες. Μπορεί κάποιος να δεχτεί μία τέτοια συμπεριφορά από τον/τη σύντροφό του, από την οικογένειά του ή από φίλους του. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιείται και ως εταιρική πρακτική ή ως ένας τρόπος παραπλάνησης του κοινού. Υπάρχει επίσης το «ιατρικό gaslighting», όταν ένας επαγγελματίας υγείας απορρίπτει τα συμπτώματα ή την ασθένεια ενός ασθενούς, λέγοντας του πως ουσιαστικά είναι όλα στο μυαλό του.

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε αργότερα και από τους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας για να περιγράψει κλινικά μια μορφή παρατεταμένου και εξαναγκαστικού ελέγχου σε κακοποιητικές σχέσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ