Το Orion κατέγραψε μια διαφορετική έκλειψη

Η απίθανη έκλειψη Γης που καταγράφηκε από το σκάφος της NASA.

Article featured image
Article featured image


Περίπου στα μέσα της αποστολής του μέχρι το φεγγάρι και πίσω, το σκάφος Orion της NASA έθεσε τη Δευτέρα ένα νέο ρεκόρ απόστασης από τη Γη και απαθανάτισε μια έκλειψη που κανένα ανθρώπινο μάτι δεν έχει δει μέχρι σήμερα: τον δίσκο της Σελήνης να περνά μπροστά από τον μητρικό της πλανήτη.

Κάμερες που έχουν εγκατασταθεί στις άκρες των ηλιακών συλλεκτών βιντεοσκόπησαν την έκλειψη λίγες ώρες πριν το σκάφος πάρει το δρόμο της επιστροφής στη Γη, όπου αναμένεται στις 11 Δεκεμβρίου.



Μια παρόμοια «έκλειψη» είχε καταγραφεί το 2015 από τον δορυφόρο DSCOVR της NASA, του οποίου η κύρια αποστολή είναι να παρακολουθεί τη δραστηριότητα του Ήλιου και να προειδοποιεί για γεωμαγνητικές καταιγίδες.

Σε μια άλλη εξέλιξη τη Δευτέρα, το Orion έθεσε νέο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη απόσταση από τη Γη στην οποία έχει φτάσει σκάφος σχεδιασμένο για ανθρώπους. Βρισκόταν τότε σε απόσταση 432.000 χιλιομέτρων, μακρύτερα από τη Σελήνη που απέχει κατά μέσο όρο 384.000 χιλιόμετρα.



Το προηγούμενο ρεκόρ των 400.171 χιλιομέτρων, το οποίο είχε τεθεί το 1970 από την αποστολή Apollo 13, είχε ήδη καταρριφθεί από την Παρασκευή.

Η διαφορά είναι ότι το Orion μεταφέρει μόνο τρία ανδρείκελα στη θέση των αστροναυτών, καθώς η αποστολή Artemis I είναι ουσιαστικά η πρόβα για τις αποστολές με πλήρωμα, οι οποίες προγραμματίζεται να αρχίσουν το 2024 με μια επανάληψη της ίδιας πτήσης γύρω από τη Σελήνη.

Η πρώτη προσσελήνωση, στην οποία θα πρωταγωνιστήσουν η πρώτη γυναίκα και ο πρώτος μη λευκός αστροναύτης στη Σελήνη, δεν αναμένεται πριν από το 2025 το νωρίτερο.

Στην πρώτη του αποστολή, το Orion εκτοξεύτηκε στις 15 Νοεμβρίου και την Παρασκευή τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη σε ύψος 64 χιλιάδων χιλιομέτρων.

Η τροχιά είναι τόσο μεγάλη ώστε το σκάφος θα προλάβει να συμπληρώσει μόνο μισή περιφορά πριν επιστρέψει.

Ήδη από την Τρίτη η NASA ξεκινά τις πρόβες για την περισυλλογή της κάψουλας όταν τελικά πέσει με αλεξίπτωτο στον Ειρηνικό.


Με πληροφορίες από in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ