Τι είναι το «φυτό αυτοκτονίας» που διατηρεί ο Ντάνιελ μέσα σε ένα κλουβί με την ένδειξη «Κίνδυνος» ;

Το τσίμπημά του λέγεται ότι μοιάζει με «κάψιμο με καυτό οξύ και ταυτόχρονη ηλεκτροπληξία».

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από SWNS

Ένας Βρετανός καλλιεργεί το «πιο επικίνδυνο φυτό στον κόσμο», γνωστό ως «φυτό αυτοκτονίας», με τσίμπημα που λέγεται ότι μοιάζει με «κάψιμο με καυτό οξύ και ταυτόχρονη ηλεκτροπληξία». Ο Ντάνιελ Τζόουνς αποφάσισε να καλλιεργήσει το Gympie-Gympie στο σπίτι του - όπου το τοποθέτησε μέσα σε ένα κλουβί με μια πινακίδα που γράφει «Κίνδυνος».

kaliergei-gymbie-gymbie-2_city
Φωτογραφία: SWNS



Το φυτό, που επίσημα ονομάζεται Dendrocnide Moroides, είναι ικανό να βασανίζει τα θύματά του «για πάνω από ένα χρόνο, αν δεν αφαιρεθούν οι κεντρίσιες τρίχες του από το δέρμα» - οδηγώντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και στην αυτοκτονία. Βρίσκεται στην Αυστραλία και οι ντόπιοι λένε πως σε κάνει να θες να δώσεις τέλος στη ζωή σου και πως είναι ικανό να σκοτώσει έναν σκύλο ή ένα άλογο.

Ελάχιστοι άνθρωποι είχαν εκτεταμένες επαφές με το φυτό. Ένας άνδρας, ο οποίος έπεσε σε ένα θάμνο κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν δεμένος σε ένα φορείο στο νοσοκομείο, ουρλιάζοντας, για τρεις εβδομάδες. Ένας άλλος χτυπήθηκε στο στήθος στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Για δύο χρόνια, το στήθος του πονούσε κάθε φορά που έκανε ντους.

Η μόνη θεραπεία έχει προταθεί από έναν άνθρωπο που το μελέτησε καλά, τον επιστήμονα Χιου Σπένσερ του Cape Tribulation Tropical Research Station, ο οποίος είπε στο «Australian Geographic» πως αν σε τσιμπήσει, πρέπει να ξεπλύνεις την περιοχή με υδροχλωρικό οξύ και να αφαιρέσεις με κερί όλα τα τριχίδια.

kaliergei-gymbie-gymbie-3_city.png
Φωτογραφία: SWNS



Κάτι αντίστοιχο καταμαρτυρεί και η Μαρίνα Χάρλει, εντομολόγος και βιολόγος που πέρασε τρία χρόνια στην Αυστραλία μελετώντας το Gympie Gympie, η οποία παρά το γεγονός ότι φορούσε προστατευτικό εξοπλισμό δεν «την γλύτωσε» από το τσίμπημά του. Αφού νοσηλεύτηκε για μικρό χρονικό διάστημα, πέρασε τους επόμενους μήνες με αφόρητους πόνους και διάφορες αλλεργίες που αναπτύχθηκαν κατόπιν. «Το τσίμπημά του είναι ο χειρότερος πόνος που μπορείς να φανταστείς, σαν να σε καίνε με καυτό οξύ και να σου βάζουν και ηλεκτρικό ρεύμα ταυτοχρόνως», είπε χαρακτηριστικά.

Το φυτό ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία, όταν το άλογο ενός επιθεωρητή τσιμπήθηκε από αυτό και στη συνέχεια τρελάθηκε και «πέθανε μέσα σε δύο ώρες» το 1866, αναφέρει ο Independent.

Σήμερα βρίσκεται στα τροπικά δάση της Αυστραλίας και αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα για ξυλοκόπους, δασοκόμους και κατασκηνωτές, γι’ αυτό και πλέον όλοι προμηθεύονται προστατευτικό εξοπλισμό.


Με πληροφορίες από athensvoice.gr, the independent

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ