Εξερευνητές ανακάλυψαν σε παγετώνα έναν «θησαυρό» που εγκαταλείφθηκε πριν από 85 χρόνια

«Ήταν μια επική στιγμή για όλους», είπε η Dora Medrzycka, παγετωνολόγος που συμμετείχε στην αποστολή.

Article featured image
Article featured image


Οι φωτογραφικές κάμερες και ο εξοπλισμός ενός διάσημου Αμερικανού εξερευνητή και φωτογράφου, του Μπράντφορντ Γουόσμπερν, βρέθηκαν 85 χρόνια μετά, αφού ο Αμερικάνος αλπινιστής τις εγκατέλειψε το 1937 σε έναν παγετώνα στην περιοχή Γιούκον, στα σύνορα με την Αλάσκα.

312804897_10159596163384092_6314548129640493679_n.jpg



Την περασμένη άνοιξη, μια ομάδα επιστημόνων και επαγγελματιών ορειβατών «ξεκίνησαν μια απαράμιλλη αποστολή: να εντοπίσουν ένα απίστευτο κομμάτι της Ιστορίας», ανέφερε η κυβερνητική υπηρεσία Parcs Canada σε μια ανάρτηση στο Facebook.

Η ομάδα που συγκροτήθηκε από την εταιρεία που ειδικεύεται στην παραγωγή βίντεο για extreme sports, Teton Gravity Research, ταξίδεψε στο εθνικό πάρκο Κλουάνε στο Γιούκον με αποστολή να ανακαλύψει την κρυψώνα όπου βρίσκονταν οι κάμερες και ο ορειβατικός εξοπλισμός του Μπράντφορντ Γουόσμπερν.



«Ήμουν αισιόδοξος (ότι θα τα βρούμε), αλλά ήξερα ότι ήταν παρόμοιο με το να βρω την παροιμιώδη βελόνα στα άχυρα», είπε ο Griffin Post, επαγγελματίας σκιέρ, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή. «Πολλά μπορούν να συμβούν μέσα σε 85 χρόνια, σε έναν παγετώνα».

Η Dora Medrzycka, παγετωνολόγος από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα, επιστρατεύτηκε για να ταξιδέψει στην τοποθεσία και να χαρτογραφήσει τον παγετώνα, ώστε να καθορίσει πού θα μπορούσε να έχει μετακινηθεί ο εξοπλισμός με την πάροδο του χρόνου. Μια ομάδα παγετωνολόγων από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα βοήθησε επίσης, την αποστολή εξ αποστάσεως.

Εν τέλει, η ομάδα εντόπισε τις κάμερες στο δεύτερό της ταξίδι στον παγετώνα, τον περασμένο Αύγουστο. «Ήμασταν σχεδόν κοντά στο να τα παρατήσουμε γιατί όλες οι προσπάθειές μας δεν οδηγούσαν πουθενά», είπε η Medrzycka. Ωστόσο, την προτελευταία μέρα του ταξιδιού, η ίδια κατέληξε σε μια νέα θεωρία σχετικά με το πού θα μπορούσαν να βρίσκονται τα αντικείμενα.

Η νέα θεωρία -που στηριζόταν στον ρυθμό «κίνησης» του συγκεκριμένου παγετώνα μέσα στα χρόνια- τούς οδήγησε εν τέλει στη σωστή τοποθεσία, η οποία ήταν τρία ή τέσσερα μίλια πιο κάτω από την κοιλάδα και περίπου 14 μίλια μακριά από το σημείο όπου τα είχε αφήσει ο Γουόσμπερν.

«Ήταν μια επική στιγμή για όλους», είπε χαρακτηριστικά η Medrzycka, αναφερόμενη στη στιγμή της σπουδαίας ανακάλυψης.

313099918_10159596163394092_7765616781866371512_n.jpg

ManInRedParkaNextTo20thCenturyCameraCaseInGlacier.jpg



Ο αλπινιστής, φωτογράφος και χαρτογράφος Μπράντφορντ Γουόσμπερν διετέλεσε διευθυντής του Μουσείου Επιστημών της Βοστώνης (Μασαχουσέτη) το οποίο είχε ιδρύσει. Πέθανε το 2007.

«Θαμμένη στον πάγο από το 1937, αυτή η κρυψώνα περιείχε τρεις μοναδικές φωτογραφικές μηχανές με φωτογραφίες από το πώς έμοιαζαν αυτά τα βουνά πριν από 85 χρόνια», ανέφερε η Teton Gravity Research στο Facebook.

Το 1937, ο Μπράντφορντ Γουόσμπερν βρισκόταν σε μια αποστολή με άλλους τρεις ορειβάτες για να επιχειρήσει την ανάβαση στο Όρος Λουκανία (5.226 μέτρα), την τρίτη ψηλότερη κορυφή του Καναδά, η οποία ήταν τότε η ψηλότερη κορυφή στην οποία είχε αναρριχηθεί ποτέ άνθρωπος στη Βόρεια Αμερική.

Αντιμέτωποι στην κατάβαση με ακραίες συνθήκες, ο Μπράντφορντ Γουόσμπερν και ένας άλλος Αμερικανός ορειβάτης, ο Ρόμπερτ Μπέιτς, αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους τον βαρύ του εξοπλισμό, εγκαταλείποντας φωτογραφικές μηχανές και ορειβατικό εξοπλισμό που δεκαετίες αργότερα, αποτελεί σήμερα έναν θησαυρό.

300h.jpg
O Μπράντφορντ Γουόσμπερν (δεξιά) με τον Ρόμπερτ Μπέιτς, στην κορυφή του Όρους Λουκανία.



H Medrzycka τόνισε περαιτέρω ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς κινούνται οι παγετώνες, προσθέτοντας ότι «αν συνδυάσουμε αυτές τις πληροφορίες τώρα με δορυφορικά δεδομένα, μπορούμε να καταλάβουμε εάν και πώς η ροή αυτού του συγκεκριμένου παγετώνα, του Walsh Glacier, έχει αλλάξει τις τελευταίες οκτώ δεκαετίες».


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και sciencealert.com

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ