Οι Κύπριοι αναζητούν αξιόπιστη ενημέρωση για τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού
«Η βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος συνεχίζει να υιοθετείται από 1 στους 3 Κύπριους».
Δευτέρα 07 Νοεμβρίου 2022
2
λεπτά
Πόσοι Κύπριοι καπνίζουν; Πόσοι από τους καπνιστές αισθάνονται ότι είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις εναλλακτικές επιλογές τους; Τι αντίκτυπο έχει το τσιγάρο στη σχέση των καπνιστών με την οικογένεια και τους φίλους τους; Πόσο ξεπερασμένη συνήθεια, είναι τελικά το κάπνισμα; Οι απαντήσεις βρίσκονται στην πρώτη Παγκύπρια έρευνα για το κάπνισμα που διεξήγαγε τον Ιούλιο του 2022 η Marc για λογαριασμό της Philip Morris Cyprus, στην οποία συμμετείχαν 807 νοικοκυριά.
Ανάγκη ενημέρωσης σχετικά με τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος
Η έρευνα αναδεικνύει μια σοβαρή έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος. Μόλις 2 στους 10 (17,5%) του ενήλικου πληθυσμού δηλώνει επαρκώς ενημερωμένο σχετικά με τα εναλλακτικά προϊόντα. Παράλληλα, 9 στους 10 των ερωτηθέντων (85%) δήλωσε πως οι καπνιστές θα πρέπει να έχουν επαρκή ενημέρωση και πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με εναλλακτικές λύσεις καπνίσματος. Οι περισσότεροι αναφέρουν ως πηγή πληροφόρησης κάποιον φίλο ή γνωστό.
Το κάπνισμα μια ξεπερασμένη συνήθεια, με επιπτώσεις σε προσωπική και κοινωνική ζωή
Όσον αφορά την επίδραση του καπνίσματος στις σχέσεις καπνιστών και μη καπνιστών, 1 στους 2 καπνιστές ανέφεραν πως ενοχλούνται από την καπνιστική συνήθεια του συντρόφου τους, ενώ 7 στους 10(65,5%) μη καπνιστές, θεωρεί πως το κάπνισμα αποτελεί μια ξεπερασμένη συνήθεια.
Ανοιχτή πληγή παραμένει το παράνομο εμπόριο
1 στους 3 πολίτες ανέφεραν πως γνωρίζουν άτομα στον κοινωνικό τους περίγυρο που κάνουν χρήση είτε παραδοσιακών τσιγάρων, είτε εναλλακτικών προϊόντων παράνομης εισαγωγής στην Κύπρο. Συνεπώς, μιλάμε για μια ανοιχτή πληγή, τόσο από πλευράς απώλειας φορολογικών εσόδων για την Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και για αμφιβόλου ποιότητας αναλώσιμα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι 3 στους 4 Κύπριους (74,7%) συμφωνούν με την άποψη πως ο βαθμός βλαπτικότητας ενός καπνικού προϊόντος θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν κατά την φορολόγησή του, όπως αντίστοιχα συμβαίνει σε άλλους κλάδους, π.χ. την ενέργεια ή την αυτοκίνηση.
Σχολιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας, ο Σταύρος Δρακουλαράκος, Γενικός Διευθυντής της Philip Morris Cyprus, δήλωσε σχετικά: «Η βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος συνεχίζει να υιοθετείται από 1 στους 3 Κύπριους παρά το ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας την χαρακτηρίζει ως ξεπερασμένη. Είναι στο χέρι και ευθύνη όλων μας, η συνεχής και αξιόπιστη ενημέρωση είτε για διακοπή του καπνίσματος, είτε για αλλαγή σε καλύτερα, επιστημονικά τεκμηριωμένα εναλλακτικά προϊόντα».