Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 24 αγάλματα, θαμμένα στη λάσπη των ιαματικών πηγών της Τοσκάνης
Τα χάλκινα αγάλματα, ηλικίας άνω των 2.000 ετών, βρέθηκαν διατηρημένα σε εξαιρετική κατάσταση, σε μια ανακάλυψη την οποία οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως «μια από τις σημαντικότερες που αφορούν στην αρχαία Μεσόγειο»
Τετάρτη 09 Νοεμβρίου 2022
3
λεπτά
Στο Σαν Κασιάνο ντέι Μπάνι στην Τοσκάνη πραγματοποιήθηκε μια πολύ σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη κάτω από τις λάσπες και τα ζεστά νερά της ευρύτερης περιοχής, η οποία είναι γνωστή εδώ και αιώνες για τη γεωθερμία της και τα ιαματικά λουτρά της.
Σε ανασκαφή βρέθηκαν 24 χάλκινα αγάλματα εξαιρετικής ποιότητας και κατασκευής, πέντε εκ των οποίων έχουν ύψος σχεδόν ένα μέτρο και σε άριστη κατάσταση. Μαζί με αυτά, εντοπίστηκε και ένας μεγάλος αριθμός επιγραφών στα ετρουσκικά και στα λατινικά, όπως και χιλιάδες νομίσματα, σε έναν χώρο που τέλεσε ως ιερός ναός. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα αγάλματα κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο αρχαίο σπα στο Σαν Κασιάνο ντέι Μπάνι, κοντά στη Σιένα. Το σύγχρονο σπα, το οποίο περιέχει 42 ιαματικές πηγές, βρίσκεται κοντά στον αρχαίο χώρο και είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς σπα της Ιταλίας.
Το ζεστό νερό των ιαματικών πηγών διατήρησε τα αντικείμενα σε τέτοιο βαθμό, που ακόμα και σήμερα είναι ορατές οι επιγραφές, συμπεριλαμβανομένων ονομάτων ισχυρών ετρουσκικών οικογενειών. Τα αγάλματα περιλαμβάνουν απεικονίσεις του θεού Απόλλωνα και της Υγιείας, που τιμάται ως η θεά της υγείας, ενώ απεικονίζονται και άλλες ελληνορωμαϊκές θεότητες.
Όπως μεταφέρει η ανακοίνωση του Ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού «τα περισσότερα από αυτά τα αριστουργήματα της αρχαιότητας χρονολογούνται μεταξύ του 2ου αιώνα π.Χ. και του 1ου αιώνα μ.Χ., μιας ιστορικής περιόδου σημαντικών μετασχηματισμών στην αρχαία Τοσκάνη, κατά τη μετάβαση μεταξύ Ετρούσκων και Ρωμαίων. Σε αυτήν την εποχή μεγάλων συγκρούσεων μεταξύ της Ρώμης και των ετρουσκικών πόλεων, αλλά και των αγώνων εντός του κοινωνικού ιστού της Urbe, στο ιερό του Μπάνιο Γκράντε οι ευγενείς οικογένειες των Ετρούσκων, σε μια εποχή που η επέκταση της Ρώμης σήμαινε και πολιτιστική ώσμωση, αφιέρωσαν αγάλματα στον ιερό νερό. Ένα απολύτως μοναδικό πολυπολιτισμικό και πολύγλωσσο πλαίσιο ειρήνης, που περιβάλλεται από πολιτική αστάθεια και πόλεμο».
«Μια ανακάλυψη που θα ξαναγράψει την ιστορία», τόνισε στο ιταλικό πρακτορείο ANSA ο αρχαιολόγος Ιάκοπο Ταμπόλι, ο νεαρός λέκτορας του Πανεπιστημίου της Σιένα που ηγείται του έργου από το 2019, και που πρόσθεσε πως στην ανασκαφή «εργάζονται ήδη περισσότεροι από 60 ειδικούς από όλο τον κόσμο».
Όπως σημειώνει η Υπουργική ανακοίνωση «αυτό της Τοσκάνης είναι η μεγαλύτερη ‘αποθήκη’ χάλκινων αγαλμάτων της ετρουσκικής και ρωμαϊκής περιόδου που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην αρχαία Ιταλία και ένα από τα σημαντικότερα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο: απαράμιλλο, κυρίως επειδή, μέχρι τώρα, ήταν γνωστά κυρίως αγάλματα από τερακότα από αυτήν την περίοδο».
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο «το ιερό με τις αναβλύζουσες λίμνες, τις κεκλιμένες βεράντες, τις κρήνες και τους βωμούς, υπήρχε τουλάχιστον από τον 3ο αιώνα π.Χ. και παρέμεινε ενεργό μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ., όταν έκλεισε αλλά δεν καταστράφηκε στη χριστιανική εποχή. Οι λίμνες σφραγίστηκαν με βαριές πέτρινες κολώνες και οι θεότητες ανατέθηκαν με σεβασμό στο νερό».
Ο νέος Υπουργός Πολιτισμού, Τζενάρο Σαντζουλιάνο, ήδη επισκέφθηκε το εργαστήριο αποκατάστασης όπου θα γίνουν οι χειμερινές εργασίες αποκατάστασης και καθαρισμού των αγαλμάτων, και δήλωσε πως πρόκειται για «ένα εξαιρετικό εύρημα που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η Ιταλία είναι μια χώρα με τεράστιους και μοναδικούς θησαυρούς. Η διαστρωμάτωση των διαφόρων πολιτισμών είναι μοναδική στον ιταλικό πολιτισμό».
Ο Γενικός Διευθυντής Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού, Μάσιμο Οσάνα, τόνισε πως πρόκειται για τη «σημαντικότερη ανακάλυψη μετά τους χάλκινους πολεμιστές του Ριάτσε, και σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα χάλκινα ευρήματα που έγιναν ποτέ στην ιστορία της αρχαίας Μεσογείου». Μάλιστα, όπως επισημάνει η ANSA, ο Οσάνα μόλις ενέκρινε την αγορά παλατιού τού 16ου αιώνα που θα στεγάσει τα ευρήματα του μελλοντικού αρχαιολογικού πάρκου.