Επιστήμονες βρήκαν λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των διοπτροφόρων

Δικαίωση.

Επιστήμονες βρήκαν λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των διοπτροφόρων

Δικαίωση.

Article featured image
Article featured image


Ένα από τα πιο ενοχλητικά πράγματα που συμβαίνουν σε όσους φοράνε τις περισσότερες ώρες της ημέρας γυαλιά είναι το θόλωμα των φακών τους, κάτι που συνέβαινε πάρα πολύ συχνά στις αρχές της πανδημίας, όταν πολύς κόσμος φορούσε για πρώτη φορά μάσκες στην καθημερινότητάς του, τις οποίες αν δεν φορούσες με (σχεδόν) μαθηματική ακρίβεια οι φακοί θόλωναν.

Ερευνητές ωστόσο, ήρθαν για να δώσουν λύση σε αυτό το πρόβλημα των διοπτροφόρων, αφού έχουν αναπτύξει μια επίστρωση που θα μπορούσε να κάνει την ταλαιπωρία παρελθόν. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά λεπτό διαφανές στρώμα με βάση τον χρυσό, το οποίο μπορεί να μετατρέψει το ηλιακό φως σε θερμότητα, θερμαίνοντας την επιφάνεια του γυαλιού έως και 8 °C και αποτρέποντας τη δημιουργία συμπύκνωσης

Αυτό είναι καλύτερο από τις παραδοσιακές μεθόδους κατά της ομίχλης, λένε οι επιστήμονες, οι οποίες επικαλύπτουν τις επιφάνειες με μόρια που προσελκύουν νερό, με αποτέλεσμα την ομοιόμορφη εξάπλωση της συμπύκνωσης.

Η ομάδα, από το δημόσιο ερευνητικό πανεπιστήμιο ETH της Ζυρίχης, ήθελε ένα σχέδιο που θα σταματούσε να σχηματίζεται συμπύκνωση εξαρχής – θερμαίνοντας απαλά το τζάμι, όπως το πίσω παράθυρο ενός αυτοκινήτου.

Μικροσκοπικές, εξαιρετικά λεπτές συστάδες χρυσού είναι στριμωγμένες ανάμεσα σε δύο στρώματα οξειδίου του τιτανίου που ενισχύουν το αποτέλεσμα θέρμανσης. Όταν η επίστρωση απλώνεται σε γυαλί, βοηθά στην απορρόφηση της υπέρυθρης ακτινοβολίας από τον ήλιο, που σημαίνει ότι μπορεί να θερμάνει απαλά το γυαλί.



Η επίστρωση έχει πάχος μόλις 10 νανόμετρα – 12 φορές πιο λεπτό από ένα κοινό φύλλο χρυσού – και κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν απαιτεί πρόσθετη πηγή ενέργειας για να λειτουργήσει.

Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τα παρμπρίζ αυτοκινήτων, είπαν οι ερευνητές, και είναι εντελώς διαφανές.

Και ενώ ο χρυσός είναι ακριβός, η επίστρωση απαιτεί τόσο λίγο που το κόστος του υλικού παραμένει χαμηλό, πρόσθεσαν.

Συνοψίζοντας τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Nanotechnology, η ομάδα είπε: «Η ομίχλη επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στις οποίες οι διαφανείς επιφάνειες είναι ζωτικής σημασίας, όπως εκείνες που περιλαμβάνουν γυαλιά, παράθυρα, παρμπρίζ, καθρέφτες ή οπτικούς αισθητήρες.

«Η επίστρωση προσφέρει μια αξιοσημείωτη αύξηση της θερμοκρασίας… και λειτουργεί αποτελεσματικά ακόμη και κάτω από συννεφιασμένες συνθήκες. Αυτά τα αποτελέσματα εκδηλώνονται με μια εντυπωσιακή απόδοση αντιθαμβωτικής και αποθαμβωτικής λειτουργίας, που ισοδυναμεί με τετραπλάσια βελτίωση στην πρόληψη της ομίχλης και τριπλάσια βελτίωση στην αφαίρεση ομίχλης σε σύγκριση με αυτή μιας επιφάνειας χωρίς επίστρωση. Ήταν μια εξαιρετικά συναρπαστική στιγμή όταν είδαμε ότι η επίστρωση λειτουργεί αξιόπιστα κάτω από σκληρές εξωτερικές συνθήκες».



Με πληροφορίες από dailymail.co.uk

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ