Οι μαθητές είναι η ομάδα που συνδέεται πιο συχνά στο διαδίκτυο, με ποσοστό 99%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στα νοικοκυριά για το 2022, που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία την Πέμπτη.
Σύμφωνα με την έρευνα, εννέα στα δέκα άτομα χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Η χρήση του Διαδικτύου μειώνεται ανάλογα με την ηλικία. Ξεκινώντας από 98,8% για την ηλικιακή ομάδα 16 – 24 ετών, η χρήση του Διαδικτύου μειώνεται στο 71,1% για την ηλικιακή ομάδα 55 – 74 ετών. Τα άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο πιο συχνά (97,9%), σε σχέση με τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (64,4%). Ακόμα, φαίνεται ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν συχνότερα το διαδίκτυο από ότι οι άντρες, με ποσοστά 90,4% και 88% αντίστοιχα.
Οι πιο δημοφιλείς δραστηριότητες στο Διαδίκτυο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν η ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω Skype, Messenger, WhatsApp και Viber (91,9%), η πραγματοποίηση κλήσεων μέσω Διαδικτύου (91,4%), η παρακολούθηση βίντεο από υπηρεσίες κοινής χρήσης όπως το YouTube (88,6%), η συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter (87%) και η αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα ή υπηρεσίες (81,6%).
Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι το 17,8% των ατόμων που χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 έκανε χρήση online εκπαιδευτικού υλικού, όχι όμως ολοκληρωμένο online μάθημα, το 17,7% έκανε online μάθημα και το 17% επικοινώνησε με εκπαιδευτικούς ή μαθητές χρησιμοποιώντας διαδικτυακά εργαλεία ήχου ή βίντεο.
Κατά την περίοδο Απριλίου 2021 - Μαρτίου 2022 το 50,7% των ατόμων, μεταξύ των ηλικιών 16-74, είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες που είχαν αποθηκευτεί για αυτούς από δημόσιες αρχές ή υπηρεσίες, το 41,2% έλαβαν πληροφορίες και το 15,3% είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες από δημόσιες βάσεις δεδομένων ή μητρώα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Όσον αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο, η έρευνα δείχνει ότι το ποσοστό των ατόμων που πραγματοποίησαν αγορές μέσω Διαδικτύου κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους μειώθηκε στο 37% σε σύγκριση με 48% την αντίστοιχη περίοδο του περσινού χρόνου.
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες προϊόντων ή υπηρεσιών που παραγγέλθηκαν ή αγοράστηκαν μέσω Διαδικτύου ήταν τα είδη ρουχισμού, παπούτσια ή αξεσουάρ, σε ποσοστό 75,8%, οι παραγγελίες από εστιατόρια ή αλυσίδες «fast food» ή υπηρεσίες «catering» (delivery) κατά 71,8%, αθλητικά είδη κατά 34,5% και υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα ή αξεσουάρ κατά 30,6%.
Τέλος, η έρευνα έδειξε ότι το 84,8% αγόρασε από ντόπιους Κύπριους πωλητές, το 77,7% αγόρασε από πωλητές χωρών της Ε.Ε. και το 59,7% αγόρασε από πωλητές από τον υπόλοιπο κόσμο.
Πηγή: ΚΥΠΕ