Μεσαίωνας στην Ινδονησία που ετοιμάζεται να ποινικοποιήσει το σεξ εκτός γάμου

«Είμαστε περήφανοι που θα έχουμε έναν ποινικό κώδικα που συνάδει με τις ινδονησιακές αξίες».

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: Δημόσιο μαστίγωμα μιας γυναίκας στην Ινδονησία, η οποία φέρεται να έκανε σεξ εκτός γάμου.


Το κοινοβούλιο της Ινδονησίας αναμένεται να υιοθετήσει αυτόν τον μήνα νέο ποινικό κώδικα βάσει του οποίου θα τιμωρούνται οι σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου με ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους.

Σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα, θα απαγορεύεται κάποιος να προσβάλει τον πρόεδρο και τους κρατικούς θεσμούς της Ινδονησίας, αλλά και να εκφράζει απόψεις αντίθετες με την κρατική ιδεολογία. Επίσης θα απαγορεύεται τα ζευγάρια να συζούν πριν από τον γάμο.

Ο νέος ποινικός κώδικας, που προετοιμαζόταν επί δεκαετίες, αναμένεται να υιοθετηθεί στις 15 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, ο Έντουαρντ Ομάρ Σαρίφ Χιάριεζ. «Είμαστε περήφανοι που έχουμε έναν ποινικό κώδικα που συνάδει με τις ινδονησιακές αξίες», επεσήμανε ο ίδιος.

Ο Μπαμπάνγκ Ουριάντο, ένας βουλευτής που συμμετείχε στη σύνταξη του νέου ποινικού κώδικα, επεσήμανε ότι αυτός αναμένεται να υιοθετηθεί ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

Εφόσον εγκριθεί, ο νέος ποινικός κώδικας θα ισχύει τόσο για τους Ινδονήσιους όσο και για τους αλλοδαπούς που βρίσκονται στη χώρα, με κάποιες επιχειρήσεις να έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην εικόνα της Ινδονησίας ως τουριστικού και επενδυτικού προορισμού.

Το προσχέδιο του νέου ποινικού κώδικα έχει τη στήριξη κάποιων ισλαμικών ομάδων, σε μια χώρα που παρατηρείται άνοδος του συντηρητισμού, όμως οι επικριτές του καταγγέλλουν ότι ανατρέπει τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν μετά την πτώση το 1998 του αυταρχικού ηγέτη της Ινδονησίας Σουχάρτο.

Προηγούμενο προσχέδιο του ποινικού κώδικα θα υιοθετούνταν το 2019, όμως αυτό δεν έγινε μετά τις κινητοποιήσεις που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα. Τότε δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για διάφορα άρθρα του κώδικα, κυρίως για τους νόμους που αφορούσαν την ηθική και την ελευθερία του λόγου, καταγγέλλοντας ότι καταπατούν τις πολιτικές ελευθερίες.

Οι επικριτές του νέου ποινικού κώδικα λένε ότι έχουν γίνει πολύ μικρές αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο του 2019. Κάποιες από τις αλλαγές περιλαμβάνουν τη μετατροπή της θανατικής ποινής σε ισόβια, έπειτα από δέκα χρόνια καλής συμπεριφοράς του κρατούμενου.

Ωστόσο παραμένουν οι προβλέψεις για ποινικοποίηση των αμβλώσεων, με εξαίρεση περιπτώσεις βιασμού, αλλά και οι ποινές φυλάκισης για «μαύρη μαγεία».

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο προσχέδιο, με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου, οι σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου – ένα αδίκημα το οποίο μπορούν να καταγγείλουν συγκεκριμένοι άνθρωποι, κυρίως συγγενείς του ζευγαριού ή ο επικεφαλής του χωριού― τιμωρούνται με έως και έναν χρόνο φυλάκιση.

Η προσβολή του προέδρου, ένα αδίκημα το οποίο μπορεί να καταγγείλει μόνο ο ίδιος ο πρόεδρος, επισύρει ανώτατη ποινή τριών ετών φυλάκιση.

Στην Ινδονησία, την πιο πολυπληθή μουσουλμανική χώρα του κόσμου, υπάρχουν διάφοροι κανόνες σε τοπικό επίπεδο που κάνουν διακρίσεις εις βάρος των γυναικών, των θρησκευτικών μειονοτήτων και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.


Λίγες εβδομάδες αφού η χώρα φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής της G20, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού τομέα εκτιμούν ότι ο νέος ποινικός κώδικας θα στείλει λάθος μήνυμα για τη μεγαλύτερη οικονομία της νοτιοανατολικής Ασίας.

«Για τον επιχειρηματικό τομέα η εφαρμογή αυτού του εθιμικού νόμου θα δημιουργήσει νομική αβεβαιότητα και θα κάνει τους επενδυτές να αναθεωρήσουν την πρόθεσή τους να κάνουν επενδύσεις στην Ινδονησία», δήλωσε η Σίντα Ουιντζάτζα Σουκαμντάνι, αναπληρώτρια πρόεδρος της Ένωσης Εργοδοτών Ινδονησίας.

Οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα θα αποτελέσουν «μεγάλο πισωγύρισμα για τη δημοκρατία στην Ινδονησία», κατήγγειλε ο Αντρέας Χαρσόνο του Human Rights Watch.


Με πληροφορίες από Guardian/huffingtonpost

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ