Ένα κυπριακό(τατο) φαγητό στη λίστα με τα 100 καλύτερα φαγητά του κόσμου

Ποιο κυπριακό φαγητό αγαπήθηκε ανά το παγκόσμιο και ποια η θέση της κυπριακής κουζίνας ανάμεσα στις 95 καλύτερες του κόσμου.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από FB/ Ποταμός Κυπριακή Ταβέρνα - Καμπί Φ / Potamos Tavern


Το Tasteatlas, ένας από τους πιο δημοφιλείς οδηγούς για φαγητό στον κόσμο δημοσίευσε και φέτος τη λίστα με τα 100 καλύτερα πιάτα ανά το παγκόσμιο, αλλά και τη λίστα με τις καλύτερες κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Η Κύπρος κατέκτησε μια θέση και στις δύο λίστες, το ίδιο και η Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο οδηγός φαγητού στο Twitter υπήρξαν για άλλη μια χρονιά εντάσεις για τις επιλογές των φαγητών που κατέληξαν στην τελική κατάταξη γι’ αυτό έσπευσε να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο έγινε η ψηφοφορία. «Δεν θα αρέσει σε όλους η λίστα, αυτό γίνεται κάθε χρόνο, αλλά είναι μια αντανάκλαση της προτίμησης πραγματικών ανθρώπων. Μην μάς μισείτε, εμείς απλά μετράμε τις ψήφους. Καλά Χριστούγεννα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στα Tweets του.



Τα ελληνικά πιάτα

Σύμφωνα με τη λίστα για τα καλύτερα πιάτα του κόσμου, τέσσερα ελληνικά και ένα κυπριακό βρίσκονται μεταξύ των καλύτερων για το 2022. Συγκεκριμένα, στη 15η θέση βρίσκονται τα παϊδάκια ενώ ακολουθεί ο γύρος στην 31η, το γιουβέτσι στην 36η και ο μπακαλιάρος λίγες θέσεις μετά στην 41η.


Το κυπριακό φαγητό που βρέθηκε στη λίστα

Η αγαπητή σ(ι)εφταλιά ήταν το φαγητό που κατέκτησε την 97η θέση στη φετινή λίστα του tasteatlas και στην περιγραφή της στον ιστότοπο αναφέρεται ως «παραδοσιακό κυπριακό λουκάνικο» το οποίο φτιάχνεται από ένα μείγμα κιμά χοιρινού και αρνιού, ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι και μαϊντανό τυλιγμένο σε μια λεπτή «πάνα», μια λιπαρή μεμβράνη η οποία καλύπτει το στομάχι των αγελάδων, των προβάτων και των χοίρων.

sheftalia-tasteatlas-2022_city.jpg
Φωτογραφία: tasteatlas



Υπάρχουν δύο θεωρίες για το πώς πήρε το όνομά του το πιάτο – είτε από την τουρκική λέξη şeftali, που σημαίνει ροδάκινο, πιθανότατα ως αναφορά στην υφή του, είτε από το όνομα του πλανόδιου πωλητή που πιστώνεται ότι το εφηύρε.

Το μείγμα του κρέατος καρυκεύεται με αλάτι, πιπέρι και κανέλα και στη συνέχεια πλάθεται σε μικρά λουκάνικα που σουβλίζονται και ψήνονται στη σχάρα. Καθώς το κρέας ψήνεται, το λίπος λιώνει, δίνοντας στα λουκάνικα ένα τραγανό, καραμελωμένο εξωτερικό, διατηρώντας το κρέας στο εσωτερικό τρυφερό και ζουμερό.

Η σεφταλιά συνήθως σερβίρεται σε πίτα, με σαλάτα και τζατζίκι, μια σάλτσα με γιαούρτι, αγγούρι και ελαιόλαδο.


Η πρώτη και η τελευταία θέση

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στην Ιαπωνία το «Karē», ένα είδος κάρυ και στην 100η θέση βρίσκεται το κινέζικο Shumai το οποίο μεταφράζεται κυριολεκτικά ως «μαγειρεύω και πουλώ» και αποτελείται από ντάμπλινγκ με ανοιχτή κορυφή γεμάτη με αλεσμένο χοιρινό στον ατμό και μερικές φορές ψιλοκομμένες γαρίδες ή κινέζικα μαύρα μανιτάρια. Όταν μαγειρεύεται, το shumai συχνά γαρνίρεται με ένα μόνο μπιζέλι, ένα αυγό ψαριού ή ένα μικρό κομμάτι καρότο από πάνω.


Η λίστα με τις καλύτερες κουζίνες στον κόσμο

Εκτός από το γεγονός πως ένα κυπριακό πιάτο αγαπήθηκε από τόσους ανθρώπους που κατέληξε να εντάσσεται στη λίστα με τα καλύτερα φαγητά, φαίνεται πως και η κυπριακή κουζίνα ως σύνολο είναι αγαπητή από αρκετό κόσμο.

Συγκεκριμένα, στη λίστα με τις 95 καλύτερες κουζίνες του κόσμου, η κυπριακή κατέκτησε την 75η θέση, με σκορ 3,9/5, ενώ η ελληνική βρέθηκε στην κορυφαία τριάδα κατακτώντας τη 2η θέση στη λίστα, με την ιταλική να βρίσκεται πρώτη και την ισπανική στην 3η θέση.

Η σελίδα σχετικά με την κυπριακή κουζίνα αναφέρει τα πιο δημοφιλή φαγητά του νησιού μας, με το στιφάδο να κατακτά την πρώτη θέση και να το ακολουθούν, η σεφταλιά, οι λουκουμάδες, το κλέφτικο, η σούβλα, τα πουρέκκια, τα αφέλια, η λούντζα, η φλαούνα και η χαλλουμοωτή, μεταξύ άλλων.

Αναφέρονται επίσης τα πιο δημοφιλή κυπριακά προϊόντα και στην κορυφαία πεντάδα βρίσκονται το χαλλούμι, η αναρή, η κουφέτα αμυγδάλου Γεροσκήπου, το παφίτικο λουκάνικο και ο τραχανάς.

Τέλος, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και μια λίστα με τα πιο δημοφιλή κυπριακά ποτά, με τη ζιβανία να κατέχει την πρώτη θέση, τη 2η η κουμανταρία, το Brandy Sour στην 3η θέση και στην 4η το ουζίνι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ