Ο ΟΗΕ αναστέλλει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν λόγω έλλειψης γυναικών εργαζομένων

Στον απόηχο της απόφασης των Ταλιμπάν να απαγορεύσουν στις γυναίκες να εργάζονται σε ΜΚΟ και τη στιγμή που περίπου 28 εκατομμύρια Αφγανοί διαβιούν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Article featured image
Article featured image

Καταστροφική για τον λαό του Αφγανιστάν αποδεικνύεται η απόφαση των Ταλιμπάν να απαγορεύσουν σε γυναίκες να εργάζονται σε ΜΚΟ, οι οποίες διένειμαν την πολύτιμη ανθρωπιστική βοήθεια σε όλη τη χώρα.

Μετά από πολλές διεθνείς οργανώσεις που ανακοίνωσαν ότι χωρίς τις γυναίκες εργαζόμενες δεν μπορούν να συνεχίσουν τη διανομή της βοήθειας και αναγκαστικά ανέστειλαν τη λειτουργία τους, σειρά είχε ο ΟΗΕ να κάνει το ίδιο.



Χθες Τετάρτη, o OHE ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά «χρονικά κρίσιμα» προγράμματά του στο Αφγανιστάν και προειδοποίησε πως αρκετές ακόμη δραστηριότητές του στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας θα χρειαστεί να σταματήσουν μέχρι νεοτέρας.

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, οι επικεφαλής τμημάτων του ΟΗΕ και ΜΚΟ τόνισαν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι «η συμμετοχή των γυναικών» σε επιχειρήσεις ανθρωπιστιστικής βοήθειας «δεν είναι διαπραγματεύσιμη» και είναι ανάγκη «να συνεχιστεί», καλώντας τη de facto κυβέρνηση των Ταλιμπάν να ανακαλέσει τον αποκλεισμό τους.

«Η απαγόρευση της συμμετοχής των γυναικών στο ανθρωπιστικό έργο έχει άμεσες και θανάσιμες συνέπειες για όλους τους Αφγανούς. Ήδη, ορισμένα χρονικά κρίσιμα προγράμματα χρειάστηκε να ανασταλούν προσωρινά εξαιτίας της έλλειψης γυναικείου προσωπικού», αναφέρεται στο κείμενο, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τους επιχειρησιακούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουμε ως ανθρωπιστική κοινότητα», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας που σώζουν ζωές», αλλά «προβλέπουμε πως πολλές (δραστηριότητες ακόμη) θα χρειαστεί να ανασταλούν, διότι δεν μπορούμε να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια αν δεν έχουμε εργαζόμενες».

Η απαγόρευση ανακοινώθηκε από το καθεστώς των φονταμενταλιστών σουνιτών το Σάββατο. Ακολούθησε την απαγόρευση στις γυναίκες να σπουδάζουν στα πανεπιστήμια την περασμένη εβδομάδα. Οι Ταλιμπάν ήδη είχαν απαγορεύσει από τον Μάρτιο στα κορίτσια να πηγαίνουν στα δευτεροβάθμια σχολεία.



«Καμιά χώρα δεν μπορεί να αποκλείει τον μισό πληθυσμό της από το να συνεισφέρει στην κοινωνία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, που προσυπογράφουν οι επικεφαλής της UNICEF, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη και τους αρμοστές του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Παράλληλα, 12 χώρες και η ΕΕ κάλεσαν με κοινή ανακοίνωσή τους τους Ταλιμπάν να ανακαλέσουν την απαγόρευση στις γυναίκες να εργάζονται σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και να επιτρέψουν στις γυναίκες και στα κορίτσια να γυρίσουν στα πανεπιστήμια και τα σχολεία. Αυτή η ανακοίνωση υπογράφεται από τους ΥΠΕΞ της Αυστραλίας, του Καναδά, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νορβηγίας, της Ελβετίας, της Ολλανδίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ και από την ΕΕ.

Η απαγόρευση στις γυναίκες να εργάζονται «θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια Αφγανούς που εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν», αναφέρεται. Στην ανακοίνωση του ΟΗΕ τονίζεται πως η απαγόρευση επιβλήθηκε τη στιγμή «που πάνω από 28 εκατομμύρια άνθρωποι στο Αφγανιστάν» έχουν ανάγκη «βοήθεια για να επιζήσουν» καθώς η χώρα «κινδυνεύει να βιώσει συνθήκες προσιδιάζουσες σε λιμό» κι αντιμετωπίζει «οικονομικό μαρασμό», τη «φτώχεια» του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού και τον «σκληρό χειμώνα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ