4 (μάλλον άσχημες) καθημερινές συνήθειες που έχεις και πρέπει να αλλάξεις

Ήρθε η ώρα να (τις) αλλάξεις!

Article featured image
Article featured image

Δεν είναι μόνο τέσσερις προφανώς, αλλά πολλές περισσότερες οι συνήθειες που έχουμε και (βαθιά μέσα μας) ξέρουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε. Στην «εξίσωση» αυτή βέβαια, εισέρχεται η πολύ ισχυρή δύναμη της συνήθειας που ανατρέπει την όποια καλή πρόθεση και διάθεση εκ μέρους μας. Τα κακά νέα είναι ότι αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία ούτε δίνει άφεση «αμαρτιών». Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να αλλάξουμε τις κακές (μας) συνήθειες. Τώρα. Ή έστω, αύριο το πρωί!


#1 Πατάς snooze στο πρωινό ξυπνητήρι


Ποιος δεν θέλει να κλείσει τα μάτια του -και μαζί με αυτά και το πρωινό ξυπνητήρι- για άλλα πέντε, δέκα ή δεκαπέντε λεπτά; Ωστόσο, το να πατάς το snooze φαίνεται πως δεν σε ξεκουράζει παραπάνω, ίσα – ίσα κάνει το ανάποδο, σύμφωνα με τον νευρολόγο, Δρα Aarthi Ram, ο οποίος εξηγεί ότι τα λίγα επιπλέον λεπτά ύπνου που δίνουμε στον εαυτό μας (ξανά και ξανά και ξανά) δεν είναι λεπτά παραγωγικού ύπνου.

Αυτό συμβαίνει επειδή το πάτημα του κουμπιού αναβολής μπορεί να μας κάνει να κοιμηθούμε υπερβολικά ή να διακόψουμε τον κύκλο ύπνου μας. Και τα δύο μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές μας να αισθανόμαστε πιο νυσταγμένοι και κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον μελέτες υποδεικνύουν μάλιστα ότι οι επιπτώσεις της πρωινής κόπωσης γίνονται πιο έντονες εάν ξυπνάμε κατά τη διάρκεια του βαθέος ύπνου, που ονομάζεται επίσης ύπνος REM. Το επανειλημμένο πάτημα του κουμπιού αναβολής μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να αφυπνιστούμε τελικά σε αυτό το στάδιο, κάτι που θα μας κάνει να νιώθουμε ακόμη πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο. Από αύριο, λοιπόν, τέρμα το snooze!

sleep1070_1.jpg


#2 Παίρνεις βόλτα τον σκύλο χωρίς σακουλάκι περισυλλογής


Το να είσαι σκυλογονιός, φέρει και αρκετές ευθύνες. Δεν είναι μόνο τα χάδια, οι αγκαλιές και η άπειρη αγάπη που απολαμβάνεις ως προνόμια. Ο κηδεμόνας ενός κατοικιδίου αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη του με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και επειδή κανείς δεν θέλει να βρίσκει στην εξώπορτά του ή στο πεζοδρόμιο περιττώματα, είναι απαραίτητο όταν παίρνεις βόλτα τον υπέροχο σκυλάκο σου, εκτός από λουρί, να έχεις οπωσδήποτε μαζί σου και την κατάλληλη σακουλίτσα περισυλλογής. Είναι άλλωστε ένδειξη πολιτισμού και σεβασμού. Βάλ’ τις στη λίστα με τα ψώνια και θυμήσου να τις πάρεις μαζί σου στην επόμενη βόλτα.

andriyko-podilnyk-VehdYPKnX8Y-unsplash.jpg


#3 Φορτίζεις το κινητό σου με όλους τους λάθος τρόπους


Αν η μπαταρία του κινητού σου σε «προδίδει» πολύ συχνά, τότε μάλλον πρέπει να αναζητήσεις την αιτία (ή τις αιτίες) σε μερικές κακές συνήθειες. Για παράδειγμα, αν περιμένεις μέχρι να ανάψει η κόκκινη ένδειξη για να το βάλεις στην πρίζα, μάθε ότι με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο χρόνος ζωής του. Η καταλληλότερη στιγμή για να το φορτίσεις είναι όταν πλησιάσει στο 20%. Επίσης, αν «εξαντλείς» το κινητό σου όλη την ημέρα και περιμένεις να το φορτίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας πρέπει να σταματήσεις. Με αυτόν τον τρόπο σπαταλάς ρεύμα και υπερθερμαίνεις ανούσια το κινητό σου. Καλό θα ήταν να το φορτίσεις πριν κοιμηθείς και να το αφαιρέσεις από την πρίζα όταν φτάσει το 80%, για να μην το υπερφορτίσεις. Τέλος, αν χρησιμοποιείς το κινητό σου, ενώ αυτό φορτίζει, τότε το βάζεις στη διαδικασία να κάνει δύο ενέργειες ταυτόχρονα και αυτό οδηγεί σε πίεση της μπαταρίας. Άφησέ το στην ησυχία του και στο μεταξύ διάβασε ένα βιβλίο ή μίλα με την οικογένειά σου!

smartphone-mpataria.jpg


#4 Αφού ανακυκλώνεις που ανακυκλώνεις, κάνε το σωστά!


Ανακυκλώνεις και (πολλά) μπράβο σου, γιατί η ανακύκλωση είναι μια από τις καλύτερες συνήθειες που μπορεί να υιοθετήσει ένας άνθρωπος. Ανακυκλώνοντας, δημιουργούμε ένα καλύτερο περιβάλλον και έναν πιο υγιή κόσμο για εμάς, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές. Ωστόσο, από τη στιγμή που επιλέγουμε να ανακυκλώνουμε, καλό είναι να το κάνουμε σωστά.

Κάνε το καλό και ρίξ’ το… στη σωστή σακούλα!

Το κάθε πράγμα έχει τη θέση του – ναι, ισχύει και στην ανακύκλωση. Αυτό σημαίνει ότι η κάθε συσκευασία -ανάλογα με το υλικό της- μπαίνει σε συγκεκριμένη σακούλα. Για παράδειγμα, ποτέ (μα ποτέ) δεν βάζουμε τις χάρτινες συσκευασίες και γενικώς το χαρτί μέσα στη διάφανη σακούλα ανακύκλωσης PMD ή μέσα στον μπλε κάδο, γιατί η θέση του χαρτιού είναι μέσα στην καφέ σακούλα ή στον ειδικό καφέ κάδο.

οχιχαρτί.jpg



Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα από την αρχή, για να τα ξεκαθαρίσουμε.

Στην καφέ σακούλα και στον καφέ κάδο, τοποθετούμε μόνο συσκευασίες από χαρτί και χαρτόκουτα ή χαρτί μη συσκευασίας, όπως εφημερίδες, περιοδικά, διαφημιστικά φυλλάδια και χαρτί γραφείου.

Τα χαρτιά που θα τοποθετηθούν στην καφέ σακούλα ή στον καφέ κάδο πρέπει να είναι καθαρά. Για παράδειγμα, πριν ρίξεις το χάρτινο κουτί της πίτσας στην καφέ σακούλα, πέτα στα σκουπίδια το λαδωμένο χαρτί της βάσης.

k.png



Στη διάφανη σακούλα για υλικά PMD και στον μπλε κάδο, τοποθετούμε μόνο συσκευασίες από πλαστικό (π.χ. μπουκάλια και δοχεία νερού, μπουκάλια αναψυκτικού, συσκευασίες γιαουρτιού, βουτύρου, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες), αλουμίνιο (π.χ. αναψυκτικά, μπύρες κ.ά.) και σιδηρούχα κράματα (π.χ. γάλα εβαπορέ, κονσέρβες, κ.ά.), καθώς και συσκευασίες tetra pak (π.χ. χυμοί, ντοματοχυμοί).

Εννοείται ότι και αυτές οι συσκευασίες πρέπει να είναι καθαρές και χωρίς υπολείμματα πριν τοποθετηθούν στη σακούλα. Δεν είναι δα και μεγάλος κόπος να ξεπλύνεις λιγάκι το κουτάκι του γιαουρτιού και να το ανακυκλώσεις καθαρό!

pmd-bin-600x505.png



Τέλος, στον πράσινο κάδο τύπου «καμπάνα», τοποθετούμε μόνο συσκευασίες από γυαλί, π.χ. μπουκάλια και βαζάκια.

glass-bin-600x505.png



Βλέπεις, δεν είναι τόσο δύσκολο! Ξεκίνα λοιπόν, από σήμερα να διαχωρίζεις τα απόβλητα της οικίας σου, τοποθετώντας κάθε ανακυκλώσιμο υλικό στη σωστή σακούλα. Μία απόφαση είναι που αργά ή γρήγορα θα γίνει η πιο σωστή συνήθειά σου!

ανακύκλωση3.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ